חדשות בריאות
דוח גרטנר: ילדים נדבקים ומדביקים – לפתוח את מערכת החינוך בהדרגה
מסקנות דוח גרטנר מצביעות על כך, שילדים נדבקים בנגיף הקורונה ומדביקים אחרים, אם כי בשיעור נמוך מזה של מבוגרים. עורכי הדוח ממליצים למקבלי ההחלטות לנהוג בזהירות, ולפתוח את מערכת החינוך באופן מדורג, תוך כדי ניטור ובקרה
- גבי שניידר
- ו' אייר התש"פ
חיטוי בית ספר (צילום: פלאש 90)
משרד הבריאות פרסם הערב (חמישי) את הדוח של מכון גרטנר, שבדק האם מאפייני ההדבקה של ילדים בנגיף הקורונה שונים משל מבוגרים. ממסקנות הדוח עולה, כי סיכויי ההידבקות של ילדים נמוכים מאלו של מבוגרים, וכך גם שיעור ההדבקה של אחרים בנגיף. עם זאת, עורכי הדוח ממליצים למקבלי ההחלטות לנהוג בזהירות ולפתוח את מערכת החינוך בהדרגה.
מתוצאות הדוח, המבוסס על מדגם בתי אב בבני ברק, עולה כי "כתלות בגיל ובהינתן בן משפחה חיובי, ולאחר שהורדנו את החולה הראשון בכל בית אב, ילדים נוטים לחלות פחות, אך הסיכוי שלהם לחלות עולה עם הגיל. יחד עם זאת, ניתן לראות שתינוקות עד גיל שנה הם בעלי סיכוי גבוה לחלות ביחס לשאר הילדים במשפחה. הסבר אפשרי הוא שתינוקות דורשים טיפול צמוד/הנקה מהוריהם, ולכן אם ההורים חולים (ברוב המשפחות במדגם) – הסיכוי של התינוקות לחלות גדול בהשוואה לשאר הילדים".
ניתוח הנתונים במחקר נשען על שני מודלים. על פי המודל הראשון, סיכוי ההידבקות של ילדים נמוך מזה של מבוגרים – 50-20 אחוזים ביחס למבוגרים, כאשר ילדים צעירים נדבקים פחות. אותו מודל מצביע על כך שסיכוי הילדים להדביק הוא בין 25 ל- 75 אחוזים ביחס למבוגרים, עם תלות נמוכה בגיל הילד. המודל השני מצביע אף הוא על כך, שסיכויי ההידבקות של ילדים נמוכים מאלו של מבוגרים, אך אינם זניחים. בשני המודלים, ההבדל בין סיכויי ההידבקות של ילדים ומבוגרים בולט יותר כאשר מדובר בילדים עד גיל 10.
ההחלטה הסופית לגבי פתיחת מערכת החינוך תתקבל מחר בישיבת הממשלה, שתחל בשעה 10:00. בעוד משרד הבריאות ממליץ להחזיר ללימודים את כיתות א'-ג' בלבד ולהמתין עם חזרת הגנים, במשרדי החינוך והאוצר דורשים שלא להשאיר את ילדי הגנים בבתים.
על אף הציפיה של השרים להסתייע בדוח, ממסקנותיו לא עולה תמונה חד-משמעית. לדברי עורכי הדוח, "פוטנציאל ההשפעה של פתיחת מערכת החינוך על התפשטות המגיפה עשוי להיות משמעותי, אך לא ניתן להעריכו בצורה ודאית בשלב זה". לאור זאת, הם ממליצים למקבלי ההחלטות "לנהוג במשנה זהירות, ובשלב זה לבצע את פתיחת מערכת החינוך והחזרה ללימודים באופן מדורג ובפריסה על פני זמן, תוך כדי ניטור ובקרה".
עוד נכתב, כי "מאחר והמסקנות לגבי היכולת של ילדים להדביק אחרים הן ראשוניות בלבד, יש להמשיך לעקוב אחר הנושא באופן שיטתי. לפיכך, פתיחת מערכת החינוך צריכה להיות מלווה במערך ניטור ובקרה. בפרט מומלץ להקים מערך, שיאפשר ניטור ומעקב אחר מצב התחלואה במוסדות החינוך מרגע פתיחתם, חלקם או כולם".
החוקרים מציינים כי "הניטור יאפשר זיהוי מיידי של מוסדות חינוך, בהם יימצא חולה חיובי מקרב התלמידים או צוות העובדים. לאחר זיהוי חולה במוסד חינוך כלשהו, מומלץ לבצע מעקב אחר מצב ההדבקות במוסד ובקרב משפחות החולים ולנקוט צעדי מנע להתפשטות ההדבקה, עד כדי סגירת המוסד/ות או מערכת החינוך כולה. לשם כך יש לבנות תוכנית שכוללת הגדרת קריטריונים לרמת ההתערבות הנדרשת. יתר על כן, מומלץ לבצע בדיקות סקר במוסדות החינוך באופן יזום על מנת לקבל תמונת מצב עדכנית ולמנוע הדבקה והתפשטות המגפה דרך מוסדות החינוך".