מתכונים למנות עיקריות
מתכון לחורשט סבזי - תבשיל ירק ובשר פרסי
גדלתי על תרבות אשכנזית עם כל סוגי המזלגות והגפילטע פיש, ובכל זאת תמיד נמשכתי יותר למטבח של עדות המזרח. הנה דוגמה אחת
- טליה צימברג
- פורסם כ"ב אייר התשע"ט |עודכן
תבשיל ירק ובשר פרסי
עם ישראל הוא עם מיוחד ויחיד במינו, אשר מביא איתו למטבח היהודי ניחוחות ממקומות וממוצאים רבים ושונים בעולם, כך שהבית היהודי מתאפיין תמיד במאכלים מגוונים. לכל עדה יהיו המאכלים היוקרתיים והמיוחדים שאותם תמיד הם שומרים ומייקרים לשבתות וחגים.
עם ישראל זכה לצדיקים רבים, המנהיגים שהנהיגו את עם ישראל בכל דור ודור, וגם רבים מן הצדיקים שהשאירו חותם גדול על עמ"י קבורים בארץ ישראל. כחלק מנסיעתי לבית, לדרום, אני תמיד דואגת לבקר בעיר הקודש נתיבות, מאחר שזאת הזדמנות טובה להפליא לזכות לבקר בציון של אותם צדיקים זיע"א, ולא רק בנתיבות אלא בהזדמנויות שונות ובמקומות שונים.
כאשר אני חוזרת לבית, כחלק מן הזמן המשותף שלי ושל אמא, אנו נוסעות לקברי הצדיקים. הביקור בקברי הצדיקים מאיר בנו את אהבת התורה והגדולה של ה'.
את הנסיעה לדרום אני אוהבת לא רק בגלל הזכות לבקר בקברי הצדיקים, אלא גם כי הנסיעה למקום מגורי מזכירה את הפשטות, העממיות, החום והמטבח שתמיד פתוח לכולם.
אני מתחברת מאוד למטבח המזרחי, מטבח מלא צבעים וטעמים.
אי אפשר להסביר את המשיכה שלי לתרבות עדות המזרח, בין במאכלים ובין באופי. אומנם גדלתי על תרבות אשכנזית אירופאית, למדתי את כל סוגי המזלגות ותורגלתי להשתמש בסכין ביד ימין, לא לקפל את המפית, לא לשים מרפקים על השולחן, וכשאני לא רוצה שימזגו לי עוד כוס תה, אזי אני צריכה להפוך את הכוס על פיה. בראש השנה תמיד היה גפילטע פיש, ולקינוח - שטרודל מסורתי. אבל אני לא הייתי שם, אני תמיד רציתי יותר תבלינים, יותר ארומה והרבה הרבה יותר חריף.
יצאתי ה"עוף המוזר" בסביבתי, שונה מאמי וממשפחתי, מתחברת וחיה את המטבח המזרחי, גם באופי.
חלק מההיכרות שלי עם המטבח המזרחי, הוא שתמיד נעים לחקור וללמוד מהיכן המאכל מגיע, מהיכן שורשיו, ללמוד את התרבות של העדה, אפילו קצת את השפה ולהפוך את המאכל למשמעותי הרבה יותר.
החורשט סבזי הוא תבשיל ירק ובשר, אפשר להגיד שהוא אחד מתבשילי המלכות של העדה הפרסית. המטבח הפרסי אליו אני מתחברת מאוד בגלל הטעמים, המגוון, עושר התבלינים והירק הבריאותיים.
את המאכל נוהגים להכין בשבתות, חגים ואירועים מיוחדים. הסירים של הפרסים תמיד גדולים, ולפעמים, מכיוון שהמאכלים טעימים כל כך - הם נגמרים מהר מידי. אני בעצמי יכולה להעלים סיר תוך יום.
ברגע שקולטים את הדרך ועושים פעם אחת, זה כמו לרכוב על אופניים, לא שוכחים אף פעם, ובכל פעם זה משתבח.
מתכון לחורשט סבזי - תבשיל ירק ובשר פרסי / טליה צימברג
בפרסית חורשט זה תבשיל, וסבזי זה ירק.
מצרכים:
700 גרם בשר מס 5 / מס 8 / אסאדו / צלעות חתוך לקוביות
1 בצל גדול חתוך לקוביות קטנות
4 שיני שום קצוצים (אין את זה במתכון המקורי, אבל אני לא יכולה לוותר על זה)
1 כפית כורכום
1 כוס שעועית אדומה שהושרתה כ3 שעות
1 חבילת פטרוזיליה קצוצה דק
1 חבילת כוסברה קצוצה דק
1 חבילת בצל ירוק קצוץ דק
1 חבילת שמיר קצוץ דק
1 חבילת עלי מנגולד (סלק ירוק) קצוצים דק/ תרד
4-5 לימונים פרסים סדוקים משני צדדים
מלח פלפל
שמן
3/4 כפית עלי חילבה יבשים (אין בשום מקום באזור שלי טריים. להיזהר - יותר מידי עושה את התבשיל מר)
מיץ לימון - למי שאוהב את זה חמצמץ יותר
אפשר לעשות את המתכון מאיזה עלים שאוהבים אבל שיהיו לפחות 3 סוגי עלים טריים ועלי חילבה + מנגולד/תרד- זה מה שנותן את כל הטעם.
מטגנים את הבצל והשום עד שהם נהיים שקופים, מוסיפים את הכורכום ומשאירים לטיגון לעוד דקה שתיים. מוסיפים את קוביות הבשר, מוסיפים מלח ופלפל ומטגנים טוב טוב מכל הצדדים עד שנהיה חום והבשר נסגר מכל הצדדים.
מוסיפים את השעועית האדומה אחרי ההשריה, את הלימון הפרסי ומים עד כיסוי הבשר ומבשלים במשך שעה על אש בינונית-נמוכה.
את העלים הקצוצים (מלבד החילבה היבש) מאדים על מחבת עם מעט שמן עד שהעלים מאבדים את הנוזלים וכל הארומה מתפשטת בבית.
לאחר שהבשר עם השעועית התבשלו שעה, מוספים לסיר את העלים המאודים ועלי החילבה היבשים, מוסיפים עוד קצת מים בערך כוס+, מערבבים ומבשלים מכוסה על אש בינונית במשך שעתיים / שעתיים וחצי.
מידי פעם פותחים לערבב ולבדוק תיבול.
נושה ג'אן.
ועוד קצת מידע: מדוע הכורכום תבלין מאד מרכזי במטבח הפרסי? הפרסים נהגו (וזה כך גם עד היום) לשים כורכום על בשר ועוף כדי לנטרל ריחות לא נעימים, מלבד הסגולות הבריאותיות שיש לכורכום.