דמויות ביהדות
7 עצות לבריאות הגוף מהרמב"ם, ועוד עשרות משפטים שתאהבו
הערב (חמישי, אור לכ' בטבת) חל יום ההילולא ה-817 של הרמב"ם. קבלו עצות, טיפים ומשפטי חכמה מהרמב"ם, מגדולי עם ישראל
- נעמה גרין
- י"ט טבת התשפ"ב
עצות לבריאות
1. "כל זמן שאדם מתעמל ויגע הרבה ואינו שבע, ומעיו רפים אין חולי בא עליו וכוחו מתחזק, ואפילו אכל מאכלות הרעים. וכל מי שהוא יושב לבטח ואינו מתעמל, או מי שמשהה נקביו או מי שמעיו קשים אפילו אכל מאכלות טובים ושמר עצמו על פי הרפואה, כל ימיו יהיו מכאובים וכוחו תשש".
2. "ציוו חכמים ואמרו: לעולם יאכל אדם פחות מן הראוי לו לפי ממונו, וילבוש כראוי לו, ויכבד אשתו ובניו יתר מן הראוי לו".
3. "...ואכילה גסה לגוף כל אדם כמו סם המוות והיא עיקר כל החלאים".
4. "לעולם לא יאכל אדם אלא שהוא רעב, ולא ישתה אלא שהוא צמא ולא ישהה נקביו אפילו רגע אחד, אלא כל זמן שהוא צריך להשתין או להסך את רגליו יעמוד מיד".
5. "לא ישן סמוך לאכילה אלא ימתין אחר אכילה כמו שלוש שעות או ארבע שעות..."
6. "לא יאכל אדם עד שתתמלא כרסו, אלא יפחות כמו רביע משובעתו".
7. הרמב"ם קבע את ראשי התיבות של המילה "בריאות": בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו.
אלו מאכלים אסורים לחלוטין על פי הרמב"ם?
הרב זמיר כהן מצטט את המשפט שאומר הרמב"ם, ומציין שאדם שיישם את המשפט הזה - יזכה לחיים בריאים ואריכות ימים:
על פי הרמב"ם, האדם צריך לאכול מה שבריא לגוף ולא מה שטעים לחיך. הרב זמיר כהן מסביר מדוע ואיך לעשות זאת:
עצות לחיים טובים
8. "סייג לחכמה שתיקה. לפיכך לא ימהר להשיב, ולא ירבה לדבר".
9. "ואם רצה לכעוס על בניו כדי לחנכם יראה עצמו בפניהם שהוא כועס, אבל תהיה דעתו מיושבת בינו לבין עצמו, כאדם שהוא מדמה".
10. "הדרך הישרה – היא מידה בינונית שבכל דעה ודעה, מכל-הדעות שיש לו לאדם, והיא הדעה שהיא רחוקה משני הקצוות ריחוק שווה ואינה קרובה לא לזו ולא לזו. לפיכך ציוו חכמים הראשונים שיהא אדם שם דעותיו תמיד, ומשער אותן ומכוון אותן בדרך האמצעית, כדי שיהא שלם בגופו".
11. "וכיצד ירגיל אדם עצמו בדעות אלו עד שייקבעו בו – יעשה וישנה וישלש במעשים שעושה על פי הדעות האמצעיות, ויחזור בהן תמיד, עד שיהיו מעשיהן קלים עליו ולא יהיה בהם טורח, וייקבעו הדעות בנפשו". (הלכות דעות, פרק א', הלכה ז')
12. "לעולם ירבה אדם בשתיקה, ולא ידבר, אלא או בדבר חכמה, או בדברים שצריך להם לחיי גופו".
13. "מה הוא (הקב"ה) נקרא חנון אף אתה היה חנון, מה הוא נקרא רחום אף אתה היה רחום... להודיע שאלו דרכים טובים וישרים הן וחייב אדם להנהיג עצמו בהן ולהדמות כפי כחו". (הלכות דעות, פרק א', הלכה ו')
14. "גדול השלום, שכל התורה ניתנה לעשות שלום בעולם, שנאמר: דרכיה דרכי נעם וכל נתיבותיה שלום". (ספר זמנים, הלכות מגילה וחנוכה, פרק ד' הלכה י"ד)
מהי נפש חולה על פי הרמב"ם, ואיך מרפאים אותה? הרב זמיר כהן ב-3 דקות עם כל הפרטים:
עצות לשלום בית
15. "וכן צוו חכמים על האישה שתהיה צנועה בתוך ביתה, ולא תרבה בשחוק וקלות ראש בפני בעלה, ולא תתבע תשמיש המטה בפיה, ולא תהיה מדברת בעסק זה; ולא תמנע מבעלה, כדי לצערו עד שיוסיף באהבתה, אלא נשמעת לו, בכל עת שירצה. ותיזהר מקרוביו ובני ביתו, כדי שלא יעבור עליו רוח קנאה; ותתרחק מן הכיעור, ומן הדומה לכיעור". (הלכות אישות, פרק ט"ו, הלכה י"ח)
16. "וכן ציוו חכמים שיהיה אדם מכבד את אשתו יותר מגופו, ואוהבה כגופו; ואם יש לו ממון, מרבה בטובתה כפי הממון. ולא יטיל עליה אימה יתרה; ויהיה דיבורו עמה בנחת, ולא יהיה עצב ולא רוגז". (הלכות אישות, פרק ט"ו, הלכה י"ט)
17. "וכן צוו חכמים על האישה שתהיה מכבדת את בעלה ביותר מדאי, ויהיה לו עליה מורא, ותעשה כל מעשיה על פיו, ויהיה בעיניה כמו שר או מלך: מהלכת בתאוות ליבו, ומרחקת כל שישנא. וזה הוא דרך כל בנות ישראל ובני ישראל הקדושים, הטהורים בזיווגן; ובדרכים אלו, יהיה יישובן נאה ומשובח". (הלכות אישות, פרק ט"ו, הלכה כ')
הרב זמיר כהן - איזה טיפ חשוב נותן הרמב"ם לבעל?
על ימות המשיח
18. "אל יעלה על הלב שבימות המשיח יבטל דבר ממנהגו של עולם או יהיה שם חידוש במעשה בראשית אלא עולם כמנהגו נוהג". (הלכות מלכים, י"ב, א')
19. "ולעולם לא יתעסק אדם בדברי ההגדות ולא יאריך במדרשות האמורים בעניינים אלו וכיוצא בהן; ולא ישימם עיקר – שאינן מביאין לא לידי יראה ולא לידי אהבה. וכן לא יחשב הקיצין, אמרו חכמים תפח רוחם של מחשבי הקצים. אלא יחכה ויאמין בכלל הדבר, כמו שביארנו".
כשליברמן ציטט את הרמב"ם, מה הוא פספס? הרב זמיר כהן בהסבר חזק ומרגש: