מקבצי שו"ת - שאל את הרב
האם מותר לעשות מנין ב"זום"? האם צריך להרים את המסכה לפני שמנשקים ציצית? ומה מברכים על מצה?
מקבץ שו"ת 142 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע במדור שאל את הרב באתר הידברות
- מקבץ שו"ת
- פורסם ג' אייר התש"פ |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. האם מותר לערוך תפילה באמצעות אפליקציית "זום" ולומר קדישים, על אף שאין 10 מתפללים במקום אחד?
אי אפשר לצרף עשרה אנשים למניין דרך אפליקציית זום, כי צריך שיהיו עשרה אנשים במקום אחד (ראה שלחן ערוך סימן נ"ה סעיף י"ג).
אמנם אם יש עשרה אנשים שמתפללים במקום אחד, אנשים נוספים יכולים לענות לקדיש וקדושה דרך האפליקציה. אולם בדברים שיוצאים בהם מדין שומע כעונה, כמו קריאת המגילה, ודאי שלא ניתן לצאת ידי חובה (ראה בשו"ת יחוה דעת חלק ב' סימן ס"ח).
* * *
2. האם ניתן לומר "שמע ישראל ה' אלוקינו ה' אחד" לא רק בבוקר ובערב (למשל, היתה יוזמה לעשות קריאה ארצית כזאת, בשעה מסוימת), והדבר לא נחשב ברכה לבטלה?
אין שום בעיה, כי מדובר בפסוקים שניתן לאומרם בכל עת ובכל שעה.
* * *
3. ביקרתי בעיר דוד, ובחנות המזכרות ראיתי צמיד שחרוט עליו בגדול "אם אשכחך ירושלים תשכח ימיני", על גבי אבנים. המוכרת אמרה שהאבנים מתקופת בית ראשון (או שני, לא בדיוק זוכרת). התלבטתי אם לקנות, כי לא ידעתי אם אפשר להיכנס לשירותים כשאני עונדת צמיד כזה, כשאין באפשרותי לכסות את הצמיד. כדאי לוותר על הצמיד, או לא?
יש לוותר על הצמיד, משום שלא תוכלי לנהוג בו בכבוד הראוי.
מקורות: על פי הנפסק בשלחן ערוך יורה דעה (סימן רפ"ג סעיף ד') שאסור לרקום פסוקים בטלית. והסבירו הט"ז (סק"ג) והש"ך (סק"ו) שטעם האיסור הוא משום החשש שיכנס לבית הכסא עם הטלית שרקומים עליו פסוקים, ואיך יביא פסוקי התורה במקום טינופת וזלזול, ע"ש.
(צילום: shutterstock)
4. האם אישה יכולה להוציא גבר בספירת העומר?
אישה פטורה מספירת העומר, משום שזו מצות עשה שהזמן גרמא (יעויין משנה ברורה סימן תפ"ט סק"ג), וממילא אינה יכולה להוציא גבר ידי חובה, שהרי ההלכה היא (שלחן ערוך סימן תקפ"ט סעיף א') שכל שאינו מחויב בדבר, אינו מוציא אחרים ידי חובתן.
* * *
5. האם מותר לאישה לספר שהיא בהריון, או שיש הלכה שאומרת שאסור עד חודש מסוים?
אין שום איסור לספר על ההיריון בכל שלב שהוא.
אמנם יש הנוהגים שלא לספר כלל, כנראה על פי דברי חז"ל במסכת בבא מציעא (דף מ"ב עמוד א') והשלחן ערוך אורח חיים (סימן ר"ל סעיף ב') שאין הברכה שורה אלא בדבר הסמוי מן העין.
ויש שמקפידים שלא לספר על ההיריון רק בתחילתו, היות שאז זקוקים יותר לסיעתא דשמיא שהכל יעבור ללא תקלה.
ואצל חסידי חב"ד ההוראה היא לא לספר עד שתכנס לחודש החמישי. וכל הקפידא היא על פרסום, אבל אפשר לספר לקרובים וידידים (שערי הלכה ומנהג חלק אבן העזר עמודים ל"ז-ל"ח).
אולם כאמור, מצד הדין מותר לספר על ההיריון לכל מי שרוצים בכל שלב שהוא (וכן ראה בתשובות הגר"ח קניבסקי שליט"א בספר סגולות רבותינו עמודים 263-264).
* * *
6. מה מברכים על מצה לאחר חג הפסח?
מנהג האשכנזים לברך המוציא (שו"ת ציץ אליעזר חלק י"א סימן י"ט, ושו"ת תשובות והנהגות חלק ג' סימן ע"ג).
ומנהג הספרדים לברך מזונות. והחרדים לדבר ה' נוהגים לאכול את המצה בשאר ימות השנה בתוך הסעודה, או לקבוע על זה סעודה (חזון עובדיה ברכות עמוד ס"א).
* * *
7. בזמנים אלו, כאשר מתפללים בבתים ובחצרות, מתקיימים מנייני תפילה מתחת לחלון החדר שלי, לאורך היום. רציתי לשאול האם חובה עלי לענות אמן לקדיש בכל פעם שאני שומעת (וזה המון...), אף על פי שאני עסוקה?
אם את שומעת ברכה או קדיש, יש לענות אמן. אולם אינך חייבת להקדיש תשומת לב כדי לשמוע את הקדיש ולענות אמן.
אם באוזן רגילה לא היית שומעת את הברכה, אלא על ידי הרמקול, אינך חייבת לענות אמן, אף על פי שמותר לענות אמן.
* * *
8. לצערי, בשעת כעס וויכוח עם אחי, נדרתי נדר שלא לדבר איתו. אמרתי לו "אני נודרת נדר שלא אדבר איתך יותר". מובן שאני מצטערת על המצב שנוצר.
איך אוכל לפתור את העניין ולחזור לדבר איתו? ואם אני צריכה התרת נדרים, איך עושים זאת בתקופת הקורונה, כשלא ניתן להיפגש עם אנשים? האם אסור לי בינתיים לדבר איתו?
גם נדר בשעת כעס יש לו דין נדר, ולכן לא תוכלי לדבר עם אחיך עד אשר תתירי את הנדר.
בימים דחוקים אלו תוכלי להקל להתיר את הנדר ע"י שלושה אנשים (שראויים להתיר נדרים) דרך הטלפון וכיוצא בזה (יעוין שבת שבתון עמוד שד"מ, שלחן ערוך המקוצר חלק ה' סימן קס"ח הערה ל"ו, ושו"ת שבט הקהתי חלק ד' סימן רל"ט).
כדאי שתפני לרב המקומי שיסייע לך בזה. אם יש לך קושי, תפני אלינו שוב ונשתדל לעזור לך בלי נדר.
מובן שמכאן ולהבא עליך להיזהר מאוד שלא לידור כלל, וכמבואר בשלחן ערוך יורה דעה (סימן ר"ג סעיפים א', ג'), עד כמה הדבר חמור. ושם (סעיף ד') נאמר: צריך ליזהר שלא ידור שום דבר. ואפילו נדרי צדקה אין טוב לידור!
* * *
9. היות שמתפללים עם מסכה, רציתי לשאול אם אפשר לנשק את הציצית (בברוך שאמר, בקריאת שמע וכו'. וכן לגבי תפילין לפני החזרתן לנרתיק) מעל המסכה, או שצריך להסיר אותה קודם מהפה?
אין חובה להסיר.
(צילום: shutterstock)
10. יצא לי להיות בחתונה שטבעת הנישואין אבדה לפני שהחתן קידש את הכלה בטבעת. ברוך השם הטבעת נמצאה. אך ברצוני לדעת, מה היה קורה אם לא היו מוצאים את הטבעת - האם היה ניתן להמשיך בחופה? מה עושים במצב שבו אין טבעת?
העצה היא לבקש מאחת הנשים הנוכחות שם להקנות את הטבעת שלה לחתן בקניין גמור, ואחרי הקידושין הכלה תחזיר לה את הטבעת.
מקורות: ראה דרך שיחה חלק ב' (עמוד שפ"ב).