חודש אלול
האם לקחת ילדים קטנים לסליחות? הגר"ח קנייבסקי על ימי הסליחות
האם על נשים לומר סליחות? עד מתי אפשר להשלים את אמירת הסליחות? והאם לקחת ילדים קטנים לאמירת סליחות, כדי לחנכם? תשובותיו של הגר"ח קנייבסקי
- נעמה גרין
- פורסם כ"ג אלול התשפ"א |עודכן
(צילומים: פלאש 90)
1. האם לקחת ילדים לומר סליחות כדי לחנכם לכך? על כך השיב הגר"ח: "שהכל תלוי לפי גדלם והבנתם"
2. טוב הדבר שגם נשים יאמרו את הסליחות, אכן, יכולות להקל על עצמן לומר סליחות אף לפני חצות (כמובן בלי י"ג מדות), כיון שהן צריכות לישן מספיק כדי לטפל בילדים ובשאר צרכי הבית וכו'. אך התחנון שלאחר הסליחות יאמרו בלי נפילת אפים, שאין זו דרך כבוד שנשים יפלו.
3 יש פסוקים הנדפסים לומר לפני כל סליחה וסליחה, פסוקים מהתנ"ך אשר עליה מיוסדת הסליחה. ואמר רבינו שאף אותם שמדלגים איזה סליחות, וכמו שיש מנהג אצל בני ישיבות בעשרת ימי תשובה וערב ראש השנה, אבל אותם הפסוקים אין לדלג, כי הם עיקר הסליחה
4. אם מחמת שמשכים מוקדם לאמירת הסליחות לא יתפלל תפילת שחרית בזמנה, או שלא יתפלל כראוי, יותר טוב שלא להשכים, ויאמר סליחות בחצות.
5. מי שאיחר לקום, ואם יאמר סליחות לפני התפילה יאחר זמן קריאת שמע עם ברכותיה של המג"א, עדיף שיקדים להתפלל ואחר כך יאמר הסליחות. ואם איחר עד זמן קריאת שמע של הגר"א, יש לו להקדים ולהגיד קריאת שמע אף בלי ברכותיה, ויאמר סליחות ואחר כך יתפלל.
6. מי שלא אמר סליחות בבוקר, והגיע זמן מנחה והוא רוצה להשלים הסליחות (כיון שאפשר לאמרם כל היום), טוב שיאמר הסליחות קודם למנחה ואחר כך יתפלל, וכמו בשחרית שאומרים אותם לפני שחרית וכהכנה לשחרית.