בריאות ותזונה
איך לשחרר צוואר תפוס? הטעות שכולנו עושים כאשר הצוואר נתפס
מהו הדבר שרובנו עושים כאשר נתפס לנו הצוואר, ושדווקא גורם לכאב להחמיר? על הדרכים היעילות לשחרר צוואר תפוס, וגם על אלו היעילות פחות
- דבי רייכמן
- פורסם י"ג חשון התש"פ |עודכן
(צילום: shutterstock)
אייי... שוב נתפס הצוואר. זה קורה לכולנו, לעיתים קרובות יותר או פחות. הצוואר פתאום "נתפס", ואנו סובלים מכאב חד ומקושי לסובב את הראש בצורה רגילה.
צוואר תפוס יכול להיגרם בגלל סיבות רבות מאד: פעילות ספורטיבית לא סימטרית, תאונות ופציעות, וגם דברים יומיומיים יותר, כמו מיזוג אוויר חזק מידי שמופנה ישירות אל הצוואר או הגב, ישיבה ממושכת בתנוחה לא נוחה, שינה לא טובה ועוד.
אפשר לנסות ולמנוע מצבים של צוואר תפוס באמצעות מספר פעולות פשוטות ויומיומיות. אם אתם עובדים מול מחשב, למשל, ודאו שאתם יושבים בגובה המותאם לצורת העבודה. בישיבה ישרה, הידיים צריכות להיות מונחות על שולחן המחשב בזווית של 90 מעלות, והראש צריך לפנות אל המסך כשהוא ישר, מבלי שיהיה צורך להרים או להוריד אותו.
כאשר מבצעים פעילות גופנית – חשוב לבצע אותה בצורה סימטרית – כל תרגיל שמבצעים בצד ימין, מבצעים לאחר מכן גם בצד שמאל. הדבר תורם לאיזון של הגוף, ומונע עוויתות של השרירים.
בלילה, מומלץ שלא לישון על הגב או על הבטן, אלא דווקא על הצד, בין השאר כדי לשמור על הגב. הרמב"ם כותב כך, וממליץ לישון על צד שמאל של הגוף, ובמהלך הלילה להתהפך לצד ימין.
מומלץ לבצע תרגילים בסיסיים לשחרור הצוואר מידי יום, גם אם הצוואר לא נתפס. כאשר הצוואר כבר תפוס, קשה יותר וכואב יותר לבצע את התרגילים, כך שעדיף למנוע את המצב. מותחים את הצוואר בעדינות לצדדים, מורידים את הראש כלפי מטה ומסובבים את הראש מצד לצד.
איך משחררים צוואר שכבר נתפס?
כאשר הצוואר נתפס, כדאי לבצע מספר נשימות עמוקות ומודעות, אשר עוזרות לשחרור ולהרפיה כלליים של הגוף, וכמובן גם של הצוואר. חשוב שלא להשאיר את הראש מקובע בתנוחה אחת, אלא להיפך – לשמור על תנועה ולבצע תרגילי מתיחה עדינים לשחרור הצוואר. כמובן, אין לבצע תנועות חדות או פתאומיות, אבל תנועות עדינות הן חשובות לשחרור הצוואר.
אנשים רבים נוטים באופן טבעי לחמם את הצוואר כאשר הוא נתפס. המציאות מפתיעה: החימום דווקא מזיק לשריר התפוס. החימום אולי מרגיע את הכאב באופן מקומי, אך לאחר מכן תהיה זרימה מוגברת של דם לאזור, כך שהעצבים והרקמות ייעשו רגישים יותר, האזור ייעשה כואב יותר והריפוי יהיה איטי יותר. לכן מומלץ דווקא לקרר את הצוואר, באמצעות קוביות קרח עטופות וכדומה, לפרקי זמן קצרים – דקה-שתיים בכל פעם. הקירור גם הוא מקל על הכאבים ויוצר אלחוש של האזור, אך הוא גם מסייע לריפוי לאורך זמן.
אם השיטות הביתיות לא עוזרות, אפשר להיעזר בשיטות של רפואה אלטרנטיבית כמו דיקור סיני וכדומה. אם הצוואר נותר תפוס יותר מ-3 ימים, או לחילופין אם הוא מלווה בחולשה קיצונית, בכאבי ראש, בטשטוש של הראיה, בהקאה או בחום – יש לפנות במהירות למיון.