נוער מתמודד
בשביל מה אנחנו צריכים לדבר? ומתי בכלל אנחנו לומדים לעשות את זה?
התפתחות השפה מתחילה מרגע לידתו של התינוק, ואף עוד קודם לכך. מחקרים מוכיחים שאף ברחם אמו קולט התינוק צלילים וקולות, ומפתח ערנות וזיהוי טובים יותר של שפת האם ביחס לשפות אחרות
- שרה זיזק
- פורסם כ' אב התשפ"ב |עודכן
(צילום: shutterstock)
הי, סליחה, יש לי שאלה קטנה... במה אנו שונים מבעלי החיים?
בזנב? במספר הרגליים? או שמא במאכלים שאנו אוכלים?
כן, אנו שונים בדברים רבים, בהחלט! אבל היכולת הייחודית והמיוחדת שלנו כבני אדם הינה כוח הדיבור וכוח המחשבה - "רוח ממללא".
הדיבור הינו הכלי המופלא שניתן לבני אדם. דרכו נוצר הקשר בין האנשים, דרכו מובעים רצונות, רגשות, מחשבות, שאיפות, ומה לא?
חשבתם פעם איך נוצר הפלא הזה???
איך התינוק הקטן וחסר הישע, שתלוי כ"כ באימו ולא מבין "כלום", איך פתאום לאחר שנה- שנתיים, הוא מבין מסרים מילוליים, מקשיב להוראות, מתחיל לקרא לחפצים בשמם ומנסה לפטפט כמו גדול...
מדהים!
באחד הימים, כשבתי בת ה-4 התבוננה באחיה התינוק בן החודשיים, היא פנתה אלי ושאלה: "אמא, מתי תלמדי את התינוק שלנו לדבר?".
ומה עניתי לה? התינוק הקטנטן הזה ישן כמעט כל היום, בוכה, אוכל... אבל בינתיים כבר לומד לדבר!
התפתחות השפה מתחילה מרגע לידתו של התינוק, ואף עוד קודם לכך. מחקרים מוכיחים שאף ברחם אמו קולט התינוק צלילים וקולות, ומפתח ערנות וזיהוי טובים יותר של שפת האם ביחס לשפות אחרות.
מרגע בואו של התינוק לאוויר העולם, הוא קולט ושומע אין סוף מסרים מילוליים, ובלי ששמים לב, מוחו המופלא מעבד את המידע ומבחין בין צלילים, מילים ומשמעויות שונות.
ולמה זה חשוב בכלל?
השפה היא התשתית ללמידה. כדי לקלוט חומר חדש, לפענח ולהבין את הנקרא, את הנשמע וכמובן כדי להביע ולהסביר את עצמנו וכמובן כדי לתקשר עם החברים - אנו זקוקים לשפה!
ניקח לדוגמא ילד שקורא/שומע סיפור, ונתקל במילים חדשות, אם ישאל או ינסה להבין מתוך ההקשר, הוא יפיק תועלת וידע מסיפור. לעומת זאת, ילד שיתעלם מהמילה החדשה, יבין את הסיפור בערך... ומה בקשר להבנת הוראות של משחק / משימה / שיעורי בית?
טוב, אז הבנו שהשפה היא מפתח חשוב וייחודי לתפקודים שונים בחיים, אבל ישנם ילדים שהצד השפתי שלהם לא מפותח מספיק. אולי אתם פוגשים ילדים עם שפה דלה, הבנה נמוכה, אוצר מילים מצומצם וקושי לארגן מסר ולהסביר דברים.
אז מה עושים?
יש דרכים רבות ופשוטות לפתח שפה וחשיבה במרחב הביתי. השפה נמצאת כאן סביבנו, וניתן בקלות רבה להעשיר, לפתח ולשר מיומנויות שפתיות בכל גיל.
איך עושים את זה? בע"ה בכתבה הבאה.
שרה זיזק היא קלינאית תקשורת, מאבחנת ומטפלת בקשיי דיבור ושפה אצל ילדים, מעבירה סדנאות ומפיקה תוכניות דיגיטליות לקידום שפתי.