פיתוח האישיות

הרב נח וינברג: "זוהי השיטה הנפלאה ביותר כדי לא להתקדם בחיים"

"מדוע אנחנו בוחרים במקצוע, מתחתנים ומגדלים ילדים – מבלי שיהיה לנו שום ניסיון קודם?" הרב נח וינברג בסדרת "48 דרכים לחכמה". והפעם, פרק 10: בחר לך מורה לחיים

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

"כל מומחה היה בראשית דרכו 'סטז'ר'. כך גם במדעי החכמה. אל תסתפק בלימוד מתוך ספר, מצא לך מורה דרך רוחני ללמוד ממנו" – במילים אלו פותח הרב נח וינברג את טורו העשירי, מתוך 48 עצות מופלאות ויקרות מפז שהציעו חכמינו במסכת אבות.

הרב וינברג מסביר כי העצה העשירית שנתנו חז"ל לקניין התורה היא "בשימוש חכמים". את חשיבות מציאת מורה לחיים הוא מסביר באמצעות המשל הבא: "נניח ששכרו אותך לבנות מחלף באוטוסטרדה. המעסיק מספק לך את כל הכלים הנדרשים, את החומרים ואת הפועלים ומציע לך שכר מדהים של 10 מליון דולר. אבל יש לו תנאי אחד: שאתה תהיה המהנדס האחד והיחיד בכל הפרויקט. אבל אתה פשוט לא מבין כלום – שום דבר, נאדה – בבניית מחלפים. איך תוכל לממש את האתגר?

הרב וינברג מציע 2 דרכים למלא את האתגר. האחת היא: "ובכן, אני מתכוון לבקר במחלפים רבים ושונים בעולם. אני אסתכל עליהם ואסע בהם. אחר כך אני אתחיל לערוך ניסיונות מעשיים, אולי בהתחלה אתקע כמה תומכות בצידי הכביש הקיים..." – על עצה זו כותב הרב: "מובן שזה ממש מגוחך. אין ספק שגם אם תמשיך לערוך ניסיונות במשך 50 השנים הקרובות, לא תצליח לגלות אפילו באיזה עומק צריכים להיות היסודות, או מהו הרכב החומרים האידיאלי של האספלט".

מהי הדרך השניה, האינטליגנטית יותר? שואל הרב וינברג ומשיב: "תן לי כמה שנים בבית ספר להנדסה, אני אלמד בכל הכוח, אני אשכור מומחים שילמדו אותי שיעורים פרטיים נוספים, אני אקרא כל טקסט מקצועי שעוסק בכבישים, גשרים ומחלפים, ואז – אחזור ואבנה את המחלף".

"אף אדם שפוי לא ייקח על עצמו פרויקט חשוב, מבלי שיהיה לו ניסיון קודם. אם כך, מדוע אנחנו בוחרים במקצוע, מתחתנים ומגדלים ילדים – מבלי שיהיה לנו שום ניסיון קודם?", תוהה הרב וינברג, וממשיך: "נוח לנו להסתתר מאחורי כל מיני סיסמאות כמו: 'לא חייבים ללמוד נגינה, אפשר גם לנגן לפי השמיעה', או: 'כשנגיע לגשר, נעבור אותו'. אבל, כשהעניינים משתבשים, אנחנו עוצרים, מלקקים את הפצעים ומתחילים שוב מההתחלה. האם זוהי דרך נורמלית לחיות?!"

"החיים מורכבים ומסובכים הרבה יותר מבניית המחלף המורכב ביותר בעולם", מסביר הרב וינברג, וקורא: "אם אתה רוצה לבנות לעצמך חיים מלאי משמעות, יהיה עליך למצוא אנשים מומחים ובעלי ניסיון בתחום, ולהתכונן לקורס אינטנסיבי וממושך".

חכמינו מציעים לנו את הדרך הנקראת "בשימוש חכמים", שמשמעותה היא: ללמוד מהחכמים ולעזור להם. על מנת להצליח בחיים, אתה מוכרח לחפש את החכמה, ולרדוף אחריה במלוא המרץ. אתה צריך להסתובב בקרבתם של החכמים ולהתבונן כיצד הם מיישמים את החכמה בחייהם האישיים. לשאול שאלות רבות כלל האפשר, ולהמשיך לשאול כל עוד הם מוכנים להעניק לך מזמנם.

החכמה היא הדבר החשוב ביותר בעולם, בהיותה המפתח לחיים מלאי משמעות. לעולם לא תחלום להשתמש בניסיון וטעייה בחדר הניתוחים. אם כן מדוע להשאיר את חייך האישיים לשיטת ההימורים?

 

"דמיין שהיית יכול לנסוע 10 שנים לאחור ולפגוש בעצמך הצעיר"

צריך לשים לב כי בני אדם אוהבים עצמאות, ושונאים להודות בכך שהם זקוקים לאחרים. רוב האנשים יעדיפו ללמוד מהשגיאות שלהם עצמם, מאשר מנסיון החיים של אחרים. אנחנו מדמיינים שפשוט "נסתדר איכשהו" וממשיכים בעקשנות לצעוד בדרך זו. "אני יודע שאני חכם. אני אצליח להסתדר לבד."

אבל החיים קצרים מדי לשיטה הזו. מובטח לכל אדם שיטעה מידי פעם, אז למה להוסיף לעצמנו טעויות שעליהן היינו יכולים לפסוח? או כמו שאומר הפתגם העממי: "חכם-בינוני לומד מטעויות, חכם-אמיתי לומד מטעויותיהם של אחרים!"

"אנשים סביבנו חוזרים שוב ושוב על אותן טעויות שעשו אחיהם הגדולים, הוריהם וחבריהם. צעירים רבים לאחר הצבא נוסעים לטייל בכל העולם, כדי 'להכיר את החיים' או כדי 'למצוא את עצמם', ובכך הם דומים לאותו אחד שמקווה ללמוד איך לבנות גשר על ידי טיול לגשרים מפורסמים בעולם", קורא הרב וינברג, "הם אמנם יראו שם כל מיני אנשים, אבל בסופו של דבר את עצמם יפגשו רק מול הראי, ועל החיים יוכלו ללמוד בדרכים הרבה יותר מהירות ויעילות, תוך שימוש בניסיון הקודם בן אלפי השנים, שצברה האנושות. אם אתה רציני - הכן לעצמך תוכנית, ומצא מישהו שילמד אותך.

"אילו היית יכול לנסוע 10 שנים לאחור ולפגוש בעצמך הצעיר. נניח שהיית מספר לעצמך על לקח חשוב שלמדת בחיים. האם היית מקשיב? האם היה זה חכם להקשיב?

"עכשיו, שוחח עם מישהו שמבוגר ממך בעשור ותשאל אותו: "עשית פעם טעות? יש איזה לקח שלמדת ממנה?" הוא בוודאי למד משהו על החיים. הגיוני, לא?!", ממשיך הרב וינברג לדייק אותנו במילותיו המופלאות.

"העולם מציע לך מאגר אדיר של ניסיון וחכמה: ההורים שלך למשל, הם לא 'זקנים מרובעים' כמו שאולי נראה לך. מארק טווין היה נוהג לומר: "כשיצאתי לקולג', אבא שלי היה טיפש. כשחזרתי אחר ארבע שנים מאוחר יותר, הופתעתי לגלות עד כמה החכים!", מסביר הרב וינברג עד כמה חכם ללמוד מניסיונם של אחרים.

איך מתחילים? חושבים על השאלה הבאה: "אילו הייתי יכול להיפגש ולשוחח עם דמות כלשהי מההיסטוריה כולה, במי הייתי בוחר, ומה הייתי שואל אותה?" לאחר שאלה זו, חוזרים למציאות: "מי לדעתך יוכל לענות לך על אותה שאלה עקרונית, בדרך הטובה ביותר? אל תתייאש – המשך לחפש את החכמה עד שתמצא אותה".

 

"אילו היית עומד לקנות מזגן, היית משווה ביצועים, עמידות, אחריות, שירות...?"

נניח שנשיא ארצות הברית היה מגיע אליך לביקור. איך היית מגיב? היית קם, מביא לו שתייה ומוכן לעזור לו בכל דרך אפשרית. היית מבקש ממנו עצה כלשהי, ומקשיב בדריכות לתשובתו.

באותו אופן, עלינו לנהוג כלפי אדם חכם. כשהוא נכנס לחדר נעמוד לכבודו, נעזור לו, נהיה ערניים לצרכיו. חכמינו אמרו ש"גדולה שימושה מלימודה", כלומר: עזרה לחכמים תחכים אותנו יותר מלימוד התורה, יותר מכל הרצאה או עיון בספר.

אז כיצד נהיה חכמים? "הפוך עצמך לתלמיד ולשוליה", משיב הרב וינברג. "היצמד למורה שלך בכל מקום. לווה אותו לפגישות ולשליחויות. עקוב אחר כל תנועה קלה, שים לב לכל ניואנס והבעה. אתה יכול למצוא הכול בספרים, אבל הדרך הטובה ביותר ללמוד, היא להתבונן במעשיו של המומחה.

"כאשר משרתים אדם, נמצאים איתו גם במקומות ובזמנים לחוצים, קשים ומביכים. אם אתה משרת את החכם, אתה קרוב אליו יותר מכל אדם אחר. התבונן היטב, כיצד הוא מגיב, מתנהג, מתייחס לאחרים. שמור על דריכות וסקרנות, מוכן תמיד לשמוע לעצותיו. כך תוכל להעריך יותר את החכמה שלו. תוכל להבין מה מייחד ומרומם אותו מעל לכל האחרים. וממילא – אתה עצמך תלמד, תתקדם ותחכים".

אז איך עושים זאת? "התחל בכתיבת כותרות של נושאים חשובים בחיים כגון: נישואין או גידול ילדים. אחר כך, הוסף נושאים כלליים יותר. עכשיו, צא לקניות עם הרשימה שלך. תתחיל לברר אצל מכיריך: 'האם אתה מומחה בזה, או אולי אתה מכיר מישהו שיכול לעזור בתחום הזה?' אל תשאיר את הרשימה בבית, קח אותה אתך תמיד, וברגע שתפגוש בחכם, תהיה מוכן עם השאלה המתאימה.

הרב וינברג מסייע לנו ומעניק מספר שאלות על מנת להתחיל: מה המשמעות של להיות 'אדם טוב'? איך אני יכול להיות טוב לאחרים, בלי שינצלו אותי? איך אני יכול לשלוט בכעס? מה יהפוך אותי לבן טוב יותר להוריי? מה הופך נישואין להצלחה? איך אפשר להיות סבלניים יותר לילדים? מה האחריות שלי כלפי החברה? מה א-לוהים רוצה ממני?

חפש לך מורה. דמות חכמה שתלווה אותך, בכל דרכיך, לאורך ימים ושנים. חכם שידע לייעץ לך באופן הטוב ביותר, שיבין אותך ושידע במידת הצורך להפנות אותך למומחים אחרים.

איך תמצא את הדמות המתאימה? "אל תתעצל ותסתפק ב'אדם הכי חכם בבניין' אלא 'צא לקניות'", משיב הרב וינברג.

"אילו היית עומד לקנות מזגן, היית משווה ביצועים, עמידות, אחריות, שירות...? בחירת מורה לחיים הרבה יותר עקרונית עבורך – ערוך השוואות, בדוק אם הוא חי בצורה ישרה, אמיתית ועקבית. האם הוא מיישם את החכמה שלו גם בחייו האישיים. בדוק אותו על פי השאלות הבאות: האם הוא מצליח להעביר את המסר? האם התשובות מספקות אותך? מיהם המורים שלו עצמו? לאיזו קהילה הוא משתייך? עליך להיזהר. ישנם מתחזים שעלולים להשתמש בחכמה על מנת לנצל ולשעבד אחרים. אנשים כאלה נדחים בדרך כלל על ידי החברה, ומנהיגים חבורות של צעירים חסרי-ניסיון. בדוק גם את הנקודה הזו. ברר היטב אם הוא שייך לקהילה מכובדת, המכבדת אותו בהתאם.

 

"שיטה נפלאה בכדי לא להתקדם"

"המפתח ליצירת קשר נכון בין מורה מוצלח לתלמיד מצטיין, הוא פיתוח מערכת יציבה של אמון ותקשורת", ממשיך הרב וינברג לתאר את המורה האידיאלי שעליך למצוא. "בחר באדם שמבין אותך, ושמסוגל להבין את הרקע שלך ושל משפחתך. מעל לכל, וודא שהוא זמין אליך. משום שגם אם מצאת לעצמך את המורה הטוב ביותר בעולם, אולם אין לך אפשרות לדבר איתו – מה זה שווה?!"

"אם אתה לא מצליח למצוא את האדם הנכון", ממשיך הרב וינברג, "בחר לעצמך מורה זמני. מישהו שיעזור לך להתייצב, לעצב מחדש את הציפיות, לברר נקודות שונות ולהתקדם. גם לשלמה המלך שהיה 'החכם מכל אדם', היה מורה. המסורת מספרת לנו שכל עוד מדריכו הרוחני של שלמה המלך היה בחיים, הוא מעולם לא שגה. אולם כאשר המדריך נפטר, שלמה המלך החל להיכשל. זכור: התייעצות עם דמות אובייקטיבית-חיצונית כל כך חשובה, שאפילו אם היועץ פחות חכם ממך, הוא עדיין יכול להועיל לך רבות.

הרב וינברג ממשיך ומאפיין את המורה: "התגבר על הפיתוי להיאחז במוכר. וכשתגיע לבחירת מורה דרך, בחר במישהו שידחוף אותך קדימה, שיאתגר אותך, שיעודד אותך להתעלות ולהתקדם. אל תיקח מישהו שייתן לך לשבת בנחת, בצילן של דעותיך הקודמות והנהגותיך הראשוניות – ככה לא מתקדמים!

"שמור על נאמנות - זוהי נקודה חשובה. אנשים רבים נוטים לחפש מורה חדש בכל פעם שהמורה הקודם חושב בדרך שונה מהם. זוהי שיטה נפלאה בכדי לא להתקדם", מעיר הרב וינברג בהומור הייחודי והאהוב שלו. "אם לכל שאלה תמצא מורה שיחשוב כמוך, תישאר עד 120 עם אותן דעות קדומות, תפישות שגויות וחיים מבוזבזים. אם יש לך רופא טוב, אתה סומך על דעתו. אם יש לך מורה טוב, תסמוך עליו. בדיוק כמו שרופא טוב ידע להפנות אותך למומחה במידת הצורך, כך יעשה גם החכם, אם יהיה בכך צורך.

"אתה לא צריך לצעוד אחרי המורה שלך כמו כבשה חסרת בינה. אתה לא חייב להסכים לכל מילה הוא אומר - אבל אתה מוכרח להתאמץ ולנסות להבין את עמדתו. תשאל שאלות, הצג את כל הטיעונים שיש לך והקשב היטב לתשובותיו. אמור לו: 'או שתשכנע אותי, או שתסכים איתי, אך זכור: היה פתוח להשתכנע אם זו האמת.

אנו, בני האדם, מאוד סובייקטיביים באשר לעצמנו. אנחנו מכופפים את המציאות כפי שנוח לנו, ולא מסוגלים לראות את עצמנו באור נכון. מורה מוסיף לך נקודת מבט חיצונית ואובייקטיבית.

לסיכום, על מנת למצות את החיים יש להשתמש בעצת חז"ל: "בשימוש חכמים". כלומר: על מנת ללמוד על החיים, אתה זקוק למורה, מישהו שינחה אותך בדרך הגיונית ועקבית. כיוון שבני האדם סובייקטיביים - אנו זקוקים למישהו שיעזור לנו להגיע לאובייקטיביות. אמנם עצמאות היא טבע אנושי, אבל אם לא נרכך אותה, היא תעמוד לנו כמכשול בדרך לצמיחה. אז צא עכשיו, למצוא לעצמך מורה!

למאמרים נוספים בסדרה:

תגיות:התקדמותעליהרוחניותהמדריך למיצוי חכם של החיים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה