ראש השנה
מתי יוצא ראש השנה תשפ"ה 2024?
מתי תוקעים בשופר, מתי אוכלים תפוח בדבש, ומתי מדליקים נרות? כל הפרטים על ראש השנה תשפ"ה 2024
- נעמה גרין
- פורסם ט' אלול התשפ"ד
ראש השנה תשפ"ה חל ביום א' וב' בתשרי, ימים חמישי ושישי, 3.10.2024 - 4.10.2024. החג, המסמל את תחילתה של השנה ה-5785 לבריאת העולם, מתחיל בשקיעת החמה של יום רביעי 2.10, ומסתיים כעבור יומיים רצופים, בצאת הכוכבים של יום שישי 4.10, כאשר השבת כבר שוררת בעולם, ואז נכנסת שבת קודש.
לפני כניסת החג מדליקים נרות חג. ימי החג אסורים בעשיית מלאכה, מלבד מלאכות מסוימות כמו בישול והדלקת הנרות ללא הצתת אש חדשה או הפעלת מכשיר חשמלי.
יו"ט ראשון של ראש השנה - ליל חמישי, א' תשרי חשוב לזכור: יש להדליק נר נשמה, כדי שאפשר יהיה להדליק ממנו את הנרות בלילה השני ואת נרות השבת. אם אין נר נשמה המספיק ל-48 שעות (עד ליל שבת) יש להכין נר נשמה נוסף, שאותו ידליקו בלילה השני וממנו ידליקו את נרות השבת.
לפני הדלקת הנרות יש לברך את 2 הברכות הללו:
* בָּרוּךְ אַתָּה אַ-דוֹנָי אֱלוֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהַדְלִיק נֵר שֶׁל יוֹם טוב.
* בָּרוּךְ אַתָּה אַ-דוֹנָי אֱלוֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, שֶׁהֶחֱיָנוּ וְקִיְּמָנוּ וְהִגִּיעָנוּ לַזְּמַן הַזֶּה.
לסגולה מיוחדת בזמן הדלקת נרות של ראש השנה, לחצו כאן.
בלילה השני של החג מדליקים את הנרות רק באמצעות אש שהיתה מוכנה מערב החג. אישה הנוהגת להוציא שבת לפי זמן רבנו תם, ברור שלא תדליק את הנרות אלא לאחר זמן זה.
גם בלילה השני מברכים את שתי הברכות, כאמור לעיל. נהוג להכין בלילה השני פרי חדש, אותו לא אכלתם בעונה האחרונה, ולכוון עליו בברכת "שהחיינו". את הפרי החדש אוכלים בסעודת החג.
בשנה זו (תשפ"ה), כיוון שימי ראש השנה חלים בימים חמישי ושישי. נמצא שיום טוב שני של ראש השנה יחול בערב שבת. וכשם שאסור להכין מיום טוב ראשון ליום טוב שני, וכן אסור להכין משבת לחול, כמו כן אסרו חכמים להכין מיום טוב לשבת. ולכן אסור להכין תבשילים וכדומה מיום ראש השנה ליום השבת, אלא על ידי "עירוב תבשילין", וכן לענין הדלקת נרות השבת, נכון לכתחילה לעשות עירוב תבשילין, בכדי שיוכלו להדליק את נרות השבת ביום טוב, (שהרי אחר שקיעת החמה ביום טוב שני, בודאי שאסור להדליק נרות, מפני שכבר נכנסה השבת).
לסגולות מיוחדות ליום ראש השנה, לחצו כאן.
מה מתפללים בראש השנה?
בראש השנה נהוג להרבות בתפילות. בשל כך, תפילותשחרית ומוסף ביום זה הן ארוכות במיוחד, חגיגיות וכוללות פיוטים. הפיוטים משתנים בין העדות וכך גם הלחנים. הדגש בתפילות ופיוטים הוא המלכת ה' והעמידה לפניו במשפט.
תפילת העמידה של מוסף כוללת שלוש חטיבות תפילה מיוחדות - מלכויות זכרונות ושופרות - הכוללות גם פסוקים מהתנ"ך המבטאים את שלושת הנושאים האלו. לפני תקיעת שופר נהוג בקהילות ספרד לשיר את הפיוט "עת שערי רצון להיפתח". מדובר בפיוט מרגש במיוחד, ותוכנו הוא סיפור עקידת יצחק.
תפילות ראש השנה נאמרות מתוך מחזור. לקריאה נוספת אודות המחזור, לחצו כאן.
מתי אוכלים תפוח בדבש?
* איחולי שנה טובה ושליחת כרטיסי ברכה - נהוג לאחל בליל ראש השנה "לשנה טובה תיכתב/י ותחתם/י", ויש המוסיפים "לאלתר לחיים טובים". כן נהוג לסיים כל מכתב שנשלח בחודש אלול באיחולי "כתיבה וחתימה טובה".
* תשליך - ביום הראשון של ראש השנה הולכים אחרי הצהריים למקור מים ואומרים בו את תפילת תשליך, שהיא בקשה להשלכת העבירות אל "מצולות ים". יש נוהגים לנער את שולי הבגדים כסמל להתנערות מהעוונות.
* הימנעות משינה ביום - יש הנוהגים להימנע משינה ביומו של ראש השנה, על פי דברי התלמוד הירושלמי שהובאו אצל הפוסקים, שהישן בראש השנה ישן מזלו.
* סעודות החג - בסעודות ליל החג נהוג לאכול "סימנים". מדובר במאכלים ששמם מסמל על תפילה מיוחדת. הסימנים העיקריים הם: תפוח בדבש, ראש של דג, גזר ועוד.
מה עושים בערב ראש השנה?
ערב ראש השנה הוא היום האחרון בלוח השנה היהודי. על כן ביום זה עושים פעולות שונות וייחודיות, מעבר לפעולות הקשורות בהכנות הרגילות לכל חג.
בערב ראש השנה נהוג לערוך טקסי התרת נדרים, כשכל אדם מבקש התרה בפני שלושה אנשים שמהווים מעין בית דין, שבכוחו לשחרר את האדם מהבטחותיו.
כמו כן, בערב ראש השנה מרבים באמירת סליחות, מרבים בתשובה, תפילה וצדקה שהם מצוות סגוליות ובכוחן לשנות את רוע הגזירה. על מנת לקיים את מצוות התשובה בשלמות, ראוי לכל אדם לקבל על עצמו קבלה רוחנית לקראת השנה החדשה, ובכך להוכיח את רצונו העז להיות אדם טוב יותר בשנה הבאה.