נטורופתיה ורפואה טבעית
כך תנקו את הבית בלי לפגוע בבריאותכם
חומרי הניקוי, גם אלה שיש להם ריח נעים, מכילים כימיקלים שעלולים לפגוע בבריאותנו. כך תתגוננו
- זוהרה שרביט
- פורסם כ"ד שבט התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
כל חומרי הניקוי מכילים מרכיבים שבריכוזים גבוהים עלולים לגרום לנזק, בדרגות חומרה משתנות.
איך נגיע לניקיון הבית עם פחות נזקים לבריאותנו ולסביבה?
חומרי הניקוי החדשים מותאמים לצורך האדם המודרני, שרוצה תוצאות מהירות ובלי מאמץ. איכות חומרי הניקוי נקבעת על פי השאלה אם החומר מנקה בזמן קצר ובמינימום מאמץ. לכן מפתחים חומרי ניקוי שמכילים חומרים כימיים ואגרסיביים ברמת ריכוז רעילות גבוהה מדי, ועליהם כתוב שהם בניחוח "טבעי".
בחללים סגורים בתוך הבית החומרים מסוכנים שבעתיים, במיוחד כשהחלונות סגורים. לכן חשוב לאוורר את הבית בזמן עבודה עם חומרי ניקוי, ואפילו מומלץ להשתמש במסכה.
חומרים שמדיפים ריחות נעימים - אותם ריחות שאנו מריחים הם חומרים רעילים, כימיקלים שנכנסים לדרכי הנשימה שלנו ולריאות. אלו בדרך כלל חומרים שמזיקים לנו ממש כמו זיהום אוויר או עשן סיגריות.
משך המגע עם החומרים קובע את רמת הפגיעה. כשמדובר בעור, הנזק מצטבר - כמו נוזל לשטיפת כלים שהוא אולי חומר מסוכן פחות אבל לטווח ארוך יש נזק.
החומר המסוכן ביותר הוא חומר לניקוי תנורים, מסיר שומנים שמכיל ריכוז גבוה למדי של חומר אלקלי, שהפגיעה ממנו קשה ביותר. החומר מסוכן כשנושמים אותו, והוא עלול לגרום לפגיעה בדרכי הנשימה.
אקונומיקה מכילה כלור. יחד עם זה שכלור הוא חומר מזיק, גם לעור וגם לריאות, יש לו השפעה על תפקוד תקין של בלוטת התריס. לכן אם יש בעיה בתפקוד הבלוטה - אל תשתמשו בכלור, או לפחות צמצמו את השימוש בו.
שאיפת האדים של תרסיס לניקוי חלונות (הנוזל הכחול), מזיקה לריאות.
אין לערבב חומרי ניקוי. בחלק מהמקרים עלולה להתרחש תגובה כימית שתיצור חומר חדש, רעיל ומסוכן יותר.
יש אפשרות לרכוש חומרים טבעיים לניקוי, אבל גם אבקת סודה לשתייה היא חומר אנאורגני שנמס במים, והוא טוב לניקוי שומנים, אבנית, חדרי אמבטיה, כתמים ועוד.
חומץ משמש כחומר להמסת שומנים, לשטיפת רצפות, לכביסה ועוד.
גם לימון מנקה ומלבין.
חומר לניקוי כללי – מערבבים כוס חומץ עם כוס סודה לשתייה. נוצרת משחה. מעבירים לצנצנת ומשתמשים לניקוי משטחים בעזרת סקוץ' או מטלית. אפשר להוסיף כמה טיפות של שמן עץ התה.