חדשות יהדות

מטלטל: מה ראו תלמידי התיכון שהגיעו לנחם את המשפחות החרדיות, מאסון מירון?

פוסט שפרסמה מנהלת תיכון בשם ליאת וינדר נוקד - מטלטל את הרשת. בפוסט היא משתפת בחוויית ניחום ארבע מהמשפחות האבלות שיקיריהן נספו באסון ממירון - ביקור שאותו יזמה ביחד עם תלמידיה. "בכל הבתים - ללא יוצא מן הכלל, הייתה קבלת הדין מוחלטת. בצילומי וידאו שהראו לי אחר כך התלמידים - רואים את האבא והאחים יושבים בתוך מעגל של גברים חרדים, שני פרחי טיס במדים, והם, ויחד שרים שירה משברת לב, חורכת שערי שמיים"

(צילום: דוד כהן / פלאש 90)(צילום: דוד כהן / פלאש 90)
אא

פוסט שפרסמה מנהלת תיכון בשם ליאת וינדר נוקד - מטלטל את הרשת. 

בפוסט מתארת וינדר-נוקד כיצד האסון במירון נגע בה למרות שהיא מגיעה מעולם מושגים רחוק מאוד מעולמן של משפחות הניספים, וכיצד לקחה את תלמידיה איתה לביקור בתוככי השכונות החרדיות, כדי להביע אמפתיה, סולידריות ו'נשיאה בעול עם חברו'. 

"לקחתי תלמידים איתי. הודעתי להם מראש להתלבש בצורה שתכבד את נוהג המקום, וגם אני כיסיתי את כתפי במעין שאל שחור, ומעל מכנסי הג'ינס הוספתי חצאית", היא פותחת וכותבת. "עברנו מבית לבית. כששכנים מכוונים אותנו בין סבכי כניסות, בין שלל מדרגות העולות ויורדות. ארבע משפחות אבלים בשכונה אחת.

"התלמידים, וגם אני - התקדמנו בחוסר נוחות מול המבטים הבוחנים את הזרים, מול הזרות שנשקפה מול עיננו. עשרות ילדים מגולחי ראש ומוארכי פיאות עברו אותנו מידי פעם, מציצים בנו בסקרנות, דוברים רק אידיש קולחת. ואני, אני זוכרת רק 'ווס אטסך'... וגם זה, בטח לא בדיקציה המתאימה. הבתים נראו בדיוק אותו דבר. סלון קטן עמוס ספרי קודש. חדרים רבים ככל שאפשר, ובכל חדר מספר מיטות נפתחות.

"פתאום הסתכלתי מעט אחרת על תקופת הקורונה... באמת איך ניתן להישאר עם עשרה ילדים יחד בבית כזה קטן? היו בתים עמוסים עד אפס מקום במנחמים, והיה בית שהייתי לבד רק עם האמא ואחיותיה והן, משתדלות כל הזמן לדבר בעברית, ומיד בורח להן חזרה לשפת הכאב והשמחה השגורה על פיהן".

 

בנקודה זו מספרת המנהלת על הכנסת האורחים יוצאת הדופן שנתקלה בה, גם בעת כזו, עת משבר. "בכל מקום התרגשו ושמחו בבואנו, נתנו לנו לשתות על מנת שברכתנו תהיה לעילוי נשמת. 'כולנו הרי עם אחד', אמרו לי הנשים. 'הצער של אחד זה הצער של כולם'... ואני הנהנתי, שמרתי מחשבותיי לעצמי.

"התלמידים הבנים, הופרדו ממני מיידית. השילוט היה חד משמעי, אז נתתי להם הוראות כלליות של מנהגי ניחום אבלים ושלחתי אותם להתמודדותם. ואני, בכל בית שמעתי את הכאב האנושי באשר הוא של אם שכולה, אח, אחות, אישה, ילד. חלק באידיש, חלק בעברית. הכל בייסורי נפש".

בבית אחד שמעה שוב ושוב את השיחה האחרונה. 

בבית אחר, הילדים סיפרו כיצד עמדו במירון וביקשו מהכרוז לא להפסיק לקרוא לאבא שלהם.

"ובכל הבתים - ללא יוצא מן הכלל, הייתה קבלת הדין מוחלטת. אמונה תמה כלפי אלוהיהם, כלפי רבניהם. וכמה שונה זה מעקרונות ה'חשיבה ביקורתית', 'הסקת מסקנות' ואזרחות פרואקטיבית המקדמת שינוי- שתלמידיי מחונכים לפיהם.  ההרוגים הצדיקים שהלכו להיות עם ר' שמעון - רצה אותם לידו. נפגוש אותם בתחיית המתים. כרגע הם מליצי יושר עלינו. עם ישראל כולו יחזור בתשובה (אחת אף דיווחה שזה מה שהחל קורה בימים אלו), הרי לא ייתכן וזה קרה סתם".

אמן שהמשיח עוד מעט יגיע, אולי זה סימן מקדים. הרי אלוקים הוא חנון ורחום, והוא יכול לעשות הכל, בלבד דבר אחד. וזה לטעות. בטח היה קשה לאלוקים לעשות את זה, מעשה כזה אכזרי כלפי יתומים, אך אנו לא יודעים מחשבותיו. גזירת שמיים. הכל לטובה. הוא הטוב והמיטיב לעולם ועד. והביקורת היחידה שנשמעה, וגם זו בצורה לא מתלהמת - היתה רק כלפי המשטרה, על המחסומים ששמו".

 

"לאף אחד לא מגיע כזה צער. גם אם הם מאמינים שיש לו מחליט ותכלית"

לדבריה, תלמידיה סיפרו לה אחר כך ששמעו את האבלים אומרים 'ברור שזה בגלל השוטרים. הרי כל שנה היו באים הרבה יותר, אז איך פתאום זה קרה? 

ובתוך כל העצב הזה, המהול בשאלות ובתשובה, פתאום היה מין רגע כזה, עוצמתי - שאותו לא תשכח לעולם. "בבית האחרון, בזמן שהקשבתי לאם מספרת על רגעיו האחרונים של בנה, פתאום מעזרת הגברים - החלה שירה. חזקה, רועמת. אפילו מוכרת. ידעתי את כל מילותיה ולחניה.

"ואם היה איזה במאי, וודאי לא יכול היה לביים זאת יותר קשה. האמא ממשיכה לדבר, ברוגע, בעצב, יפה וצעירה. וברקע קולות השירה מתגברים - השבעתי אתכם בנות ירושלים... כי חולת אהבה אני... גם כי אלך בגיא צל מוות לא אירא רע.

"בצילומי וידאו שהראו לי אחר כך התלמידים - רואים את האבא והאחים יושבים בתוך מעגל של גברים חרדים, שני פרחי טיס במדים, והם, ויחד שרים שירה משברת לב, חורכת שערי שמיים.

ותוך כדי השירה דמעתי לעצמי, מתחבאת תחת כיסוי המסיכה. ואישה הביאה לי כוס מים ונייר טישו. 'תודה שבאת', אמרה לי, 'זה מאוד מרגש אותנו. כולנו עמך ישראל'.

"'האמונה עוזרת?' שאלתי באחד הבתים הדלים יותר במנחמים, כשהשתיקה הייתה מביכה לי מדי. 'מה זאת אומרת?', שאלו אותי בפליאה, 'איך בכלל אפשר בלי אמונה?'

"מי יתן והמקום ינחם אותם בתוך שאר אבלי ציון. לאף אחד לא מגיע כזה צער, גם אם הם מאמינים שיש לו מחליט ותכלית", היא מסכמת. 

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:תיכוןחילוניםחרדיםמירון

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה