מקבצי שו"ת - שאל את הרב
האם מותר לשמוע מוזיקת זן? מה העונש על איסור שבות? והאם ארץ ישראל יכולה להילקח מאיתנו?
מקבץ שו"ת 180 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע במדור שאל את הרב באתר הידברות
- מקבץ שו"ת
- פורסם כ"ז סיון התשפ"א |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. האם מותר להשתמש במקלף בשבת לצורך קילוף, למשל אבוקדו?
אם מדובר בירק שקליפתה ראויה לאכילה, ורוב בני אדם אוכלים אותה, מותר לקלפה בשבת, אפילו עם מקלף. ואפילו אם עושה כן לצורך סעודה אחרת - מותר (ראה שמירת שבת כהלכתה חלק א' פרק ג' סעיף ל"ד, וחזון עובדיה הלכות שבת חלק ד' עמודים רל"א-רל"ב).
אולם קליפה של ירק שרוב בני אדם אין אוכלים אותה, מותר להסירה רק בעזרת סכין שאינו מיוחד בשביל קילוף, וכן צריך להקפיד לעשות זאת רק סמוך לסעודתו (ראה שמירת שבת כהלכתה שם סעיף ל"ה).
(צילום: shutterstock)
2. האם התורה מאפשרת להאזין למוזיקת זן, כלומר, מוזיקת מדיטציה מושלמת כדי להירגע עמוק? האם לכל מוזיקת הזן אפשר להאזין?
לא עלה בידי לברר הדבר לעומקו.
נראה ששורש הדברים הוא מעבודה זרה, אולם כרגע השירה עצמה לא ממש עבודה זרה, ולכן אם זה רק מוזיקה וללא שום מנטרות - אין איסור מוחלט בדבר. אבל ראוי מאוד להתרחק מכל דבר הקשור לעבודה זרה, ששרשו מקום לא טוב.
* * *
3. מי חילק את התורה לפרשיות? מדוע? ומתי? מי חילק את התנ"ך לפרקים ופסוקים? ומתי זה בוצע? והאם זה נכון שהנוצרים הם אלו שחילקו את התנ"ך לפרקים/פסוקים? כי אם כן, אזי האם מבחינתנו אין משמעות לפסוקים כפי שהם חילקו?
הפסוקים חולקו ע"י הקב"ה בשעת מתן תורה.
לעניין הפרשיות: ישנן בתורה פרשיות שניתנו ג"כ למשה מסיני, והן מסומנות בחומש, באותיות "פ" או "ס". פ – פתוחה, דהיינו שבספר התורה מסתיים פה פרק והשורה נשארת ריקה, והקטע הבא מתחיל בשורה חדשה. ס – סתומה, דהיינו שהקטע הבא מתחיל לאחר מרווח, אך באותה שורה. והם אלו הנקראים פרשיות.
את פרשות השבוע חילקו חכמי ישראל בזמן בית שני, כשתיקנו לקרא בתורה מידי שבת ולסיים את התורה בכל שנה, חילקוהו לפרשיות כדי שיסיימו את התורה כל שנה, והיו מנהגים שנהגו לפרוס את קריאת התורה כולה על פני שלש שנים, ולא בשנה אחת כפי המנהג שלנו.
הפרקים נעשו ע"י הנוצרים, ואין להם כל משמעות.
* * *
4. האם ניתן להפריד את החלמון מהביצה בשבת כדי לאכול לאלתר? אינני אוהבת את החלק הזה.
בעיקרון ביצה מבושלת נחשבת כולה כמין אחד ואין אומרים שהחלבון והחלמון נחשבים שני מינים, ולכן מותר להפרידם. אולם במקרה שלך שאת מקפידה מאוד שלא לאכול את החלמון, הרי זה נחשב כתערובת, ואסור לך להוציא את החלמון, אלא עלייך להוציא את החלבון שזה מותר כמו כל הוצאת אוכל מתוך פסולת ביד על דעת לאכול לאלתר.
מקורות: יעוין בספר ארחות שבת חלק א' (פרק ג' סעיף ל"ז ובהערה שם).
(צילום: shutterstock)
5. ידוע שמי שעבר על אחת מל"ט אבות מלאכה בשבת חייב במזיד סקילה ובשוגג חטאת. שאלתי היא מה העונש מי שעבר על איסור "שבות" בשבת (אמירה לגוי, וכו')?
אם אותו אדם עבר על איסור שבות במזיד, בית דין מכין אותו מכת מרדות, וכמו שכתב הרמב"ם (הלכות שבת פרק א' הלכה ג'). וכל מקום שנאמר שהעושה דבר זה פטור, הרי זה פטור מן הכרת ומן הסקילה ומן הקרבן, אבל אסור לעשות אותו דבר בשבת, ואיסורו מדברי סופרים, הרחקה מן המלאכה. והעושה אותו בזדון, מכין אותו מכת מרדות. וכן כתב עוד (שם פרק ו' הלכה ח') שישראל שאמר לגוי לעשות לו מלאכה בשבת מכין אותו מכת מרדות. ע"ש.
וכן ראה במשנה ברורה (סימן שיח סק"כ, ושער הציון ס"ק כ"ח) שהביא דברי הגמרא במסכת שבת (דף מ עמוד ב') שהמבשל בחמי טבריא פטור מחטאת מפני שמדובר בתולדות חמה, אבל חייב מכת מרדות, כי איסור יש בזה. ע"ש. אולם בזמנינו אין עונש של מכת מרדות.
* * *
6. רציתי לשאול אם מותר לי לעשות למישהי מיקרובליידינג, ואם כן - אז למה, ואם לא - אז למה.
הבנתי שזה בעייתי, כי זה נקרא כמו קעקוע. מצד שני, זה נשאר בממוצע עד שנה. מותר או אסור? (מיקרובליידינג - שריטה של העור בשכבות הראשונות ממש, בגבות, עם כמה מחטים צפופים, ואז נכנס פיגמנט (סוג של צבע) לתוך השריטה, ולאחר חודש וחצי עוברים עלזה שוב, וזה נשאר לשנה).
דעת הגר"ע יוסף להתיר קעקוע זמני לנוי.
* * *
7. שמעתי שעדיף לא לענוד תכשיטי זהב בהריון. מס' שאלות: א. אשמח לדעת מה הסיבה לכך. ב. תכשיטים ממתכת רגילה, ורק הציפוי שלהם זהב (או שיש בהם אחוז קטן של זהב) זה בסדר? ג. האם זה מדובר גם לאישה שלא חוותה הפלה? אני שואלת כי אני בהריון ראשון ב"ה, לאחר כשנתיים של ניסיונות, ורוצה לשמור עליו ככל האפשר.
אכן, רבי נחמן מברסלב זצ"ל בספר המדות (ערך מפלת חלק שני אות א') כתב, אישה המפלת נפלים לא תלך בקישוטי זהב. וכן הובא בספר ישועות מרדכי (עמוד 59) בשם הרב מרדכי אליהו זצ"ל, שאישה הסובלת ח"ו מהפלות, כשהיא בהריון בעזרת ה' יתברך – תסיר מעליה כל תכשיט זהב.
ובתשובה לשאלותיך - 1. כמדומה שלא נתבאר טעם הדבר. 2. לאישה שסובלת מהפלות מומלץ להימנע בכל אופן. 3. מדובר על אישה שסובלת מהפלות. אמנם לכל אישה מומלץ להסיר תכשיטי זהב כשנכנסת לחדר לידה, וכמו שכתב בספר ישועות מרדכי (עמוד 60) שהיה מייעץ לאישה שנכנסת לחדר לידה, שתסיר מעליה כל תכשיט זהב, כגון טבעת, צמיד, שרשרת, וכדומה.
* * *
8. אף על פי שטכנית אנחנו עדיין בגלות, יש לפחות את חצי הנחמה, שארץ ישראל שלנו. האם גם זה יכול ח"ו להילקח מאיתנו?
אנו מקווים שזאת התחנה האחרונה בגלות לפני ביאת המשיח. כך גם התבטא אחד מצדיקי הדור הקודם זצ"ל, שמכאן כבר לא נלך עד ביאת משיח.
* * *
9. הי, אשמח אם תוכלו לענות לי בהקדם, שאלה שדחופה לי. אני בתקופה של ראיונות עבודה, ואני כל הזמן נכשלת בגלל אמינות יתר - המעסיקים שואלים האם אני מתכוונת ללמוד בקרוב, ואני עונה שכן, כשמצופה ממני להגיד שלא ושאני מתחייבת להישאר תקופה ארוכה ככל האפשר. והאמת היא כזאת - אני אכן רוצה ללמוד, אך אין לי עדיין תוכניות מתי והיכן, וזה מה שאני אומרת למעסיקים, ונכשלת על כך. אומרים לי כל הזמן בחברות כוח האדם שיש דברים שצריך להסתיר ולא להגיד, ושהמעסיקים גם די מודעים לזה, כי האמת היא שפקידות זה תפקיד דינמי שמתחלפים בו די מהר. אני ממש רוצה להיות הכי כנה ובסדר שאפשר, ומאמינה שזה גם ישתלם לי, אך לעת עתה אני נכשלת בראיונות. מה עלי לעשות?
אסור לומר שקר כדי לקבל עבודה, הדבר אסור בהחלט.
אולם אם שואלים אותך אם את מתכוונת לעבוד בקרוב, אין לענות שאת הולכת ללמוד, מאחר שאין לך תוכנית מיוחדת ללימוד, זה נראה רק כחלום כרגע. על כן אין זה נכון לומר שיש לך תוכנית ללימוד בקרוב. זה ממש לא נכון בשלב זה.
אשריך שאת מקפידה על האמת. זוהי הדרך הנכונה, ובעז"ה תוכלי לענות ביושר ובצדק בבית דין של מעלה על השאלה "נשאת ונתת באמונה".
* * *
10. אני בת 24, ורוצה ללמוד גלישה. האם זה מותר מבחינת ההלכה?