בריאות ותזונה
איך לצלוח סוכרת הריון, ומה לעשות מהרגע שאובחנת?
סוכרת במהלך ההיריון היא סוג של סוכרת המופיעה רק במהלך ההריון. על פי המרכז לבקרת מחלות ומניעתן, כ-6-10% מהנשים ההרות מפתחות סוכרת הריון, עם עלייה עצומה של 30% במהלך השנים האחרונות. כיצד היא משפיעה על האם ועל הילוד?
- ד"ר מריאנה ירון
- פורסם י"ג כסלו התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
על פי נתוני הספרייה הלאומית לרפואה בארה"ב, אבחנה של סוכרת הריון יכולה להוביל למספר תוצאות שליליות לא רצויות הן באם והן בילד.
סוכרת הריון מאובחנת בדרך כלל בין שבוע 24 לשבוע 28 להריון, אך היא גם יכולה להתפתח מוקדם יותר. בהמשך הדרך, סוכרת הריון לא מנוהלת ובלתי מבוקרת עלולה להוביל בעתיד לסוכרת מסוג 2 ולמחלות לב וכלי דם.
אישה עם סוכרת הריון נמצאת בסיכון מוגבר לרעלת הריון (או אקלמפסיה - סיבוך של רעלת היריון, ל-1,000 לידות), לעבור ניתוח קיסרי, לידה מוקדמת, אשפוז ממושך יותר לאחר הלידה ולידות מאקרוזומיה - תינוק שגדול בהרבה מהרגיל. כל חומרי המזון שהעובר מקבל מגיעים ישירות מדם האם, וכתוצאה מכך התינוק גדול וכבד יותר.
לפני שאישה נכנסת להריון, הכרת ההיסטוריה המשפחתית של סוכרת היא משמעותית. מידע זה הוא הכלי המצייד אותה בדרך למניעה.
גורמי הסיכון לסוכרת הריון
- עודף משקל:BMI של 30 ומעלה לפני הריון הוא אחד מגורמי הסיכון השכיחים ביותר לסוכרת הריון.
- גיל מבוגר יותר: לנשים מעל גיל 30 יש סיכון גבוה יותר לפתח סוכרת הריון, כאשר הסיכון הזה גודל ככל שגיל עולה.
- היסטוריה משפחתית: סיפור משפחתי של סוכרת, במיוחד אצל אחד מקרובים מדרגה ראשונה, מעלה את הסיכון לסוכרת הריון.
- היסטוריה אישית של סוכרת הריון: סוכרת הריון במהלך הריונות קודמים.
- אבחנה של טרום סוכרת: רמת הסוכר בדם בצום לפני ההריון בין 100-125 מג/דל או המוגלובין A1c בין -6.4% -5.7% נקראת טרום סוכרת וזה המצב שיש להתייעץ עם הרופא מיד עם הכניסה להריון.
- מצב רפואי אחר שקשור להתפתחות סוכרת: זה יכול לכלול תסמונת מטבולית, תסמונת שחלות פוליציסטיות, יתר לחץ דם או מחלות לב וכלי דם.
- הריון מרובה עוברים: הריון תאומים, שלישיות (יותר מעובר אחד) עלול לעלות את הסיכון לסוכרת הריון.
תסמינים
- צמא באופן מוגזם וחריג
- מתן שתן תכוף בכמויות גדולות (בדרך כלל בהריון מוקדם יש עליות קלות במתן שתן).
- התקפי עייפות קיצוניים (בדרך כלל, בהריון מוקדם יש אפיזודות של עייפות לסירוגין).
- הימצאות סוכר בשתן (יש לבצע בדיקת גלוקוז בדם בצום ו/או העמסת סוכר גם אם מדובר בשבועות הראשונים של הריון). במידה ורמת הסוכר בדם גבוהה, יש לבצע בדיקת עמסת לגלוקוז של שלוש שעות כדי לקבוע אם מדובר בסוכרת הריון.
כיצד להקטין את הסיכון בהתפתחות סוכרת היריון?
- פעילות גופנית: מומלץ לנשים עם סוכרת הריון להישאר פעילות בהליכה, פעילות אירובית והתנגדות בעצימות מתונה עד בינונית ברוב הימים בשבוע לפחות 20-30 דקות בכל פעם. טיפ עיקרי: פעילות גופנית הוכחה כמועילה בשיפור תוצאי ההיריון מכיוון שהיא מאפשרת לגוף לשרוף גלוקוז.
- שינויים תזונתיים: מומלץ לנשים עם סוכרת הריון לאכול תערובת של פירות (בכמות מבוקרת) וירקות טריים או קפואים, חלבון בריא ופחמימות מורכבות. ההמלצות כוללות דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, זרעים, טופו, דגים, בשר אדום רזה, עופות, ומוצרי חלב דלי שומן.
- לעלות במשקל בהדרגה: אישה בהריון צריכה לעלות בדרך כלל בין 5-15 קילו בהתאם למשקלה לפני ההיריון.
טיפים להריון בריא
- למדוד מה שאוכלים ולאכול מנות קטנות יותר.
- להימנע ממזון ארוז – ג'אנק פוד, ממתקים וחטיפים.
- להימנע מצריכת בשרים מעובדים, לאכול יותר חלבון רזה, בשרים רזים, עופות, דגים וטופו.
- להגביר את צריכת הסיבים על ידי אכילה מרובה של פירות, ירקות ודגנים מלאים.
- לשתות מים באופן קבוע ומבוקר.
סיכום
בסופו של דבר, אין דרך לרמות את המערכת. טיפול מתאים בסוכרת הריון ויישום שינויים באורח החיים חשובים לאם בריאה ולתינוק בריא.
הריון עם סוכרת מוגדר כהריון בסיכון גבוה למחלות כגון יתר לחץ דם בהריון ורעלת הריון אשר יכולות לאיים על חיי האם ועל חיי התינוק.
נשים עם סוכרת הריון זקוקות למעקב מצוד של צוות רב תחומי שכולל גינקולוג מומחה להריון בסיכון, דיאטנית, אחות ובהתאם לצורך מומחה באנדוקרינולוגיה / סוכרת. הן צריכות למדוד את רמות הסוכר לאורך ההיריון ולבצע עמסת סוכר כ-4-12 שבועות לאחר הלידה. במהלך היריון ניתן ומומלץ בעזרת מד סוכר רציף וללא דקירות.
לטווח ארוך, אישה עם רקע של סוכרת הריון צריכה להמשך מעקב שנתי קבוע או שלילת סוכרת, כיוון שהסיכון שלה לפתח סוכרת מסוג 2 הינו גבוה מהרגיל.
ד"ר מריאנה ירון היא מומחית ברפואה פנימית ואנדוקרינולוגיה במרכז DMC לטיפול בסוכרת ובמכון לאנדוקרינולוגיה, מטבוליזם ויתר לחץ דם במרכז רפואי איכילוב תל אביב.