ונשמרתם
מדריך צעד אחר צעד – עילפון
מדוע אנו מתעלפים? האם חייבים לפנות לרופא אחרי עילפון של מספר שניות? ומה עושים כשרואים אדם מתעלף?
- סמדר חדד
- פורסם כ"ח חשון התשע"ט |עודכן
(צילום: shutterstock)
חשוב! מדריך זה אינו קורס עזרה ראשונה, ואינו מקנה רישיון חוקי להגיש עזרה ראשונה. המידע מובא להעשרה ולהפניית תשומת הלב, מומלץ מאוד לעבור קורס עזרה ראשונה. בכל מקרה חירום רפואי יש להיוועץ במומחה!
מדריך זה נכתב על פי הנחיות איגוד הלב האמריקאי האחרונות. הנחיות אילו עשויות להשתנות מעת לעת.
במדריך זה נסביר למה אדם מתעלף, איך פועל מנגנון ההגנה של האדם בזמן עילפון, נדריך מה עושים אם מרגישים לפני עילפון, ומה עושים לאחר עילפון.
התעלפתי, אבל עכשיו אני בסדר!
עילפון, הוא כמו נורה אדומה שמהבהבת באוטו. היא מצביעה על בעיה. לפעמים קטנה ולפעמים גדולה וחמורה. אך עלינו לגשת למוסך ולברר שם מהי התקלה.
לפעמים אדם מתעלף, ולאחר כמה שניות הוא חוזר לעצמו. חבריו מציעים לו כיסא ושתיה, והוא מתאושש. במשך היום הוא מרגיש טוב יותר, ואז הוא חושב לעצמו בטעות: "האם יש לי זמן מיותר ללכת לרופא? הרי אני כבר מרגיש מעולה!".
גם לגבי נשים בהיריון יש הנחה מוטעית, שאם אישה בהיריון, אז זה הגיוני וסביר שהיא תתעלף, ואין צורך לגשת לבדיקה רפואית.
גישה זו מוטעית. לפעמים, אכן, זו בעיה קטנה שאפשר לפתור בקלות. אך היו מקרים בהם המחיר היה, חיי אדם! לכן, לאחר עילפון, תמיד כדאי לגשת לבדיקה רפואית.
הגנה עצמית
הסיבה לעילפון היא ירידה מהירה בלחץ הדם. זה מוביל את המוח לנקוט בצעד התגוננות, על מנת להבטיח אספקת חמצן מידית למוח. לפני העילפון האדם חש שהוא עומד להתעלף. הוא חש תחושות שונות כמו: חולשה, סחרחורות, "שחור בעיניים", "דפיקות לב", חום פתאומי או קור פתאומי, צמרמורות. הוא מאבד הכרה לזמן קצר מאוד, כמה שניות. כתוצאה מאיבוד ההכרה, שריריו נרפים, והוא נשכב על הארץ. במצב מאוזן הדם מגיע למוח בקלות, ואפילו לחץ דם שאינו גבוה, יספיק.
לאחר כמה שניות, האדם מתעורר מעלפונו. ברוב המקרים הוא זוכר מה קרה לפני כן, ובחלוף מספר דקות הוא מתאושש.
עילפון יכול לקרות בכל גיל, אם כי לא סביר שתינוקות יתעלפו, כי הם במצב שכיבה גם ככה...
דוגמאות לגורמים שיכולים להביא לנפילה מהירה בלחץ הדם:
1. גורם נפשי – הפתעה, לחץ, כאב. הרחבת כלי דם בזמן שהמוח חש סכנה, מורידה את לחץ הדם.
2. תרופות – יש תרופות שגורמות להרחבת כלי דם, ואכן על העלון המצורף לתרופה תהיה הנחייה ליטול את התרופה בשכיבה.
3. התייבשות – כשיש פחות דם בגוף, לחץ הדם יורד.
4. בעיות שונות בתפקוד הלב או המוח – תפקוד תקין של איברים אילו הוא קריטי לשמירה על לחץ דם נורמלי.
רשימה זו הינה חלקית בלבד, כי עילפון, כפי שאמרנו, עלול להופיע בגלל מגוון רחב של בעיות. חלקן קטנות, וחלקן חמורות וקשות.
התראת צבע אדום
מה עושים אם חשים שעומדים להתעלף? האם אפשר למנוע את העילפון?
אם מישהו חש שהוא עומד להתעלף, הוא יכול למנוע את העילפון. פשוט, עליו לשכב. זה מה שהמוח רצה להשיג, בעצם... במצב שכיבה קל למוח לקבל חמצן גם בלחץ דם נמוך מהרגיל. דבר נוסף שיסייע לאספקת חמצן למוח הוא הרמת רגליים. לא צריך להרים יותר מידי – מספיק להרים מעל לקו גובה הראש בזמן שכיבה.
אם אי אפשר לשכב, יש לשבת ולהוריד את הראש בין הברכיים.
אחרי עילפון
אם האדם כבר התעלף:
1. נזעיק עזרה – נבקש ממישהו שיזעיק עזרה. אם אין מישהו נוסף, נזעיק עזרה ובמקביל נבצע את הפעולות הבאות.
2. נוודא שהנפגע נושם – בעילפון הנפגע נושם (אם הוא חלילה לא נושם, נתחיל בהחייאה, וכמובן נדווח לכוחות ההצלה שמדובר באדם שאינו נושם!).
(צילום: shutterstock)
3. נטה את ראשו אחורנית – הטיית ראש אחורה נועדה לסייע לנפגע לנשום, על ידי פתיחת נתיב אוויר. נבצע את ההטיה כמו שהסברנו במדריכי ההחייאה. על הראש להיות בתנוחה זו עד שהאדם חוזר להכרה. נוכל לבקש ממישהו שיסייע לנו בכך.
4. נרים את רגליו – על ידי הרמת הרגליים אנו מגבירים את לחץ הדם באזור הלב והמוח "על חשבון" הרגליים. אפשר להניח חפץ כמו תיק, מעיל, שמיכה, מתחת לרגליו.
5. נוודא שהנפגע חוזר להכרה תוך זמן קצר – אם הנפגע לא חוזר להכרה תוך דקה, ככל הנראה זו אינה התעלפות, אלא איבוד הכרה על רקע חמור יותר.
6. נפנה לבדיקה רפואית – כמו שהסברנו בתחילת המדריך, עילפון הוא איתות. לא נתעלם מאיתותים! עדיף שניגש לרופא שיגיד לנו: "למה באתם? זה כלום", מאשר שניגש מאוחר מידי והרופא יגיד: "למה באתם רק עכשיו?!".
"כל המציל נפש אחת מישראל כאילו קיים עולם מלא".