פרשת בא
היכן מוזכר המן הרשע בפרשת בא? 7 פירושים מפתיעים ולא ידועים על פרשת בא
באיזה תאריך היתה מכת חושך? מדוע דתן ואבירם לא מתו? איזו ברית כרתו ישראל אלו עם אלו? שולחן השבת שלכם יהיה השבוע מרתק מתמיד, עם 7 פירושים ומדרשים מפתיעים על פרשת בא
- הרב יעקב מעברי / מעבר למפורסם
- פורסם ד' שבט התש"פ |עודכן
(צילום אילוסטרציה: shutterstock)
1. במכת ארבה מבקש פרעה: "וְיָסֵר מֵעָלַי רַק אֶת הַמָּוֶת הַזֶּה" (י', י"ז). המילה "רק" באה למעט, שהיו דברים שאותם פרעה לא רצה שמשה יסיר, מה היו אותם הדברים?
פרעה ביקש ממשה שיסיר רק את הארבה החיים, שעדיין מזיקים, אך לא את הארבה שכבר מתו ומלחו אותם, שאינם מזיקים. (כלי יקר)
2. למה ה' הביא על המצרים את מכת "חושך"?
לפי שהיו בישראל רשעים גמורים שהיו פַּטְרוֹנִים (אנשי שְׂרָרָה) הממונים על יד המצריים, והם לא היו רוצים לצאת ממצרים.
אמר הקדוש ברוך הוא: "אם אני אביא עליהם מכה בפרהסיה, וימותו, יאמרו המצריים שכשם שהוא מכה אותנו, כן הוא מכה את ישראל". לכן הביא ה' חושך, כדי שלא יראו המצריים את מפלתם של אותם הרשעים מישראל. (מדרש אגדה בתחילת פרשת בא)
3. "...וַיְהִי חֹשֶׁךְ... בְּכָל אֶרֶץ מִצְרַיִם ולבְּנֵי יִשְׂרָאֵל הָיָה אוֹר בְּמוֹשְׁבֹתָם" (י', כ"ב). מה הקשר בין מכת חושך להמן הרשע?
באותם שלשת ימים ראשונים של מכת חושך מתו היהודים שלא היו מאמינים שהם יצאו ממצרים, וזה קרה בי"ג באדר.
לכן המן הרשע סבר שיוכל לישראל, וגזר לאבד את היהודים דוקא בי"ג אדר גם בדורו. אולם הוא לא ידע שלכל בני ישראל היה אור במושבותם, ולכן הוא גרם שליהודים היתה אורה גם בדורו. (חיד"א, חומת אנך, אות ז)
4. ידוע שכל הרשעים מבני ישראל מתו בשלושת ימי החושך, כדי שלא יראו המצריים במותם, אם כן מדוע לא מתו גם דתן ואבירם בשלושת ימי החושך?
משום שהם לא התייאשו מהגאולה. (פירוש הרא"ש על התורה). מכאן ניתן לראות את גודל כוחה של הציפייה לגאולה.
5. "...וַיְהִי חֹשֶׁךְ אֲפֵלָה בְּכָל אֶרֶץ מִצְרַיִם שְׁלֹשֶׁת יָמִים : לֹא רָאוּ אִישׁ אֶת אָחִיו וְלֹא קָמוּ אִישׁ מִתַּחְתָּיו שְׁלֹשֶׁת יָמִים.." (י', כ"ב - כ"ג). כל מכה ממכות מצרים היתה משמשת במשך שבוע אחד, ושלושה שבועות היה משה מתרה במצריים. והדבר תמוה - הרי מכת חושך היתה רק ששה ימים?!
אכן מכת חושך היתה רק למשך שישה ימים, ואת היום השביעי והאחרון של המכה - המצריים קיבלו על ים סוף. (מהר"ל בגור אריה, כמו שמובא בפרק י"ד פסוק כ': "ויבא בין מחנה מצרים ובין מחנה ישראל ויהי הענן והחשך...")
6. "וּמֵת כָּל בְּכוֹר... עַד בְּכוֹר הַשִּׁפְחָה" (י"א, ו'). מדוע נענשו גם הבכורות של השפחות? הרי הם היו עבדים בעצמם והם לא שיעבדו את ישראל.
משום שהם היו שמחים בכך שבני ישראל עבדים. (פסיקתא דרב כהנא)
7. איזה הסכם כרתו בני ישראל האחד עם השני בצאתם ממצרים?
כאשר בני ישראל יצאו ממצרים הם כרתו ברית ביניהם שהם יעשו חסד האחד עם השני. (תנא דבי אליהו רבה, פרק כ"ד)
הרב יוסף בן פורת בהרצאה מרתקת על פרשת בא חושף את ההשגחה הפרטית המופלאה של ה' בחיי היום יום של כולנו:
מתוך הספר "מֵעֵבֶר לָמְפוּרְסַם" על חומש שמות - חידושים מיוחדים שאינם מפורסמים, מדברי רבותינו וחכמינו הקדושים, על פרשיות השבוע ועל הלכות מעשיות. בהסכמת גדולי ישראל. לרכישת הספר, לחצו כאן.