חידות ואתגרי רשת
טריויה יומית: אזור טבע בראשיתי, ודברים שקרו היום לפני
מה מיוחד בעמק יוסמיטי, מהי הביו-מסה על פני כדור הארץ וגם דברים שקרו היום לאורך ההיסטוריה
- המכלול בשיתוף הידברות
- פורסם י"ב שבט התשפ"א |עודכן
הפארק הלאומי יוסמיטי (צילום: shutterstock)
תמונת היום: עמק יוסמיטי
הפארק הלאומי יוסמיטי שוכן בחלק המזרחי-מרכזי של מדינת קליפורניה שבארצות הברית. הפארק משתרע על פני שטח שך 3,081 קמ"ר, וכולל גם את האזור שמעבר למורדות המערביים של רכס הסיירה נבדה. בתוך הפארק נמצא עמק יוסמיטי, המושך אליו את מרבית התיירים שמגיעים אל הפארק (כ-3.5 מיליון תיירים בשנה). שטחו של עמק יוסמיטי הוא 18 קמ"ר.
הפארק הלאומי יוסמיטי הוכרז על ידי אונסק"ו בשנת 1984 כאתר מורשת עולמית. 95% משטחו של הפארק הוכרזו כאזור טבע בראשיתי. הפארק כולו מפורסם בעולם בגלל המגוון הביולוגי שבו, כמו גם צוקי הגרניט, הנחלים הצלולים, מפלי המים וחורשות הסקוויה הענקית שבו.
המושג היומי: אזור טבע בראשיתי
המושג "אזור טבע בראשיתי", או באנגלית Wilderness מייצג סביבה טבעית בכדור הארץ, שפעילותו של האדם לא שינתה אותה. לאזורי טבע בראשיתי ישנה חשיבות רבה למטרות של מחקר אקולוגי, שימור טבע וגם בידור ופנאי. לאזורים הללו ישנה גם חשיבות בשל ערכם התרבותי, הרוחני, המורלי או האסתטי.
אולי לא ידעתם: ביו-מסה
ביו-מסה היא המסה של כלל החומר האורגני על פני כדור הארץ: צמחים, בעלי חיים ובני אדם. כמות הביומסה בכדור הארץ נתונה להערכות שונות וסותרות. על פי אחד המקורות, הביומסה הכוללת על כדור הארץ מגיעה ל-75 מיליארד טון. באופן מעניין, המין שהמסה שלו תופסת את השיעור הגבוה ביותר מבין כל המינים שקיימים בטבע, הוא דווקא מין של יציר קטן – הקריל האנטארקטי, שאורכו הוא 6 ס"מ, וטמשקלו מגיע עד ל-2 גרם בלבד. הביומסה של מין זה עומדת על כ-500 מיליון טון, או 0.67% מהביומסה בכל כדור הארץ – פי שניים מהביומסה של בני האדם.
היום בהיסטוריה: מה ארע בשנים החולפות ב-25.1
1949 – בישראל נערכות הבחירות הראשונות לאסיפה המכוננת – שהפכה לכנסת הראשונה.
1968 – נוצר הקשר האחרון עם הצוללת דקר.
2011 – "מהפכת ה-25 בינואר": תחילת המרי האזרחי הגדול במצרים, כחלק מן האביב הערבי.
גדולים צדיקים במיתתם יותר מבחייהם: גדולי ישראל שנפטרו בי"ב בשבט
ה'כ"ה – רבי עובדיה בן רבי אברהם, נכדו של הרמב"ם.
ה'שצ"א – רבי חיים כפוסי, מגדולי חכמי מצרים.
ה'תשס"ו – רבי שבתי אטון, ר"מ בישיבת "פורת יוסף" וחבר מועצת חכמי התורה.
ה'תשע"ה – רבי בן ציון פלמן, רב קהילת "נחלת משה" בבני ברק.