חדשות כלכלה
עכשיו זה סופי: תעש מערכות נמכרה לחברת אלביט מערכות
5 שנים לאחר שהממשלה החליטה על הפרטת תעש מערכות, הסתיים היום התהליך עם חתימת ההסכם להעברת מניותיה לחברת אלביט מערכות. בתמורה למכירת החברה, המדינה תקבל 1.8 מיליארד שקלים
- גבי שניידר
- פורסם י"ז כסלו התשע"ט |עודכן
מעמד חתימת ההסכם, היום (צילום: דוברות משרד האוצר)
ההסכם להעברת מניות "תעש מערכות" לחברת "אלביט מערכות" נחתם היום (ראשון) בירושלים. במעמד החתימה השתתפו החשב הכללי במשרד האוצר רוני חזקיהו, ראש רשות החברות הממשלתיות ינקי קוינט, מנכ"ל משרד הביטחון אודי אדם, ראש רשות מקרקעי ישראל עדיאל שמרון, בעל השליטה בחברת אלביט מערכות מיכאל פדרמן ומנכ"ל אלביט מערכות בצלאל (בוצי) מכליס.
החתימה על ההסכם באה לאחר הליך ארוך שהחל בשנת 2013, אז החליטה הממשלה על הפרטתה של תעש מערכות. בסיומו של הליך תחרותי למכירת החברה ב- 2015, נותרה אלביט המציעה היחידה. ביוני 2017 הסמיכה הוועדה למכירת מניות המדינה את החשב הכללי במשרד האוצר, רוני חזקיהו, לנהל משא ומתן עם אלביט על תנאי המכירה. על פי ההסכם שהושג, אלביט תשלם למדינה כ- 1.8 מיליארד שקל, מתוכם סכום של כ- 1.4 מיליארד שקל ישולם במועד השלמת העסקה. היתרה תועבר בשני תשלומים, ב- 2020 וב- 2022. העברתם של 100 מיליון שקלים נוספים מותנית בתוצאות הכלכליות של תעש. ראש הממשלה בנימין נתניהו חתם בשבוע שעבר – בתוקף תפקידו כשר הביטחון – על העברת היתר השליטה בחברה מהמדינה לאלביט, המאפשר לה למזג לתוכה את תעש.
במסגרת יישומו של ההסכם, יפונו מתחמי תעש ברמת השרון וטירת הכרמל. על השטח שיתפנה, הנמצא בלב אזורי ביקוש, ייבנו עשרות אלפי יחידות דיור. אלביט תעביר את פעילותה של תעש למפעלים שיוקמו במתחם רמת בקע שבנגב, וזאת במטרה לקדם את התעסוקה והפיתוח באזור זה. בנוסף, ההסכמות שהושגו מגנות על התחרות בין התעשיות הביטחוניות הישראליות, ועל משרד הביטחון כלקוח מרכזי של מוצרי תעש מערכות.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס בפתח ישיבת הממשלה למכירת תעש: "אנחנו נמצאים היום בסופו של תהליך ארוך וחשוב שהחל לפני מספר שנים. מכירת תע"ש לאלביט תאפשר את קידום התעשייה הביטחונית הישראלית, תמנף את היכולות הטכנולוגיות של ישראל ותגדיל את הייצוא הביטחוני. כל אלה יתרמו באופן ישיר לכלכלת ישראל. בנוסף, מכירת תעש תאפשר פינוי קרקעות באזורי ביקוש שישמשו לבניית יחידות דיור, וכן תעביר מאות עובדים לנגב ולגליל".
שר האוצר משה כחלון בירך על יציאתה לפועל של הפרטת תעש מערכות: "זהו יום חשוב לתעשיות הביטחוניות בישראל. שנים רבות מדברים על המהלך החשוב הזה – אנחנו מבצעים אותו". כחלון ציין כי "הפרטת תעש תתרום לכלכלת ישראל במספר אפיקים: שדרוג התעשיות הביטחוניות ושיפור כושר התחרות של היצוא הביטחוני, יצירת עצמאות לחברה והפסקת התלות בקופת המדינה, יצירת אלפי מקומות עבודה בנגב ובגליל ופינוי קרקעות לבנייה לזוגות צעירים באזורי ביקוש".
החשב הכללי באוצר, רוני חזקיהו, אמר: "לסיומה המוצלח של מכירת תעש מערכות יתרונות רבים, ובמרכזם: שמירה על האינטרסים של משרד הביטחון, חיזוק התחרות הבריאה בין התעשיות הביטחוניות ותרומה רבה לעתידה של תעש ועובדיה".
מנכ"ל משרד הביטחון, אודי אדם, הדגיש: "בתהליך הפרטת תעש הבטיח משרד הביטחון הן את שימור הנכסים החיוניים והמסווגים במסגרת חברה ממשלתית ייעודית והן את המשך התחרות בין התעשיות הביטחוניות על בסיס עסקי שיאפשר גם את הגדלת הייצוא הביטחוני. כניסת תעש לאלביט תבטיח את שמירת הידע הייחודי בישראל לטובת צה"ל, מערכת הביטחון והכלכלה הישראלית".