זוגיות ושלום בית
הוא מקנא לך, כי הוא לא מרגיש ראוי לך
"כשארז מרגיש שעל ידי ההשתייכות אליך הוא גדל, הוא בעצם מרגיש שאת טובה יותר ממנו, שהוא נחות ממך"
- חנה דיין
- פורסם כ"ו תמוז התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
"זה נראה לך הגיוני? אני מרגישה חנוקה מכל היחס שלו אלי. הוא כל הזמן שואל אותי: איפה היית? לאן הלכת? הוא לא נותן לי מרחב נשימה. כל תזוזה שאני עושה בלעדיו - הוא נותן לי תחושה כאילו עשיתי משהו לא בסדר. נמאס לי מהקנאות שלו". התלוננה רונית.
"תגיד, ארז, מה מצאת ברונית? למה רצית להתחתן איתה?", שאלתי אותו.
"הרגשתי שאני אוהב אותה, היא הכניסה המון שמחה לחיים שלי. היא חברותית, זורמת וכולם אוהבים אותה. לכל מקום שהיא הולכת, היא תמיד מושכת אחריה את כולם".
"לפניי שהכרת את רונית היית בן אדם בודד?", המשכתי לשאול.
"לא. דווקא היו לי חברים, אבל מרגע שהתחלנו להיות יחד, הרגשתי שאני יותר משתייך לחברים שלה".
"בוא, ארז, תודה שנהיה לך הרבה יותר טוב לך שפתאום הסתובבו סביבך אנשים איכותיים, ולא כל הלוזרים שהיית מסתובב איתם", ענתה לו עם נימת זלזול, והוסיפה: "הוא הרגיש טוב להיות שייך לכל הברנז'ה שאני שייכת אליה, כולם אנשים ברמה: רופאים, עורכי דין, אקדמאים".
"ארז, אני חושבת שרונית העניקה לך תחושת שייכות, שייכות שמגדילה אותך בנקודה ספציפית מאוד. אתה הרגשת קטן מאוד עם החברה שסבבה אותך, והרגשת שהשייכות שלך לרונית יכולה להוציא אותך מה'בוץ' שאתה נמצא בו, ממעגל החברים שאתה רק חיפשת איך להיחלץ ממנו".
"איך בדיוק זה אמור להגדיל אותי?", שאל ארז.
"תחושת השייכות שנתנה לך רונית לקבוצת החברים שלה, שייכה אותך למשהו גדול יותר מהחיים שהיו לך לפני זה…".
"עדיין לא הבנתי, איך זה בדיוק יכול להגדיל אותי יותר ממה שאני? אלה החברים שלה. אם הייתי רוצה אותם, הייתי מנסה להתחבר ישר עם החברים שלה. היא זו שעניינה אותי, לא הם", המשיך ארז להתגונן.
"אני חושבת שזיהית שרונית היא בן אדם עוצמתי הרבה יותר ממך. חברותית יותר, זורמת, משתלבת בחברה הגבוהה, מצליחנית… כל הדברים האלה גרמו לך להרגיש שאם תשתייך אליה, אתה תגדל. השייכות שלך אליה נותנת לך תדמית טובה יותר על עצמך. זה לא שהכל תדמית בקשר שלכם, אבל זה קיים בצורה בולטת מאוד".
"אז למה הוא מקנא כל כך? למה הוא לא מפרגן לי? למה הוא עוצר אותי כל כך מלהיות עם החברים האלה, שבסופו של דבר הם אלו שאמורים להגדיל אותו? קנאות זה דבר כל כך רע", קבעה רונית.
"קודם כל קנאות היא לא תמיד רעה. יש לפעמים קנאות טובה בין בני זוג, אבל לא נתמקד בזה כרגע.
"כשארז מרגיש שעל ידי ההשתייכות אליך הוא גדל, הוא בעצם מרגיש שאת טובה יותר ממנו, שהוא נחות ממך. הרי, למה הוא רוצה להשתייך אליך? כי ההשתייכות אליך תגדיל אותו.
"בתת המודע יש לו פחד נורא. פחד שאת בעצם לא באמת אמורה להיות איתו, אם את גדולה יותר ממנו – הוא בעצם לא ראוי לך. הוא מרגיש בתת המודע שלו שאת עלולה לברוח לו, ומה התגובה הנפשית שמגנה על המקום הזה? קנאות קיצונית ולא בריאה בכלל.
"ככה הוא מנסה להבטיח את זה שלא תעזבי אותו. הוא אומר לעצמו: אני אעשה הכל על מנת לבטח את זה שאת נשארת איתי.
"הקנאות הזאת היא לא בריאה, אסור שהיא תהיה בקשר. ואת זה קודם כל צריך להבין היטב, ולהתחיל לטפל בשורש הבעיה".
הטור נכתב בהשראת הקורס של הרב אליהו לוי: טיפול שורש בזוגיות
חנה דיין hanna.tipul@gmail.com
לכל הטורים וליצירת קשר, לחצו כאן.
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!