מקבצי שו"ת - שאל את הרב
איפה קוראים קריאת שמע שעל המיטה? האם מותר לזרוק עלונים למחזור? ולמה לי לחכות למשיח?
מקבץ שו"ת 226 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע במדור שאל את הרב באתר
- מקבץ שו"ת
- פורסם ד' כסלו התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
1. נולד תינוק במשפחה בעקבות הפריה חוץ גופית - הזרע והביצית הם של ההורים, אבל העובר עבר התערבות גנטית לבידוד גן של מחלה. השאלה היא – האם תינוק שנולד בלידה רגילה, אבל שנוצר דרך הפריה חוץ גופית במעבדה, מחויב בפדיון הבן?
מחויבים בפדיון הבן בברכה.
* * *
2. קריאת שמע שעל המיטה - האם כשמע כן היא? או שפשוט צריכה להיות סמוכה לזמן שנכנסים לישון, ולקרא בעמידה או ישיבה, תלוי בחלק?
צריכה להיות סמוכה לזמן שנכנסים לישון. אפשר לקרוא בעמידה או בישיבה, על פי הקבלה ראוי לקרוא בעמידה. כמו כן יש לקרוא את הווידוי בעמידה.
* * *
3. זוג שמעוניין בייעוץ זוגי, האם זה אפשרי ללכת ליועצת, או לקבל הדרכה בזום, או שזה בעייתי מבחינת הגבר, ייעוץ על ידי אישה?
מותר בעת הצורך. מובן שיש לשמור את גדרי הצניעות, הלכות ייחוד וכדומה.
* * *
4. האם מותר לאכול לפני תפילת שחרית? קראתי בכמה מקומות שאסור, אבל אישה מחויבת בתפילה אחת ביום, ואם היא בוחרת בתפילת מנחה ולא מתפללת שחרית? איך אוכלת?
מי שאינה נוהגת להתפלל שחרית יכולה לכתחילה לאכול לפני האכילה. ראוי לומר ברכות השחר לפני האכילה.
* * *
5. האם מותר להכין עוגה ולשים עליה דף מבצק סוכר שמודפסת עליו תמונה של ילד, ואז לחתוך ולאכול מזה?
אין כל בעיה וחשש בדבר.
* * *
6. הייתי רוצה לרצות שהמשיח יבוא, אבל משום מה התקופה הזאת לא נשמעת מהנה כל כך, וגם בית המקדש לא חסר לי כלל ואין לי בו צורך. זה שלא יהיו מלחמות, ויהיה אפילו טוב מבחינה כלכלית, זה לא ממש מושך אותי, כי הדברים האלה לא ממש מפריעים לי. ותחיית המתים זה אפילו יותר גרוע, כי יהיה פה מחניק וצפוף. איך תשכנע אדם שחי טוב ולא חסר לו משהו, לרצות שהמשיח יבוא ושזה טוב לו באופן אישי (בלי קשר לכלל האנושות), בתור אדם שהשאיפה הסופית של כל דבר שהוא עושה היא ליהנות, אם בעולם הזה או בעולם הבא?
אחד הצדיקים אמר, שרצון לרצות, גם הוא נחשב כרצון, וגם רצון לרצות לרצות, נחשב לרצון, וכך הלאה עד עשרה פעמים.
ובכן, אנחנו בעידן הזה משוקעים כמעט כולנו בחומריות, ולכן נראה לך שלא חסר לך כלום, אולם כשתזכה פעם להרגיש את התענוג העצום של הרגשת קרבה לה' כמו שהרגיש נביא כשקיבל את הנבואה שלו, שזו תענוג שאי אפשר להגדיר ולקלוט כל זמן שאנחנו חומריים, אולם זו עובדה קיימת שהנביאים מספרים לנו בספריהם שהם מרגישים תענוג עצום ובלי סוף כשזכו לקשר נבואי, או אז כשתזכה להרגיש את זה תבין עד כמה אנחנו חסרים בעידן הזה, וכל כך תלושים מהשורש של חיי החיים.
עצם הדבר שאנחנו לא מרגישים שחסר לנו, הוא הגלות הכי גדולה, וכשאנחנו מרגישים את עצמנו שכל כך נשקענו בחומר עד שאנחנו לא רוצים ומצפים בכיליון עיניים לגאולה, זה עצמו מעורר בקרבנו תשוקה נוראה שהדבר הזה - חוסר הרצון והציפייה - יסתלק, שהרי אנחנו יודעים את האמת, שהסיפוק של החומר הוא דל מאוד כלפי הסיפוק של הרוח.
במהרה בימינו נזכה שישפוך ה' את רוחו על כל בשר וניבאו בנינו ובנותינו כדבר הנביא, ואז נראה ונרגיש עד כמה היינו חסרים בזמן הגלות, ומידיעה זאת אפשר לעורר בנו גם עכשיו רגשים עצומים וכיליון נפש אדיר לעידן ההוא בו יהיה ה' למלך על כל הארץ, ומלאה הארץ דעה את ה' כמים לים מכסים.
נ"ב: לגבי בעיית הצפיפות שהזכרת, נושא זה טופל בהצלחה על ידי רבינו סעדיה גאון, ראה בספר בית אלוקים פרק נ"ט.
* * *
7. העולם באמת נברא ב-6 ימים, או שזו הפשטה למשהו מסובך יותר? כי ביום הראשון לא הייתה שמש, אז איך עבר יום?
על פי הפשט העולם נברא בשישה ימים כפשוטם. לפי אחד ההסברים בגמרא ביום הראשון היה אור ללא אור השמש.
(צילום: shutterstock)
8. חבילת עלונים שמחלקים אותם כל שבוע, שלא פתחו אותה ולא קראו בהם - האם אפשר לזרוק אותה למחזור?
עלונים שיש בהם דברי תורה, אף על פי שלא קראו בהם, ראוי מאוד לגנוז ולא לזרוק.
* * *
9. אני יושב שבעה. יש לי תור לטרום ניתוח חשוב שאני מחכה לו חודשים. האם אפשר ללכת?
זה בגדר של צורך גדול, ואם אין התחשבות מצד המרפאה לדחות בשבוע את הבדיקה - אפשר ללכת בזמן השבעה.
* * *
10. ראיתי את המנקה שלי, שהיא גויה, אוכלת כריך עם נקניק וגבינה. האם זה מותר, שהיא אוכלת בביתי ועל שולחני? ואם לא - איך מעירים?
אם היא לא משתמשת בכלים שלכם, אין איסור. וכמובן יש להיזהר שלא יישארו שיריים על השולחן שאוכלים אחר כך עליו כשר.