פורום מומחיות
אני אוכלת סידן, אבל יש לי אוסטיאופורוזיס. למה?
מהי הסיבה הטבעית לאוסטיאופורוזיס, ומה אוכל לעשות אם אני פוחדת מהקאות באופן קיצוני?
- הידברות
- פורסם ד' חשון התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
אני בת 58, אוכלת הרבה מוצרים המכילים סידן, ועדיין יש לי אוסטיאופורוזיס. מהי הסיבה הטבעית לכך?
אכן, לפעמים ישנם מצבים בהם ספיגת הסידן לא טובה מסיבות שונות, ולכן תוספת של מוצרים המכילים כמות גבוהה של סידן - לא מספיקה.
יש לשמור על חומציות תקינה במערכת העיכול, ועל איזון הורמונלי, גם של בלוטת התריס.
מצד שני, יש להימנע ממזונות שפוגעים בספיגת הסידן ומגבירים את איבוד מסת העצם. כאשר יש חומציות יתר במערכת העיכול, או חוסר חומציות, למזון קשה להיספג. הרבה פעמים התשובה תהיה בעזרה לספיגה, ואילו במקרים אחרים התשובה תהיה לשנות את התזונה לחלוטין לצריכת סידן ממוצרים אחרים, ולא ממוצרי חלב - מוצרים איכותיים יותר, כמו שומשום, טחינה וירקות עליים.
כמו כן, יש לדאוג להיחשף לשמש כרבע שעה בכל יום על מנת שתהיה יצירת ויטמין D, אשר בלעדיו הסידן לא ייספג, וכן להוסיף פעילות גופנית לשגרת היומיום. חשוב לעסוק בפעילות גופנית מבוקרת, ולבצע את התרגילים מדי יום. מומלץ להתחיל בהדרגה, מ-5 דקות עד 20 דקות ביום.
(ד"ר סיגל תמיר, ד"ר לתזונה ומדעי ההתנהגות)
* * *
אני בת 26, אם לילד. אני פוחדת מאוד מהקאות, עד שלאחרונה הוצאתי את בני מהמעון, מחשש שיידבק. הפחד שלי הוא שהילד יהיה קרוב לילדים חולים, או שעלולים לחלות. פחד זה גורם לי להימנעויות רבות בתפקוד היומיומי השוטף. אני גם שוטפת ידיים לעיתים קרובות, כדי להימנע מזיהומים. ההימנעות שהכי מטרידה אותי זו ההסתגרות בבית, על מנת לא להידבק חלילה מזיהומים. מה הפחד הזה? האם ניתן לטפל בזה?
אמטופוביה היא פחד קיצוני מהקאות. פחד זה מלווה את האדם ומשפיע על התנהגותו בנוגע לאכילה.
הרבה אנשים שסובלים מאמטופוביה סובלים מתת משקל. לעיתים הם מאובחנים בטעות כאנורקסיים.
בנוסף, לעיתים קרובות הם גם סובלים מ-ocd, כמו שתיארת, שאת שוטפת ידים לעיתים קרובות באופן טקסי ומוגזם, וזאת מחשש שמא נדבקו חיידקים לידיך.
הטיפול היעיל ביותר בקושי זה הוא טיפול קוגניטיבי התנהגותי (CBT).
הכלים בהם ניתן לטפל בקושי זה מגוונים, כשהעיקרי שבהם הוא חשיפה הדרגתית. בחשיפה יוצרים מדרג או היררכיה של נושאים מהם המטופל נמנע, החל ברמה הנמוכה ביותר, כמו: אמירת המילה "הקאה" מספר פעמים. כך מתקדמים ונחשפים לשלבים נוספים, עד שמגיעים לרמה הקשה ביותר, של הקאה.
כלי נוסף יכול להיות קשור להתניה קלאסית, כלומר, שינוי אסוציאציה בין גירויים הקשורים להקאה. בודקים עם המטופל מה מעורר בו את ההקאה, ו"עובדים" על הגמשת ההתניה.
דרך נוספת להיפטר מקושי זה היא שינוי של עיוותי מחשבות, איתור המחשבות השליליות והגמשתן למחשבות מציאותיות וחיוביות.
(יפה איפרגן, אשת חינוך ומטפלת CBT במחלקת "נפשי בשאלתי").