היסטוריה וארכיאולוגיה
חשיפה במדבר יהודה: קטעי מגילה מימי בר כוכבא
במהלך מבצע מיוחד במצוקי מדבר יהודה, שנערך בניהול רשות העתיקות, התגלו תגליות מסעירות מתקופת מרד בר כוכבא. בין הממצאים: קטעי קלף עם פסוקים מספרי זכריה ונחום ומטמון מטבעות נדיר הנושא סמלים יהודיים
- גבי שניידר
- פורסם ג' ניסן התשפ"א |עודכן
קטעי מגילת תרי עשר שנחשפו במבצע מדבר יהודה לפני שימורם (צילום: שי הלוי, רשות העתיקות)
"אלה הדברים אשר תעשו דברו אמת איש את רעהו אמת ומשפט שלום שפטו בשעריכם. ואיש את רעת רעהו אל תחשבו בלבבכם ושבעת שקר אל תאהבו כי את כל אלה אשר שנאתי נאם ה'".
פסוקים אלו מספר זכריה (ח', ט"ז-י"ז) התגלו במערת מפלט של יהודים, שברחו למדבר יהודה לפני כ-1,900 שנה. הפסוקים כתובים על עשרות פיסות קלף שאותרו במהלך מבצע ארכיאולוגי-לאומי אתגרי ומורכב במיוחד, שמנהלת רשות העתיקות במצוקי מדבר יהודה, וזאת במטרה למגר את תופעת שוד העתיקות.
הגילוי ההיסטורי מגיע כ-60 שנה מאז נחשפו בפעם האחרונה קטעי מגילה מקראית בחפירה ארכיאולוגית. בנוסף לקטעי המגילה, הניב המבצע ממצאים נדירים נוספים, ביניהם: מטמון מטבעות הנושא סמלים יהודיים מימי בר כוכבא; שלד בן אלפי שנים, ככל הנראה של ילדה, שנקבר כשהוא עטוף בבד ועבר מומיפיקציה; וסל ענק שהתגלה בשלמותו.
המיזם הלאומי לסקירת מערות מדבר יהודה ולחפירה בהן מתנהל במערות ונקיקי המדבר מאז אוקטובר 2017, ביוזמת רשות העתיקות, בשיתוף עם קצין מטה ארכיאולוגיה יהודה ושומרון במנהל האזרחי, ובמימון משרד ירושלים ומורשת. תוצאותיו נחשפו היום (שלישי) לראשונה.
מסרק כינים בן כ-2,000 שנה שנחשף במהלך המבצע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
מגילות מדבר יהודה כוללות את העותקים הקדומים ביותר של ספרי התנ"ך. ככאלה, הן נחשבות לממצא הארכיאולוגי החשוב ביותר של המאה ה-20. הקטעים החדשים שהתגלו נושאים פסוקים מספרי הנביאים זכריה ונחום. הם נחשפו בחפירה ארכיאולוגית בשמורת מדבר יהודה, ב"מערת האימה" בנחל חבר, התלויה בין שמים וארץ. המערה שוכנת כ-80 מטרים מתחת לראש המצוק, בין תהומות, והדרך אליה כרוכה בגלישה אתגרית. ברשות העתיקות הדגישו, כי הכניסה למערה אסורה ומהווה סכנה למטיילים.
ממצאים נוספים, אשר הותירו אחריהם המורדים היהודים שנמלטו למערות בסוף מרד בר כוכבא, היו: מטמון מטבעות נדיר מתקופת המרד הנושא סמלים יהודיים כדוגמת נבל ועץ תמר, ראשי חיצים וחניתות, אריגים, סנדלים ואפילו מסרקי כינים.
מאז גילוין של מגילות מדבר יהודה, לפני למעלה מ-70 שנה, ועד היום, מהוות מערות מדבר יהודה יעד לשודדי עתיקות. האקלים במערות מאפשר השתמרות חריגה של מגילות ותעודות קדומות – נכסי מורשת תרבות בעלי חשיבות עצומה. שודדי המערות תרים אחריהן תוך סיכון חיים, הרס המערות והעדויות ההיסטוריות.
מטמון נדיר מתקופת בר כוכבא (צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות)
מאז תחילת המבצע, סוקרים צוותים של רשות העתיקות, בראשותם של אוריה עמיחי, חגי המר וחיים כהן, באופן שיטתי, כל מערה ונקיק במצוקי המדבר. לדברי מנהלי המבצע, ד"ר עופר שיאון, אמיר גנור, ד"ר איתן קליין ופבלו בצר מרשות העתיקות, עד כה נסקרו כ-80 קילומטר רצופים של מצוקי מדבר יהודה. המבצע המורכב כלל הפעלת רחפנים והגעה למערות הקשות לגישה, תוך שימוש באמצעי גלישה וטיפוס. בנוסף, נערכו חפירות ארכיאולוגיות במערות נבחרות. הסקר המדוקדק, שכלל גם היבטים בוטניים וזואולוגיים, צפוי להאיר את המחקר של מערות מדבר יהודה באור חדש."מטרת המבצע הלאומי היא להציל את נכסי המורשת הנדירים והחשובים שבמדבר מציפורני השודדים", אמר ישראל חסון, מנהל רשות העתיקות ויוזם המבצע. "צוות המדבר גילה אומץ, מסירות נפש ודבקות יוצאת מן הכלל במטרה, גלש למערות השוכנות בין שמים לארץ, חפר וסינן בהן בתנאים של אבק סמיך ומחנק, וחזר עם מתנות יקרות ערך לתרבות האנושית".
"חשיפת קטעי הקלף החדשים היא קריאת השכמה למדינה", הצהיר חסון. "יש להקצות משאבים להשלמת המבצע בעל החשיבות ההיסטורית. חייבים לוודא שממצים את כל המידע הממתין להתגלות במערות לפני שהשודדים יעשו זאת. יש דברים שאין להם מחיר".
סנדל בן כ-2,000 שנה שנחשף במהלך המבצע (צילום: קלרה עמית, רשות העתיקות)
חנניה היזמי, קצין מטה ארכיאולוגיה במנהל האזרחי שביהודה ושומרון, הוסיף: "מעמד זה הוא בהחלט מעמד מרגש, בו אנו מציגים וחושפים לפני הציבור פיסה חשובה ומשמעותית בהיסטוריה ובתרבות של ארץ ישראל. כבר בסוף שנות ה-40 של המאה שעברה, נחשפנו לראשונה לנכסי המורשת והתרבות שהותירו לנו יושבי ארץ ישראל עם הגילויים הראשונים של מגילות מדבר יהודה".
היזמי ציין כי "בפרויקט לאומי זה, ובהמשך לפרויקטים קודמים, נתגלו ונחשפו ממצאים ועדויות חדשים השופכים אור נוסף על אותן תקופות ותרבויות במרחב. הממצאים שהתגלו מעידים על אורח חיים עשיר, מגוון ומורכב, וכן על תנאי האקלים הקשים ששררו באזור לפני מאות ואלפי שנים. יחידת קמ"ט ארכיאולוגיה במנהל האזרחי משקיעה לאורך השנים מאמצים ומשאבים רבים, כמו גם במבצע זה, במטרה לשמור על אתרי העתיקות ברחבי יהודה ושומרון למען הדורות הבאים, תוך נקיטת פעולות ומבצעי אכיפה כנגד שודדי העתיקות הפועלים במרחב".