חדשות בארץ
לאחר דיון סוער: חוק בן גביר אושר לקריאה ראשונה
היועצת המשפטית לממשלה התנגדה לתיקונים לחוק. בן גביר תקף בחריפות: "חושבת שהיא ראש הממשלה"
- נעמה גרין
- פורסם כ"ה כסלו התשפ"ג |עודכן
(צילום: יונתן סינדל / פלאש 90)
חוק תיקון פקודת המשטרה, המכונה גם "חוק בן גביר", אושר הבוקר (שני) לקריאה ראשונה, לאחר שהוועדה המיוחדת דנה בנושא.
התיקון עבר מספר שינויים, ובהם הסכמתו של ח"כ איתמר בן גביר כי ייכתב שהמפכ"ל הוא הדרג הפיקודי העליון במשטרה וכי השר ישמע את היועמ"שית טרם קבלת החלטה בעניין מדיניות החקירות. מאידך, ח"כ בן גביר התעקש לרשום בתיקונים כי המפכ"ל יהיה כפוף לשר וכי לשר תהיה סמכות לקבוע מדיניות בעניין החקירות, ועקרונות כלליים למשך זמן טיפול בתיקים כדי למנוע סחבת.
במהלך הדיונים התנגדה המשנה ליועצת המשפטית לממשלה, עו"ד עמית מררי, לדרישותיו של בן גביר. "הצעת החוק בנוסחה הנוכחי פוגעת בעקרון עצמאות שיקול הדעת של המשטרה ופותחת פתח רחב לכניסת שיקולים פוליטיים לפעילות אכיפת החוק. זאת לאחר שהמציע דחה דרישות עקרוניות של הייעוץ המשפטי לממשלה, שנועדו לשמור על עצמאות המשטרה בהפעלת סמכויותיה", אמרה מררי.
לדבריה, "בשל מורכבות הנושא, ראוי לקדם את הצעת החוק על יסוד עבודת מטה ממשלתית מסודרת, ולא בחקיקת בזק, ערב הקמת הממשלה. בצד זאת, ובהינתן ההחלטה לקדם חקיקת בזק על אף העמדה המשפטית כי יש בדבר להוות פגם, היועצת המשפטית לממשלה מציעה נוסח המתבסס על דוח ועדת צדוק, שהיא כאמור ועדה ציבורית שהוקמה לבחינת נושא זה בדיוק".
ח"כ בן גביר הגיב בחריפות: "היועצת המשפטית לממשלה טועה לחשוב שהיא ראש ממשלה שעל פיה יקום או יפול דבר ולא זה המצב. תפקידם של היועצים המשפטיים הוא לייעץ ותפקידו של השר להתוות מדיניות. עם האחריות באה הסמכות. אין מדינה דמוקרטית שהשר לא קובע מדיניות. איך מלומדים, פוסקים שונים, שופטים, בתי משפט, ועדות חקירה, כולם כולם ביקשו את השינוי הזה, ורק היועצים המשפטיים מערימים קשיים כאילו הם האופוזיציה של השר".
במקביל מתקיים דיון בנוגע לחוק דרעי ולחוק המאפשר כהונה של שני שרים במשרד אחד. להצעות החוק הללו הוגשו 1,700 הסתייגות והן נידונות היום בוועדה. בקואליציה העתידית מקווים להביא את ההצעות להצבעה במליאה עד סוף השבוע.