פורום מומחיות
הבעיה האמיתית בדיאטה
מה חשוב יותר לדיאטה מהפחתת מזון, ואיך אפשר לצחוק על החרדות?
- הידברות
- פורסם כ"ח חשון התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
אני בת 34. מדוע כל דיאטה שאני עושה מסתיימת באכזבה? האם יש סיבות נוספות לכך שאיני מצליחה להפחית במשקל, למרות הפחתה בכמות האוכל?
כן, כמובן. משקל יתר אינו הבעיה האמיתית, בניגוד למה שרבים חושבים, אלא זו בעיה פנימית עמוקה שקיימת.
הדרך הטובה ביותר לפתרון של עודף משקל וירידה במשקל היא ללמוד לחשוב נכון, מחשבות חיוביות ולא מחשבות שליליות, לצד תזונה נכונה ומאוזנת המתאימה באופן אישי.
דיאטות אינן פועלות ואינן עוזרות. הדבר היחיד שיעזור הוא עבודה על שינוי החשיבה ותת המודע, לשנות אמונות מגבילות שנמצאות במוח מילדות וגורמות לכן להישאר במשקל עודף זמן רב.
לכן הדבר הנכון והחשוב לעשות הוא קודם כל לשנות את החשיבה, ואף לא להישקל לזמן מה, עד אשר מתקדמים בחשיבה, ואז יש אפשרות לאכול נכון, מה שיביא גם לירידה במשקל.
כאשר שמים לתקופה מוגבלת את עניין המשקל בצד, ומתמקדים בשינוי החשיבה, השינוי מגיע ללא מאמץ.
מובן שיש לתת את הדעת על תזונה נכונה ועל ארוחות מאוזנות, אך ראשית, וחשוב יותר מכל דבר אחר, הוא שינוי חשיבתי.
(ד"ר סיגל תמיר, ד"ר לתזונה ומדעי ההתנהגות)
* * *
אני מרגישה התקפי חרדה לעיתים קרובות. איך מתמודדים עם חרדה?
שיטת ה-CBT מציעה כמה וכמה כלים, חלקם הומוריסטיים, להתמודד עם חרדה, הנה מעט מהם:
* הפסיקי להילחם במחשבה. לכולנו יש מחשבות מוזרות ומפחידות. מחשבה כלשהיא לא הופכת אותה למציאות. קורה לך שהילדים משתוללים ולרגע קופצת לך מחשבה: "אני רוצה שקט, אולי אנעל אותם במקלט"? הרי ברור שהעובדה שחשבת זאת, לא אומרת שתבצעי זאת בפועל...
* דמייני תוצאות רחוקות ומופרכות מהדבר שמפחיד אותך. דברים מגוחכים לא מפחידים. אם את חוששת מעליה במעלית, אלו יהיו החדשות בשעה הבאה: "והרי החדשות: דפנה ננעלה במעלית, צוות חילוץ מוגבר יצא למקום החילוץ, הוזעקה סיירת מטכ"ל....".
* פני לעצמך זמן לדאגה: אין לי זמן לחשוב כרגע על הדאגה הזו. אחשוב עליה בערב, זו שעה של דאגות וחרדות. בערב, כמובן תתעסקי בדברים אחרים.
* נסי לחשוב מה יהיה בעוד שבוע, חודש או שנה. מה תחשבי על המחשבה הזו? בדרך כלל תגידי לעצמך שכנראה אז תתעסקי בדברים אחרים, והנושא המדובר כבר לא יטריד אותך.
* תגידי את המחשבה המציקה לך: בקול, בשקט, בקול של קריין, בקול של חזן או זמר ידוע, במקוטע, בישיבה, בעמידה... ההומור ממתן ומעמעם את המחשבה.
* חזרי על המחשבה עד שאפילו את תשתעממי. במשך 10 דקות, באיטיות ובקול שקט. אחרי זה המוח ישתעמם, וירצה להתעסק במחשבה אחרת.
(יפה איפרגן, MA, אשת חינוך ומטפלת CBT במחלקת "נפשי בשאלתי")