זוגיות ושלום בית
פתרון בעיות בזוגיות: לפעמים השתיקה חזקה מהדיבור
כשאנחנו מצליחים לשתוק בשעת ויכוח / חילוקי דעות / שיחה, אנחנו יכולים לחוש את הצד השני, להקשיב למילים שלא נאמרות
- סילביה ברדה
- פורסם י"ג כסלו התשפ"א |עודכן
(צילום: shutterstock)
כל יום מגיעים אלינו, אל מחלקת שלום בית של ארגון הידברות, עשרות טלפונים של אנשים המעוניינים לשפר את המערכת הזוגית והמשפחתית על ידי קבלת הדרכה וכלים מעשיים מהמומחים בתחום.
כיועצת במחלקה, ברצוני לשתף אתכם בטענות חוזרות ונשנות שנשמעות בה, כדי לתת כלים כיצד ניתן להתגבר על הקשיים הטמונים באותן טענות.
האמירות הנשמעות
יש לנו בעיית תקשורת: "קשה לי", מזלזלים בי", "פוגעים בי", "מעליבים אותי", "לא מכבדים אותי", "לא מקשיבים לי", "כל מה שאני אומר/ת לא בסדר".
כשאני מדבר/ת או מגיב/ה, הצד השני לא רוצה לשמוע אותי. פעמים רבות מתעלמים, כועסים, נפגעים, מתרחקים, ונותנים את ההרגשה ש"כל מה שאני עושה לא מספיק טוב".
הסיבה: רובנו ממהרים להגיב ללא מחשבה. אף על פי שהכוונה טובה, במקום לנסות לפתור בעיות, לכוון, להוביל לקירוב לבבות - אנו מציתים "אש" סביבנו, שלא בכוונת זדון, שגורמת להרס של כל חלקה טובה.
הפתרון: שתיקה מושכלת! כיצד יתכן? הרי כדי לתקשר נכון נדרש דיבור. אך האמת היא שכדי לדבר נכון נדרשת שתיקה. האומנם? כיצד? ומה נרוויח מכך?
בואו ונגלה מה העוצמה והרווח שבשתיקה.
אם נחזור אחורה במנהרת הזמן נגלה את מעלתה של השתיקה במקורותינו: "שמעון הצדיק היה אומר, כל ימי גדלתי בין החכמים ולא מצאתי לגוף טוב משתיקה" (פרקי אבות א' משנה ט"ז).
"מילה בסלע" (מטבע אחת) "שתיקה בתרי" (שתי מטבעות) (תלמוד בבלי מסכת מגילה).
אם דיבור שווה מטבע אחת, השתיקה שווה שתי מטבעות, ומכאן הפתגם "דיבור שווה כסף, אך שתיקה שווה זהב".
"איש תבונות יחריש" (משלי י', י"ט) - אדם שיש בו תבונה ושיקול דעת, שותק.
"חושך שפתיו משכיל" (משלי י"א, י"ב) - יש חוכמה ביכולת להתגבר על תנועת השפתיים, על הדיבור.
הסוד במילה
"עת לחשות ועת לדבר" (קהלת ג', א'). הקדים שלמה המלך, החכם באדם, את השתיקה לדיבור.
לחשות - מילה נרדפת לשתיקה. במילה לחשות נמצא את השורש לחוש. כשאנחנו מצליחים לשתוק בשעת ויכוח / חילוקי דעות / שיחה, אנחנו יכולים לחוש את הצד השני, להקשיב למילים שלא נאמרות, לנסות להבין את הכוונה החיובית בתוך ההתנהגות והאמירות השליליות, ורק אז נמצא את העת לדבר בכבוד זה לזו. דיבור שיוצר קרבה ופתרונות.
בתוך המילה שתיקה נמצא את המילה יש. יש לנו הזמן לקבל הבנות, חוכמה, בינה והסקת מסקנות שקולות, שיאפשרו לנו בזמן הנכון שיח מכבד, מקדם ומקרב.
לעיתים, בשתיקה יש אמירה יותר חזקה מאשר בדיבור. יש כבוד, יש הבלגה, יש סבלנות ויש הזדמנות למנוע ריחוק והסלמת הסיטואציה.
במילה שתיקה נמצא את צירוף המילים שתק-י'ה. אנחנו מתכנסים פנימה בשתיקה במקום לירות חיצים של ביקורת, מילים פוגעניות שיגרמו לריחוק ולעיתים אף לנתק, אנחנו מאפשרים את כניסת השכינה. אנו מאפשרים לקולות של חכמה ובינה, חכמת י'ה, להיכנס אלינו ולשנות לנו את זווית הראיה, ומכאן את הדיבור, וזה שכרנו. כשאנו בשתיקה, הקב"ה ילחם במקומנו: "דום לה' והתחולל לו" (תהילים ל"ז, ז'), והוא יפיל לך חללים (גיטין ז). כשרוצים להביע את עוצמת הכעס, לא פעם אנשים משתמשים בביטוי "זה מעלה לי את הדם לראש" (כעס)... עלינו להתפלל לשם שנצליח להיות בדום (בשתיקה) ולאבדם, וכך נוכל להתגבר על היצר הרע.
ואכן, שכר גדול לאדם שמצליח לשתוק גם כשמבזים אותו, כנאמר "ישמע ביזיונו ידום וישתוק".
כמו שרחל זכתה לשכר בשל שתיקותיה מול יעקב ומול לאה, וכמו שיעקב זכה בשל שתיקותיו מול לבן, כך נזכה אנחנו ללמוד ולאמן עצמנו במעלת השתיקה, ובכך להכניס שכינה בביתנו, ליצור קירוב לבבות, אהבה, אחוה ושלום בביתנו.
עצות מעשיות לאימון והטמעת מידת השתיקה הלכה למעשה
- שינון: לשנן וללמוד בחברותא עם בני המשפחה עם בן / בת הזוג את דברי חכמינו ואת יתרונות מעלת השתיקה.
- רישום: לרשום לעצמנו בשמחה, מה הרווחנו בכל פעם שהצלחנו להתגבר וליישם את עקרונות השתיקה.
- תזכורת חביבה: לקבוע עם בן / בת הזוג מראש סימן / מילה (חיובית) שיזכירו "עכשיו כדאי לשתוק".
- תפילה: להתפלל במילים שלנו שנצליח לא להגיב בעיתוי הלא נכון, על מנת שנוכל להגיב בחוכמה בעיתוי הנכון, כפי שנאמר בתהילים (קמ"א), "שיתה ה' שמרה לפי ניצרה על דל שפתי". ניצרה מלשון סגירה שמירה.
מכאן המסקנה שהשתיקה החכמה, המושכלת, מאפשרת את הדיבור המופלא על כוח הדיבור.
סילביה ברדה היא יועצת בכירה ואחראית על מערך הייעוץ במחלקת שלום בית בהידברות. 073-222-131