בריאות ותזונה

יש לכם חשק למתוק כל היום? כל מה שצריך לדעת על רמות סוכר גבוהות

אצל סוכרתיים קיימת בעיה ביכולת הפרשה או קליטה של ההורמון אינסולין המופרש מהלבלב, דבר היוצר מצבים של היפרגליקמיה (רמות סוכר גבוהות). מהן הסיבות וכיצד ניתן להימנע?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

בגוף האדם מתקיימת מערכת יעילה שמיועדת להביא לאיזון רמות הסוכר בדם, כך שלאחר צריכת סוכר מהמזון, מופרש אינסולין – הורמון אשר עוזר לתאים לספוג את הגלוקוז שמומר לאנרגיה. מצב זה אופייני אצל אנשים בריאים, אך נפילות ועליות סוכר אינן נחלתם הבלעדית של חולי הסוכרת. מצבים אלו של יציאה מאיזון נקראים היפרגליקמיה (כאשר מדד הסוכר עולה) והיפוגליקמיה (כאשר מדדי הסוכר יורדים). כל מה שאתם צריכים להכיר על התסמינים, הסיבות וכיצד להימנע ממצבים אלו.

לאחרונה אישרה ועדת סל הבריאות את מכשיר הפריסטייל ליברה גם עבור סוכרתיים מסוג 2 הזקוקים להזרקות אינסולין באופן יום יומי. המכשיר מסייע לנטר את רמות הסוכר באופן רציף וללא דקירות. המכשיר מסייע לסוכרתיים לשלוט על רמות סוכר מאוזנות, לבדוק את השפעת התזונה היומית ולנהל אורח חיים בריא וטוב יותר לצד הסוכרת.

 

היפרגליקמיה (רמות סוכרת גבוהות)

מצב של היפרגליקמיה מתרחש כאשר הגוף אינו מייצר כמות מספקת של אינסולין או שהשימוש באינסולין משובש ואינו יעיל. אנו נחוש עלייה ברמות הסוכר בעיקר לאחר ארוחה עשירה בגלוקוז ומתוקה במיוחד. ייתכן שתסמינים של היפרגליקמיה לא יופיעו עד שרמות הסוכר בדם יעלו מעל 200 מ"ג אפילו ברמה זו, הסימפטומים עשויים שלא להופיע מיד או בכלל. אדם עלול לסבול מהיפרגליקמיה גם אם לא חווה תסמינים בולטים במשך שנים. התסמינים נוטים להחמיר ככל שרמות הסוכר בדם נשארות גבוהות יותר.

 

הגורמים להיפרגליקמיה

היפרגליקמיה מתרחשת בדרך כלל אצל אנשים עם טרום סוכרת או סוכרת. הגורמים להיפרגליקמיה אצל אנשים עם סוכרת כוללים:

  • אכילה בכמות גדולה יותר ממה שהגוף דורש לצרכי האנרגיה שלו
  • מחסור במספיק פעילות גופנית
  • מתח בעבודה, בחיים ובמערכות יחסים, שעלולים לשחרר הורמונים השומרים על רמות גבוהות של גלוקוז בדם.
  • מחלה, כגון שפעת, שעלולה להוביל ללחץ שגורם לעליה ברמת הסוכר בדם
  • מצב חסר בתרופה לסוכרת, כגון אינסולין

היפרגליקמיה חמורה שלא מטופלת יכולה לגרום למצב מסכן חיים. אם אדם עם סוכרת אינו נוקט בצעדים כדי לשלוט ברמות הסוכר בדם, התאים הופכים פחות רגישים לאינסולין. בנוסף, כתוצאה מחוסר האיזון יכולה להיגרם חמצת קטוטית בעקבות ערכי סוכר גבוהים מאוד אשר גורמים לגוף להשתמש במאגרי השומן עבור צריכת אנרגיה, דבר שגורם להעלאת רמת החומציות בגוף ועלול להוביל לסיבוכי סוכרת. לפיכך, מומלץ להשתמש במד קטונים הבודק את רמת הקטונים בדם ויכול למנוע סיבוכים מהסוג הזה.

היפרגליקמיה אצל אנשים שלא אובחנו עם סוכרת ידועה כהיפרגליקמיה לא סוכרתית. זה עלול להתרחש אצל אנשים חולים או פצועים קשה, כאשר הגוף מגיב ללחץ קיצוני עם שינויים הורמונליים המשפיעים על רמות הסוכר בדם. בנוסף, יכולה להתרחש גם אצל אנשים עם בעיות בלבלב והפרעות הורמונליות.

תסמיני היפרגליקמיה עשויים לכלול:

  • דחף תכוף להטיל שתן
  • צמא מוגזם
  • רעב עז, יוצא דופן
  • כאבי ראש
  • ראייה מטושטשת
  • ירידה במשקל
  • עייפות
  • עצבנות

היפרגליקמיה אצל סוכרתיים מופיעה בדרך כלל כאשר רמות הגלוקוז גבוהות מ-130 מ"ג לפני אכילת ארוחה או יותר מ-180 מ"ג שעתיים לאחר תחילת הארוחה. סוכרתיים נדרשים לפקח בעצמם ובאופן קבוע כדי לאתר את רמות הגלוקוז לפני שהם מגיעים לשלב שבו הם כבר חשים בתסמינים.

 

היפרגליקמיה עם סוכרת

רוב האנשים חווים עלייה ברמות הסוכר בדם לאחר אכילת ארוחה גדולה בצורה יוצאת דופן, עתירת פחמימות. אנשים אשר חווים היפרגליקמיה עקבית עשויים לסבול מבעיות של רמות אינסולין נמוכות או שימוש לא יעיל באינסולין הנגרמים על ידי סוכרת.

אינסולין הוא הורמון המיוצר בלבלב המאפשר לתאים להשתמש בגלוקוז ליצירת אנרגיה ולתפקוד תקין. כאשר רמת האינסולין נמוכה או שתפקודו לא יעיל, סוכרת עלולה להתפתח.

ישנם שני סוגים של סוכרת: סוכרת מסוג 1 מתרחשת כאשר הגוף אינו מייצר אינסולין. סוכרת מסוג 2 מתרחשת כאשר הגוף אינו משתמש באינסולין ביעילות. כתוצאה מכך, רמות גבוהות של גלוקוז נשארות בדם.  

אנשים הסובלים מעודף משקל או השמנה ואינם מבצעים מספיק פעילות גופנית עשויים להיות בעלי רמות גבוהות של סוכר בדם. זה יכול להפחית את היעילות של האינסולין בעקבות רמות סוכר גבוהות יותר ממה שהוא יכול לעבד, מה שמוביל לסוכרת מסוג 2.

לסיכום, היפרגליקמיה היא רמת גלוקוז גבוהה בדם שעלולה להתרחש כתוצאה מחוסר מספיק או לא יעיל של אינסולין, דיאטה ואורח חיים בישיבה. עליות הורמונים עקב מתח ותופעת השחר עלולים להוביל גם לתקופות של היפרגליקמיה.

התסמינים כוללים הטלת שתן תכופה, צמא עז ורמות גבוהות של סוכר בדם במהלך ניטור עצמי. אם אדם לא מטפל ברמות הסוכר הגבוהות בדם, הוא עלול לפתח קטואצידוזיס, הצטברות מסוכנת של חומרי פסולת שעלולים להוביל לתרדמת סוכרתית.

הטיפול כולל התאמות בתרופות לסוכרת, פעילות גופנית ואכילה פחותה במהלך הארוחות. נשיאת תעודה מזהה רפואית חיונית לאנשים הסובלים מסוכרת, מכיוון שהדבר יכול להשפיע על איכות הטיפול שיקבלו במצבי חירום רפואיים.

פרופ' חוליו ויינשטיין הוא מנהל יחידת מחקרי הסוכרת בבית החולים וולפסון ורופא סוכרת בכיר במרכז DMCלטיפול בסוכרת.

תגיות:בריאותהיפרגליקמיה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה