הריון ולידה
11 העובדות המרתקות האלה יזכירו לכם מחדש את קסם ההריון וניסי הלידה
העובר, השליה, ההריון, הלידה - ליקטנו עבורכם 11 עובדות מרתקות, שיזכירו לנו מחדש את נפלאות הבורא שהעניק לאדם את היכולת המופלאה - לייצר חיים חדשים
- נעמה גרין
- פורסם ב' אייר התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
אדם יולד אדם - אילולא היינו רגילים כל כך לפלא הזה, לא היינו מאמינים שהוא ייתכן. מיליוני תהליכים מורכבים ביותר צריכים להתרחש בהתאמה, בלי שום ליקוי, כדי שהתינוק ייוולד באופן מושלם. ליקטנו עבורכם מעט מן המעט, להתפעם מנפלאותיו של הבורא:
1. בשבוע החמישי להריון אורכו של העובר 1.5-2.5 מילימטרים. הגוף שלו מורכב כרגע משלוש שכבות, ומכל אחת מהן תתפתח מערכת אחרת. מהשכבה החיצונית יתפתחו מערכת העצבים המרכזית וחלק מהעור. מהשכבה האמצעית יתפתחו שרירים, עצמות, תאי דם ואיברי הרבייה. מהשכבה הפנימית יתפתחו מערכת העיכול והריאות.
2. רוב האיברים הפנימיים נוצרים כבר במהלך השליש הראשון של ההריון, בשלושת החודשים הראשונים. מערכת העצבים היא המערכת הראשונה המתפתחת. בשבוע 4 להריון הלב מתחיל לפעום, ומאז לא מפסיק לרגע ולא מחסיר אף פעימה עד סוף חייו של האדם. בהמשך מתפתחות שאר המערכות - עיכול, נשימה, הפרשה, שרירים ואיברי הרבייה.
3. האורך הממוצע של העובר בתום השליש הראשון הוא כ־7 סנטימטרים (כאורך האצבע המורה שלך), ומשקלו כ־14 גרם, כמשקל ענב גדול.
4. השליה היא איבר מיוחד במינו, שמשמש מקור החמצן והמזון של העובר. כלי הדם של האם מעבירים חמצן ומזון לשליה, בתוכה מתרחש חילוף חומרים בין הדם של האם לדם של העובר, העובר מקבל את החומרים דרך חבל הטבור, והפסולת שנאספת בדם שלו עוברת דרך חבל הטבור והשליה – אל כלי הדם של האם – ומופרשת משם החוצה.
אך למרות זאת, ישנם חומרים מסוכנים לעובר שאותה השליה אינה יכולה לסנן. אם לא הצלחת להיגמל מסיגריות ואלכוהול – זה בדיוק הזמן לעשות את הצעד המבורך והאמיץ הזה.
5. בנוסף, השליה מייצרת ומפרישה הורמונים ומגינה על העובר, בין היתר, מפני חבלות. השליה, שעיצובה מזכיר מטריה המסוככת על העובר, מתפקדת כמספר איברים באחד – ריאות (אספקת חמצן), כליות (סינון פסולת) ומערכת החיסון. כמו כן היא מפרידה בין זרם הדם של האם והעובר ומאפשרת לעובר לגדול לגודל תקין לפני הלידה. השליה היא גם האיבר היחיד בגוף האדם שנפלט החוצה ממנו, באופן טבעי.
6. חבל הטבור מחבר בין הטבור של העובר לבין שטח הפנים של השליה, והוא הצינור דרכו עובר החמצן והמזון. עד הלידה מגיע חבל הטבור לאורך של כ-55 סנטימטר. בחבל הטבור יש שני עורקים שמעבירים דם מהעובר אל האם, בעוד הדם המחומצן עובר מהאם אל העובר דרך וריד אחד.
7. אם בזמן ההיריון האם סובלת מפגיעה באיבר כלשהו, התינוק ברחם שולח תאי גזע כדי לתקן את הנזק.
8. במהלך השליש השני להריון, מתפתחים האיברים ומקבלים את צורתם הסופית. לדוגמה, אצבעות נוצרו כבר קודם לכן, ועכשיו נוצרות הציפורניים בקצותיהן. פלומה רכה מתחילה לכסות את גוף העובר. היא תנשור בסוף ההריון. העובר מתחיל לנוע: לקפוץ, לבעוט ואפילו לעשות גלגולים.
9. בשבוע ה- 24 אורכו של העובר מגיע ל- 32 ס"מ. אם הוא ייוולד בשלב זה, יהיו סיכוייו לשרוד 50% בלבד, משום שהתפתחות המוח עדיין לא הושלמה, והוא אינו מסוגל להפעיל בקרה על פעולות חשובות כמו, למשל, נשימה ושמירה על חום הגוף.
10. השליש האחרון של ההתפתחות מוקדש בעיקר לגדילה ולהכנה לקראת חיים עצמאיים. הריאות מבשילות, העצמות מתחילות להתקשות והעור הופך משקוף לאטום. העובר צובר מתחת לעור מאגר של שומן מסוג מיוחד - שומן חום. שומן זה יעזור לו לשמור על חום גופו מחוץ לרחם.
11. בלידתו שוקל הוולד כשלושה ק"ג ואורכו כ- 52 ס"מ. במהלך הלידה מתמלא גוף התינוק באדרנלין, פי שניים או יותר מהכמות שזורמת בגופו של אדם במהלך התקף לב. המטרה: להפעיל את הריאות שמלאות במי שפיר.
הרב זמיר כהן בעצה נפלאה לעובר שבועט בחוזקה ברחם אימו. צפו ב-2 דקות מדהימות: