מידע ליולדת
כיצד לעטוף תינוקות? לפניכם המדריך המלא
כיצד נעטוף את התינוק באופן בטיחותי ואפקטיבי? כל המידע שאתן צריכות לדעת
- מחלקת אמ"א
- כ"ה שבט התשע"ח
(צילום: shutterstock)
בימי קדם על גבה של כל אם מסורה היה עטוף ומכורבל התינוק. עד כמה שזה נראה רחוק מימינו דווקא המעטפת הזו סיפקה לתינוק צורך במגע וחום. אורלי אשכנזי, מדריכת הורים, מציגה בפנינו את המדריך שילמד את כולנו איך לעטוף את היקר לנו, גם בדורנו אנו.
בעולמנו המשוכלל, הדיגיטלי והמהבהב אליו נולדים התינוקות שלנו נראה שהצורך במגע וחמימות גדל מתמיד. עיטוף התינוקות זו דרך נפלאה לספק צורך זה אבל למרות שהטכניקה הזו ידועה ומוכרת מימים ימימה ומדמה לתינוק כביכול את הרחם החם תוך שמעניקה לו תחושת ביטחון ושלווה, מרבית הנשים חוששות להסתבך עם הליפוף או אפילו מרגישות שהילד כפות, חלילה.
"מי מכירה את המצב בו התינוק כמה לישון אך כל הזמן מעורר את עצמו בתנועות ידיו ורגליו?" כך שואלת אורלי אשכנזי שמשמשת כמדריכת ומלוות הורים לגיל הרך, "אני עצמי נתקלתי בכך. כאשר נולדה בתי הקטנה בעוד סף התסכול של שתינו הלך וגדל כתוצאה מחוסר השינה. כאשר נודע לי שיש אפשרות לעיטוף המונעת את התעוררות התינוק מתנועות הגפיים ניסיתי זאת פעם אחת אך ללא הצלחה. החלטתי לא לנסות שוב. תפיסתי דאז את העיטוף הייתה שלישית, כביכול עיטוף תינוקות הוא דבר נורא, הם עטופים כ'מומיה' חסרי יכולת תזוזה כמו בתוך כלא.
אבל טעות גדולה הייתה בידי.
בעקבות הניסיון האישי שלה החליטה אשכנזי ליצור הדרכה מקיפה ויסודית שתסייע להורים להרגיע את תינוקם באופן הבטוח והנעים ביותר. "בעקבות שלמדתי את הנושא נודע לי שמחקרים רבים מוכיחים שעיטוף תינוקות מסייע להרגעת התינוק, מאפשר לו שינה טובה ומביא לתחושת בטחון", היא אומרת.
יתרונות העיטוף, לפי אורלי אשכנזי:
- הקלה על אי השקט שמצוי בו התינוק כתוצאה מעודף גירויים ומן העייפות.
- הרגעת התינוק המסייעת לו לישון למשך זמן ארוך ומנטרלת את רפלקס מורו הגורם לתנועות ידיים לא רצוניות, בעיקר תוך כדי השינה.
- תמיד צריך להשכיב את התינוק על הגב, מדגישה אשכנזי, אך כתוצאה מן העיטוף ישנה תחושה של שינה על הבטן ולכן קל יותר לתינוק להירדם.
- כבר מגיל יום ניתן לעטוף את התינוק עד שהוא מאותת שאינו מעוניין יותר. חשוב לדעת – לאחר שהתינוק לומד להתהפך אפשר לעטפו עם ידיים מבחוץ או לוותר על העיטוף.
- העיטוף מקל על הגזים אותם חשים תינוקות, אם עוטפים אותם כאשר רגליהם כפופות כלפי הבטן.
- בזכות העיטוף נמנעות שריטות באזור הפנים.
- העיטוף מחקה רושם של תחושת מגע החשובה במיוחד לתינוק המתעורר בלילה.
- מרגיע תינוקות שיש להם קוליק.
- עיטוף כאשר הידיים על גב הלב זו תנועת השינה המועדפת על תינוקות. באופן זה הם מסגלים יכולת להירגע בכוחות עצמם ומצליחים להירדם בחזרה.
- גם אנחנו מרוויחים – אם התינוק ישן גם אבא ואמא מצליחים לישון.
כיצד נעטוף את התינוק באופן בטיחותי ואפקטיבי?
- עדיף לעטוף את התינוק בעיקר בזמן שהוא ישן. כאשר הוא ער או משחק מומלץ לאפשר לו תנועה חופשית.
- חשוב לקחת בחשבו שהעיטוף הינו שכבת לבוש נוספת. לכן אין לעטוף בשתי שמיכות משום שזה עלול לגרום לחימום יתר.
- את ראש התינוק יש להותיר מחוץ לבד ואת העיטוף לבצע מן הכתפיים ומטה.
- אם התינוק מתנגד לעיטוף את תלחצו עליו אלא רצוי לבצע זאת בהדרגה. יש להרים אותו אם הוא בוכה והחשוב מכל: לשדר רוגע ולא להילחץ.
- מומלץ להשתמש בבד גדול, רצוי בד כותנה אוורירי ונושם.
- את העיטוף יש לבצע בסדר מסוים ובאופן מדויק בכדי שיחזיק מעמד ולא כל תנועה כקטנה תגרום לשחרור הבד. חשוב שהעיטוף לא ייפתח בכדי שהשמיכה לא תעלה על פניו של התינוק אבל מאידך לא להדק חזק מידי בכדי לאפשר תנועה באזור הרגליים.
- זכרו שתינוקות שונים האחד מן השני. חלקם מתנגדים בתחילה אבל זה נדיר. התינוקות ה'ניו-בורן' כולם נאבקים בתחילה אך במהרה מקבלים תחושת בטחון ורוגע כתוצאה מן העיטוף.
שוקלת הפלה? מכיר/ה מישהי שנמצאת על פרשת דרכים?
אמא יקרה, אנחנו כאן, במחלקת אמ"א של הידברות, כדי לעזור לך. העניקי לילדך הזדמנות נוספת, אל תתני לו לסיים את חייו. לפרטים ויצירת קשר, חינם ללא תשלום: לפניות אל מחלקת אמ"א – סיוע, ייעוץ והכוונה חינם לנשים למניעת הפסקת הריון והפלה: טל' 073-2221333, נייד 052-9551591. מייל kalina@htv.co.il