י"ז בתמוז
י"ז בתמוז תשפ"ד: כל מה שרציתם לדעת
י"ז בתמוז חל השנה ביום שלישי, 23 ליולי 2024. מדוע צמים ביום זה? מתי נכנס הצום ומתי הוא יוצא? כל מה שרציתם לדעת על צום י"ז בתמוז
- נעמה גרין
- פורסם י"ז תמוז התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
י"ז בתמוז חל השנה ביום שלישי, 23.7.2024. ביום זה, החל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, אנו נמנעים מאכילה ושתיה.
למה צמים בי"ז בתמוז?
בי"ז בתמוז הבקיעו כוחותיו של טיטוס, המצביא הרומי, את חומות ירושלים בתקופת בית שני. הקרבות בתוך העיר נמשכו שלושה שבועות, עד תשעה באב, אז הוחרב בית המקדש.
שלושת השבועות שבין י"ז בתמוז לתשעה באב מכונים "שלושת השבועות" או "ימי בין המצרים", ואנו נוהגים בהם מנהגי אבלות.
(צילום: shutterstock)
זמני הצום:
ירושלים:
כניסת הצום: 4:04
צאת הצום: 20:09
תל אביב:
כניסת הצום: 4:04
צאת הצום: 20:12
באר שבע:
כניסת הצום: 4:08
צאת הצום: 20:13
חיפה:
כניסת הצום: 4:01
צאת הצום: 20:13
רבותינו מציינים 5 אירועים קשים שהתרחשו בתאריך זה לאורך ההיסטוריה היהודית:
1. נפרצו חומות ירושלים – ביום זה פרץ צבא רומי את חומות ירושלים לאחר מצור שנמשך 3 שנים. הרעב הקשה ששרר בעיר הכריע את תושביה והם לא היו יכולים לעמוד בפני עוצמת החיל שעמד מולם.
2. שריפת התורה על ידי אפוסטמוס הרשע.
3. הועמד צלם בהיכל - פסל הוצב בתוך בית המקדש.
4. שבירת לוחות הברית הראשונים. לאחר מתן תורה, לאחר שאלוהים דיבר עם עם ישראל ונתן להם את עשרת הדברות, עלה משה רבינו להר סיני ושהה שם למשך ארבעים יום. לקראת סוף יום הארבעים, שש שעות לפני שמשה יורד מההר, בנו עם ישראל את עגל הזהב והחלו לעבוד אותו. כאשר משה ירד מן ההר וראה זאת השליך מידיו את לוחות הברית ושבר אותן.
5. ביטול קורבן התמיד - בבית המקדש היו שתי קורבנות שהוקרבו יום יום ללא הפסקה, אחד בבוקר ואחד בין הערבים. על פי התלמוד הירושלמי, בימי מלכות יוון היו משלשלים מחומת ירושלים שתי קופות של זהב ובתמורה היו מעלים להם שני כבשים. כך היה הדבר יום יום עד שפעם אחת לאחר ששלשלו להם שתי קופות של זהב העלו להם שני חזירים. בעקבות כך לא היו יכולים להקריב באותו היום את קרבן התמיד.
מה קרה ביום שבעה עשר בתמוז? סרטון ציורי קצר וקולע בן חמישים שניות. צפו והחכימו:
חשוב לזכור כי בכוחם של הצער והאבל על האירועים הטראגיים הללו, לסייע לנו להתעלות ולהתגבר על הטעויות והחסרים הרוחניים, שהביאו עלינו מלכתחילה את אותם אסונות. וכך, באמצעות תהליך התשובה (בחינה עצמית והחלטה להשתפר),אנחנו מקבלים את הכוח להפוך את העצב לשמחה. בהתייחס לכך מבטיח התלמוד, שלאחר גאולתו העתידית של עם ישראל ובניינו המחודש של בית המקדש, יהפכו ימי צום אלה לימי חג ושמחה. רבותינו מבארים כי י"ז בתמוז וט' באב יהפכו לימי חג ומועד, ושלוש השבועות שביניהם יהיו כ''חול המועד".
צמים? קשה לכם? הנה מה שכתב עבורכם הרב פינקוס
7 מעלות רוחניות להן זוכה מי שצם. אסור לפספס
תפילות י"ז בתמוז
* בתפילת העמידה בשחרית ובמנחה - מוסיפים "עננו" (הן בתפילת העמידה והן בחזרת הש"ץ). אדם שאכל בטעות בתענית, ולאחר מכן הפסיק והמשיך את תעניתו: אם אכל כזית: לא יזכיר "עננו" שבתפילה. אם אכל פחות מכזית: יכול לומר "עננו".
* כשיש 6 צמים מן המניין, מוציאים ספר תורה ו-3 עולים לתורה וקוראים בפרשת "ויחל". העולים לתורה יהיו מאותם אלו שצמים. אלו שאינם צמים לא יעלו לתורה.
* כהנים נושאים כפיהם בתפילת שחרית ובמנחה כרגיל.
* תפילת "אבינו מלכנו" - לאחר תפילת שחרית ומנחה מוסיפים את תפילת "אבינו מלכנו", המכילה שמונה עשרה בקשות רחמים מהקדוש ברוך הוא. לתפילת "אבינו מלכנו" כוח עצום.
* לאחר תפילת שחרית נאמרות סליחות, המיוחדות לתענית זו.
במה קשורה פריצת חומת ירושלים לאבלות על החורבן? ואיך הגיע רבי עקיבא לדרגה כ"כ גבוהה? הרב ברוך רוזנבלום בשיעור מיוחד על י"ז בתמוז:
מה מותר ומה אסור בי"ז בתמוז?
ביום זה, החל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים, אסור לאכול ולשתות. הכל חייבים בתענית זו, והם: גברים, נשים וילדים שהגיעו למצוות: בנים מגיל 13, בנות מגיל 12.
פטורים מן התענית
* מעוברת שהוכר עוברה, דהיינו, ג' חודשים להריונה.
* מעוברת המקיאה או שחשה בחולשה רבה, אפילו אם לא מלאו ג' חודשים להריונה, בפרט אם עברו 40 יום ליצירת הוולד.
* מניקה תוך 24 חודשים (שנתיים) ללידתה, אפילו הפסיקה להניק, אך אם מרגישה טוב ויכולה לצום, טוב שתצום ככולם.
* יולדת תוך 30 יום ללידתה - ואינה רשאית להחמיר על עצמה לצום.
* אשה שהפילה: אם היא בתוך 30 יום להפלתה - פטורה. אם היא לאחר 30 יום להפלתה עד שנתיים מיום הלידה - אם מרגישה חולשה - פטורה.
* חולה שיש בו סכנה - ואינו רשאי להחמיר על עצמו לצום.
* מי שתקפתו חולשה יתרה.
* זקן תשוש כוח, המצטער מהתענית - ואינו רשאי להחמיר על עצמו לצום.
* בשנה שהצום נדחה, ניתן להקל יותר ולא לצום. יש לשאול רב.
מבט אחד בתמונות הממחישות כיצד היה נראה בית מקדשנו ותפארתנו, ממחיש את גדולתו של ה' יתברך. צפו בתמונות המעצימות:
אכילה קודם עלות השחר
אדם שהלך לישון שנת קבע וקם קודם עלות השחר - אסור לו לאכול כלום, אך אם עשה תנאי קודם שהלך לישון, שרוצה לקום לפני עלות השחר ולאכול קודם עלות השחר, מותר לו לאכול עד זמן זה.
האם מותר לצחצח שיניים?
אדם הרגיל לנקות פיו ושיניו בבוקר, וקשה לו אם לא ינקה פיו בבוקר, מותר לו לשטוף הפה ולצחצח שיניים אפילו עם משחת שיניים, אך ייזהר מאד שלא לבלוע מים.
האם מותר לבלוע כדורים
אדם בריא שמתענה, ורוצה לבלוע כדור נגד כאב ראש, מותר לו לבלוע הכדור בלי מים, במידה ואין לכדור טעם ערב לחיך. כן מותר לו לשתות תרופה אם אין בה טעם טוב לחיך.
תרופה עם טעם - אסור לשתותה לאדם בריא.
מותר לעשן?
מותר לעשן בי"ז בתמוז (אם כי יש לציין, שמבחינה בריאותית הדבר בעייתי מאוד, כידוע).
(צילום: shutterstock)
מותר ללעוס מסטיק?
אסור ללעוס מסטיק אם יש בו מתיקות וטעם, אך אם אין בו מתיקות וטעם כלל, מותר ללועסו בתענית, אך אין מברכים עליו (שהרי אין נהנים ממנו).
מה עושה מי שאכל בטעות?
אדם ששכח שהוא בתענית ואכל בטעות, לא יפסיק את התענית בשל כך, וימשיך להתענות כמו כולם עד סוף התענית בצאת הכוכבים.
מה עושה מי שברך בטעות?
אדם שהוא בתענית, ובירך על מאכל או משקה, וקודם שאכל נזכר שהוא בתענית, יאכל מעט ממה שבירך עליו, שלא תהיה ברכתו לבטלה, אך כמובן שלא יאכל עוד וימשיך בתענית כרגיל
יש לזכור את דברי הנביא זכריה "כה אמר ה' צבאות צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמועדים טובים והאמת והשלום אהבו" – לעתיד לבוא יהפכו הצומות לימי ששון ושמחה.
הרב זמיר כהן בשיעור מרתק על ימי בין המצרים: