הום סטיילינג
הספרייה הביתית: מה עדיף, עץ או גבס?
אחד הרהיטים המאפיינים ביותר את הבית היהודי הוא ספריית קודש, וכמו בכל דבר, גם בספרייה יש כמה אפשרויות עיצוב. במה תבחרו?
- תמי רוטנברג
- פורסם כ"ט טבת התשפ"א |עודכן
אחד הרהיטים המאפיינים ביותר את הבית היהודי הוא ספריית קודש.
עם השנים הספרייה השתדרגה, ומלבד שימושה העיקרי כספרייה, כיום אנחנו משלבים בה גם ויטרינה של תשמישי קדושה, כלי כסף, תמונות ילדים, ואפילו מערכת סאונד ותאורה. למעשה, ספרייה בבית חרדי היא ה"פריט העיצובי" העיקרי.
כמו בכל דבר, גם בספרייה יש כמה אפשרויות עיצוב. יש ספריות בסגנון מינימליסטי יותר, כמו ספריות גבס, שלרוב משולבות בתוך נישות ושומרות על מראה נקי. יש גם ספריות בסגנון קלאסי, הן מעוטרות יותר, עם דגשים על פריטים. לרוב הן עשויות מעץ.
אז איך באמת מתכננים ספרייה?
בשלב ראשון, כשאני נגשת לתכנון ספרייה, אני עושה רשימה של כל מה שאני רוצה שיהיה בספרייה - ספרים, כלים, ויטרינה, תמונות משפחתיות...
בשלב השני, עם כל הנתונים מול העיניים, אני מתחילה בתכנון: לספרים מספיק עומק של 30 ס"מ, לעומת זאת ויטרינה דורשת עומק גדול יותר (תלוי כמובן בכלים שלכם).
חובה לבצע חישוב של השטח האפשרי מול הצורך, ולבדוק אם הכל נכנס או שיש דברים שנצטרך לוותר עליהם.
וכעת הזמן להחליט איזו ספרייה נרצה. מתלבטים בין ספריית עץ מלא סטנדרטית, למראה הנקי של ספריית גבס?
הנה כמה פרטים על ההבדל בין ספריית עץ לספריית גבס.
מחיר: ספריית גבס יותר זולה.
עמידות: ספריית גבס עמידה פחות, ובעלת תוחלת חיים נמוכה משמעותית.
תחזוקה: ספריית גבס דורשת תחזוקה, העץ כבר לא.
החיסרון העיקרי של ספריית גבס הוא הקשיחות בתכנון. אי אפשר להעבירה לשום מקום אח"כ. בנוסף, הגבס מתלכלך בקלות רבה מאד (מובן שניתן לצבוע, והוא ייראה כמו חדש).
חלוקת מדפים - בספריית גבס הגובה של כל מדף נע בין 8-10 ס"מ, תלוי בעומס שיהיה על המדף. בספריית עץ גובה המדף נע בין 2-3 ס"מ. בסופו של דבר, בספריית עץ תרוויחו עוד מדף, כי חסכתם בגובה של המדפים עצמם...
בנוסף, המרחק בין עמודה לעמודה בגבס הוא מקסימום 60 ס"מ, ובעץ ניתן לעשות (במדף סנדוויץ' עובי 3 ס"מ) עד 100.
בשונה מספרייה העשויה מעץ, בגבס גובה המדפים קבוע ולא ניתן לשנות אותו. לכן ההמלצה שלי - מדדו מראש את גובה הספרים. כך יהיה קל יותר להחליט כמה מדפים גבוהים/נמוכים/בינוניים אתם צריכים.
אחד היתרונות המשמעותיים של העץ הוא יכולת הגילוף בעץ: יצירת עיטורים, מסגרות לדלתות, חריטות וכו', מה שמשדרג מאד את הנראות של הספרייה, לעומת הגבס שלא ניתן לחרוט בו (עובי הלוח הוא 1.2 ס"מ). מה שכן, בגבס אנחנו יכולים ליצור בליטות ומישורים שונים, שגם הם ישדרגו מאד את המראה.
בספריית גבס ניתן גם להוסיף קרניז מפוליאוריתן, וליצור מסגרות עדינות ויפות.
אני אוהבת למקם את ספריית הגבס בתוך נישה. כך מתקבל מראה נקי. זאת לעומת ספרייה מעץ - רהיט עם נוכחות, שאנחנו לא מעוניינים להסתיר.
לאלו מביניכם שמתלבטים, אוהבים את העץ אבל נרתעים מהעלות, הייתי ממליצה לשלב. לבנות את בסיס הספריה מגבס, ולשלב מדפים מעץ. (כך גם תימנעו ממדפים גבוהים ומגושמים מגבס, ותרוויחו מדף נוסף בסופו של דבר) אופציה נוספת היא לשלב מדפי זכוכית.
שחקו עם הדמיון שלכם. תוכלו למקם ארונות בחלק התחתון של הספרייה, וספרים רק בחלק העליון.
כדאי להוסיף תאורה על האזורים שאתם מעוניינים להדגיש (ויטרינה, תמונות משפחתיות). זה ישדרג מאד את הספרייה שלכם.
אנחנו יכולים לשחק עם מישורים שונים, הספרייה לא חייבת להיות במישור אחד. זה גם יתן אפקט יפה מאד. למשל, כאשר כל הספרייה בעומק 30 ס"מ, והוויטרינה באמצע בולטת בעוד 10 ס"מ, זה נותן אפקט יפה מאד (אם אתם נועזים, תוסיפו גם תאורה שתדגיש את ההבדל במישורים - תקבלו תוצאה מהממת!).
בעז"ה בשבוע הבא נסקור תכנון ספרייה ל-5000 ספרים, מהתחלה עד הביצוע, כולל תמונות.
תמי רוטנברג היא אדריכלית ומעצבת פנים. לשאלות ותגובות: office@tammyrotenberg.co