עובדות ביהדות
7 עובדות שרציתם לדעת על ברכת הגומל
ברכת הגומל – ברכת ההודאה הייחודית. מי מברך אותה, ומתי? כל הפרטים על ברכת הגומל
- יונתן הלוי
- פורסם ח' אייר התשע"ט |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. ברכת הגומל היא ברכת הודיה לה' יתברך, אותה מברך אדם שניצל מסכנת חיים משמעותית.
.2 במסכת ברכות (דף נ"ד עמ' ב') מובא כך: "ארבעה צריכים להודות - יורדי ים, הולכי מדבריות, מי שהיה חולה ונתרפא, ומי שהיה חבוש בבית האסורים ויצא". על פי דברי הגמרא הללו, את הברכה מברכים: אסירים שהשתחררו, יורדי הים לאחר שעלו ליבשה, חולים שנתרפאו, והולכי מדבריות לאחר שהגיעו למקום יישוב. רמז ל-4 אלו נמצא במילות ברכת ההודאה בתפילת שמונה עשרה: "וכל החיים יודוך סלה", כאשר חיים הם ראשי תיבות למילים: חבוש, ים, ייסורים, מדב
3. השאלה הנשאלת מעיון בדיני הברכה היא זו: האם רק אלו צריכים לברך את ברכת 'הגומל'? מה דינו של מי שניצל מתאונת דרכים, מפיגוע וכו'? כלומר: האם כוונת הגמרא היתה רק לתת דוגמאות לסוגי סכנות, אך בפועל על כל סוג הצלה יש לברך? או שמא יש לברך רק לאחר שניצלים מ-4 הדוגמאות שפירטה הגמרא?
על שאלה זו נחלקים גדולי הפוסקים, ועל כן כאשר אדם מתלבט בשאלה זו למעשה עליו לשאול רב, שיפסוק על פי המקרה הספציפי האדם האדם מחויב בברכת הגומל, כיוון שיש בכך דעות רבות.
4. מתי יש לברך את ברכת הגומל? לכתחילה, יש לברך את הברכה תוך 3 ימים מזמן החיוב. הסיבה לכך היא שתוך 3 ימים הרגשת ההודאה עדיין מקננת בליבו של הניצול. (על פי דעות מסוימות - יולדת לא תברך לפני שעובר שבוע מהלידה). למרות זאת, מותר להמתין עד 30 יום כדי לברכה במניין. בדיעבד, נפסק להלכה בשולחן ערוך אורח חיים (סימן ריט) כי אם לא בירך גם לאחר זמן רב, יכול לברכה תמיד.
5. אין מברכים הגומל ביחיד, אלא רק בפני מנין בעשרה. ראוי לברך את הברכה ביום. נהוג לברך את הברכה בבית הכנסת לאחר קריאת התורה.
6. גם נשים חייבות בברכה לאחר שהתרפאו ממחלה, או לאחר לידה, טיסה ועוד.
7. כך הוא נוסח הברכה: "בָּרוּךְ אַתָּה ה' אלוקינו מֶלֶךְ הָעוֹלָם. הַגּוֹמֵל לְחַיָּבִים טוֹבוֹת. שֶׁגְּמָלַנִי כָּל טוֹב". והקהל עונה: "אָמֵן. מִי שֶׁגְּמָלְךָ כָּל טוֹב. הוּא יִגְמָלְךָ כָּל טוֹב סֶלָה".
האם מברכים הגומל לאחר תאונה? לחצו כאן לתשובה.