חדשות בארץ
שר החוץ של סעודיה: נורמליזציה עם ישראל – רק לאחר הסכם ישראלי-פלסטיני
במסיבת עיתונאים בברלין, הגיב שר החוץ הסעודי על ההסכם בין ישראל ואיחוד האמירויות והבהיר כי ארצו לא תנרמל את היחסים עם ישראל לפני הגעה להסכם ישראלי-פלסטיני: "ברגע שזה יושג – הכל אפשרי"
- גבי שניידר
- פורסם כ"ט אב התש"פ |עודכן
דגלי ישראל וסעודיה (תמונה: שאטרסטוק)
שר החוץ של סעודיה, פייסל בן פרחאן, התייחס היום (רביעי) להסכם שהושג בין ישראל ואיחוד האמירויות. במהלך מסיבת עיתונאים משותפת בברלין עם מקבילו הגרמני, הייקו מאס, אמר השר הסעודי כי ארצו לא תנרמל את היחסים עם ישראל לפני חתימת הסכם שלום ישראלי-פלסטיני.
זו התגובה הרשמית הראשונה שיוצאת מסעודיה, מאז ההודעה ביום חמישי שעבר על ההסכם בין ישראל והאמירויות. בן פרחאן הדגיש, כי סעודיה מחויבת לשלום על בסיס יוזמת השלום הערבית מ-2002, הכוללת נורמליזציה של מדינות ערב עם ישראל בתמורה לנסיגתה המלאה לקווי 1967 והקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. הוא מתח ביקורת על ישראל, והזהיר כי "הצעדים החד-צדדיים" של סיפוח ובנייה בהתנחלויות אינם חוקיים ופוגעים בסיכויים להגיע לפתרון שתי המדינות. לדבריו, שלום בין ישראל והפלסטינים, שיתבסס על ההסכמים הבין-לאומיים, הינו תנאי לנורמליזציה כל שהיא עם ישראל: "ברגע שזה יושג – הכל אפשרי".
מוקדם יותר היום, דיווח ערוץ "אל-ג'זירה" כי שר החוץ הסודאני, עמר קמר א-דין, פיטר את דובר משרדו, חיידר בדווי סאדק, וזאת לאחר שהלה אמר אתמול כי ארצו מנהלת מגעים עם ישראל לכינון יחסים. בריאיון לרשת "סקיי ניוז" בערבית, אמר סאדק כי "אין סיבה להמשך העוינות בין סודאן וישראל". הוא הוסיף, כי "הצעד של איחוד האמירויות הערביות לחתימה על הסכם שלום עם ישראל הוא צעד אמיץ, ששרטט את הדרך הנכונה עבור שאר מדינות העולם הערבי". לדבריו, "אנחנו מצפים לחתימה על הסכם שלום עם ישראל על בסיס של שוויון, על בסיס האינטרסים של סודאן, ומבלי לוותר על הערכים והעקרונות שלנו".
דבריו של סאדק גרמה לסערה בסודאן. שר החוץ פרסם הודעת הכחשה רשמית, בה טען כי משרדו כלל לא דן בקשרים עם ישראל. הדובר עצמו נאלץ לחזור בו, ולהבהיר במסיבת עיתונאים כי לא ביטא את עמדתה הרשמית של ממשלת סודאן.
עוד טרם ההכחשה שיצאה מחרטום בירת סודאן, בישראל קידמו בברכה את הצהרתו של סאדק. שר החוץ גבי אשכנזי אמר, כי "הודעת משרד החוץ הסודאני מצביעה על השינוי המהותי המתחולל בימים אלו במזרח התיכון בכלל ובסודאן בפרט, בדיוק 53 שנה אחרי ועידת ח'רטום, שבה קראה סודאן להתנגד להכרה ולהסכם שלום עם מדינת ישראל".
"אני מברך על כל צעד שמקדם הליך של נורמליזציה, שלום, הסכמים והכרה בין מדינות", הצהיר אשכנזי. "נמשיך לדון בתקופה הקרובה על שיפור היחסים עד לכדי חתימת הסכם שלום, המכבד את האינטרסים של שני הצדדים".
ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך אף הוא על עמדת משרד החוץ של סודאן, שלדבריו משקפת את החלטתו של יו"ר מועצת הריבונות של סודאן, עבד אל-פתאח אל-בורהאן, לפעול לקידום היחסים בין שתי המדינות: "ישראל, סודאן והאזור כולו ירוויחו מהסכם השלום, ויוכלו לבנות ביחד עתיד טוב יותר לכל עמי האזור. נעשה כל הנדרש כדי להפוך חזון זה למציאות".
כזכור, בתחילת חודש פברואר קיים נתניהו פגישה היסטורית עם המנהיג הסודאני. הפגישה נערכה באנטבה, במהלך ביקורו של נתניהו באוגנדה. מלשכת ראש הממשלה נמסר לאחר הפגישה, כי נתניהו ואל-בורהאן סיכמו להתחיל בשיתוף פעולה, שיוביל לנורמליזציה של היחסים בין שתי המדינות. אל-בורהאן מונה באפריל 2019 ליו"ר מועצת הריבונות בסודאן, בעקבות הדחתו של הרודן עומר אל-בשיר.