פיתוח האישיות

מלכודת הדופמין: מה עושה המסך למצב הרוח שלנו?

למה שימוש יתר במדיה משמח אותנו, ולמה הוא מזיק? ומהן הדרכים להשיג שמחה אמיתית?

  • פורסם י"ב חשון התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

למה אנשים מתמכרים לרשתות חברתיות ולמדיה? התשובה מסתתרת בתוך המוח. הגוף שלנו מפריש חומרים שונים, חלקם הורמונים ומוליכים עצביים. אחד מהם נקרא דופמין - חומר חשוב מאוד בגוף האנושי, שהגוף עצמו יכול לסנתז אותו. לדופמין קשורים הרבה מאוד תהליכים בגוף, ובפרט במוח האדם.

פעם שוחחתי עם מישהו שמציל אלפים מהתמכרויות ברשת האינטרנט. הוא הראה לי מחקרים על כך שההתנהגות של המוח בתגובה לאותם התכנים, היא כמו התמכרות לסמים הקשים ביותר. הוא הסביר לי על הפרשת הדופמין והתחושה של הריגוש, שבעצם לא קשור לכלום ולא מזיז את האדם לשום דבר טוב בחייו.

שון פארקר, אחד המייסדים של הרשת החברתית הגדולה בעולם, הודה שאחד הדברים שדחף את מייסדיה להקים אותה היה לצרוך כמה שיותר מתשומת הלב והזמן שלנו, ולא באמת לגרום לאחדות או קשר בין בני אדם. הוא אמר שכדי להצליח לעשות זאת, הארכיטקטים של אותה רשת חברתית ניצלו ״פרצה״ במוח. כל פעם שאדם רואה שלחצו לו ״לייק״ על פוסט שכתב - הוא מקבל מנת דופמין במוח. הגוף שלו מייצר לו ״גמול״. אותו מייסד אומנם פרש מאותה הרשת בשנת 2005 למניינם, אבל הנזקים וההשפעה של אותן הרשתות ממשיכים ומעצבים מחדש את החיים שלנו.

וולפרם שולץ, אחד החוקרים בתחום הנוירוטרנסמיטרים ובפרט בחקר הדופמין, טוען שכאשר אותם מנגנוני גמול פועלים בצורה לא מבוקרת ולא קשורה לחיים הרגילים שלנו, אלא דרך אותן טכנולוגיות או חשיפה לריגוש - הם מביאים להתמכרות, ולא פחות חשוב מכך, גורמים לנו לאבד או להחליש את כוח הרצון שלנו.

מלכודת הדופמין מרחיקה אותנו מהרצונות שלנו, מחלישה את הכוח שלנו ומטשטשת אותנו. לענייננו - ההתמכרות מרחיקה אותנו מלחיות כאן ועכשיו באמת, מלהיות נוכח בחיים שלנו.

אדם המרגיש שהתמכר לדופמין, צריך להיזהר מהתנהגויות שיפרישו לו את אותו החומר ללא בקרה. החדשות הטובות הן שאפילו יום, וודאי מספר ימים ללא חשיפה לפעילויות המעוררות דופמין, יכולים להחזיר לנו את השפיות. ההבנה של חומרת המצב יכולה לעזור לנו לקבל החלטה ברורה ופשוטה, שאנחנו רוצים להיגמל מדופמין לפחות ליום אחד או כמה ימים, ולראות את ההשפעות של זה על הרצון שלנו, על התקווה שלנו. אנחנו לא באמת צריכים כל כך הרבה גירויים מבחוץ. יש לנו הכל בפנים.

אנחנו רוצים לחיות טוב, אבל שהטוב יהיה אמיתי ולא סכריני. ישנן דרכים טבעיות להגביר את הדופמין בגוף ללא ההשפעות ההרסניות שדובר עליהן:

- ראשית ועיקר, קביעת מטרות והשגתן, התחדשות בחיים ושמחה בדברים קטנים, להודות לקב"ה על כל מה שיש לנו בחיים, יביאו לעליה טבעית בדופמין ויגרמו לנו להשתמש במנגנון הדופמין בצורה טובה וראויה שאינה מובילה להרס עצמי.

- פעילות גופנית, ובפרט ריצה, משחררת הורמונים טובים ומגדילה את יכולת הספיגה של דופמין במוח.

- שינה טובה יכולה לעזור, בעוד שינה גרועה יכולה לגרום לבעיות בוויסות הדופמין.

- מקלחת קרה - נשמע מפתיע, אבל מחקרים מראים שמקלחת ב-14 מעלות מעלה את הדופמין ב-250 אחוז.

- תזונה מאוזנת תועיל, ואילו תזונה רוויית סוכרים תחמיר את המצב.

מתוך ספרו החדש של רן ובר, "לחיות את היום". לרכישה היכנסו להידברות שופס או חייגו: 073-222-125

תגיות:פיתוח האישיותרן ובר

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה