חדשות בארץ
המביט לארץ ותרעד: רעידת אדמה שניה ביממה הורגשה בישראל
רעידת אדמה שניה ביממה הורגשה בצפון הארץ. אין נפגעים ואין נזק. גם לפני 10 ימים הורגשה רעידת אדמה בישראל
- נעמה גרין
- פורסם כ"א שבט התשפ"ב |עודכן
(צילום אילוסטרציה: shutterstock)
הצהריים (ראשון) הורגשה רעידת אדמה בצפון הארץ. זוהי הרעידה השניה ביממה האחרונה, לאחר שאמש בשעות הערב הורגש רעש אדמה. כזכור, אמש הורגשה רעידת אדמה בצפון הארץ בעוצמה 3.7 ובמרחק של 16 קילומטרים צפונית מזרחית לבית שאן. מהמשטרה נמסר כי "רעידת האדמה התרחשה באזור קפריסין בעוצמה של 3.7. הרעידה הורגשה בישראל באזור בית שאן שבצפון ונרשמו עשרות קריאות במוקדי 100. לא דווח על נפגעים ונזק ואין התרעה לצונאמי".
אגף הסיסמולוגיה במשרד האנרגיה דיווח כי "ביום ראשון 23.01.22 בשעה 12:28 לפי שעון ישראל, התרחשה רעידת אדמה במגניטודה, במרחק של 16 ק"מ דרומית מזרחית לטבריה".
המכון הסיסמולוגי האירופי-ים תיכוני(EMSC) דיווח כי עוצמת הרעש הייתה 4.1, ועומקה היה שני קילומטרים. מוקד הרעש היה מדרום לכינרת, על השבר הסורי-אפריקני.
לפני כעשרה ימים רעידת האדמה באזור קפריסין הורגשה בישראל במקומות שונים. מקור הרעידה ממערב לקפריסין, ועל פי פיקוד העורף נמדדה בישראל בעוצמה 5.6.
לאחר רעידת האדמה באזור, קיים ראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום הערכת מצב במועצה, ביחד עם מחלקת ההנדסה ואגף החינוך על מנת לוודא שכל מערכות ההתראה במוסדות החינוך האמורות להתריע בפני רעידת אדמה אכן פעלו, ואכן כולן פעלו, למעט אחת הנבדקת בשעות אלו. לדברי עידן גרינבאום, "אנו אמנם חיים יום יום את החשש אבל תושבי המדינה כולה קיבלו הלילה תזכורת לכך שאנחנו בעמק חיים על השבר הסורי אפריקני ונמצאים בנקודה הכי בעייתית בישראל. בעמק הירדן מבנים בני עשרות שנים ולצערנו בכל הנוגע לתוכניות חיזוק המבנים בפני רעידות אדמה המדינה מתמקדת באזור חיוג 03 במקום באזורים הצריכים במיוחד את החיזוק - בכל הרצועה המזרחית של המדינה לא חוזקו מבנים בפני רעידות אדמה. אני מקווה שמקבלי ההחלטות במדינת ישראל יבינו שמדובר בקריאת השכמה. הפעם, זה נגמר בטוב, מי יודע מה חלילה יהיה בפעם הבאה?"
חכמינו זכרונם לברכה מציינים בירושלמי (ברכות ט, ב) מספר סיבות שעלולות לגרום לרעידת אדמה.
1. "אליהו זכרונו לברכה שאל לרבי נהוריא מפני מה באים זועות (רעידות אדמה) לעולם, אמר ליה בעוון תרומה ומעשרות".
2. ממשיכה הגמרא ומביאה את תשובתו של אליהו הנביא: "אמר ליה, בני, חייך כך היא סברא דמילתא, אבל כך עיקרו של דבר: אלא בשעה שהקב"ה מביט בבתי תיאטריות ובבתי קרקסיות יושבות בטח ושאנן ושלוה, ובית מקדשו חרב הוא אפילון לעולמו להחריבו, הדה הוא דכתיב: 'שאוג ישאג על נוהו' - בשביל נוהו".
3. בתלמוד בבלי (ברכות נט, א) מביאה הגמרא רק את דברי אליהו הנביא, שטוען כי רעידת אדמה היא כתוצאה מצערם של ישראל בגלות. כה דברי הגמרא: "האי גוהא (רעידת אדמה) מהו, בשעה שהקדוש ברוך הוא זוכר את בניו ששרויים בצער בין אומות העולם מוריד שתי דמעות לים הגדול וקולו נשמע מסוף העולם ועד סופו והיינו גוהא". "ורב קטינא אמר, סופק כפיו שנאמר (יחזקאל כ"א) 'וגם אני אכה כפי אל כפי והניחותי חמתי', ורבנן אמרי: בועט ברקיע, שנאמר (ירמיהו כ"ה) 'הידד כדרכים יענה אל כל ישבי הארץ', רב אחא בר יעקב אמר: דוחק את רגליו תחת כסא הכבוד שנאמר (ישעיהו ס"ו) 'כה אמר ה' השמים כסאי והארץ הדם רגלי'".
4. עוד מביאה הגמרא את דברי רבנן: "רבנן אמרי, מפני המחלוקת".
במקרא נקראת רעידת האדמה "רעש", ובלשון חז"ל היא נקראת "זוועה". כך אומרת המשנה במסכת ברכות (פרק ט): "על הזיקין, ועל הזועות, ועל הרעמים, ועל הרוחות, ועל הברקים אומר: 'ברוך שכחו וגבורתו מלא עולם'". וכך גם נפסק בשולחן ערוך (אורח חיים רכז א) – על רעידת האדמה מברכים: "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם עושה מעשה בראשית", או: "ברוך אתה ה' אלקינו מלך העולם שכחו וגבורתו מלא עולם".