פיתוח האישיות
מהו רגש? איך מגיעים אליו, ואיך מפתחים אותו?
חשיבותו של הרגש היא בהנעתו לפעולה. וזה גם מה שהוליד את המאמר הזה...
- הרב חגי צדוק
- פורסם ד' טבת התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
מאמר זה נכתב לבקשתו של אחד החברים בקבוצת הווטסאפ שבה אני שולח תכנים שונים. הוא ביקש שנדבר על "מהו רגש, ואיך מגיעים אליו?".
מעניין, שנראה מהבקשה שיש למבקש קושי לחוות רגש, וכאילו תחושה ש"אני לא חווה רגשות". אבל זו טעות, כי רגש - זה בדיוק מה שהוביל לכך שנדבר על "מהו רגש"...
נראה שהמבקש הרגיש סקרנות, ויתכן שהרגיש מצוקה ("אני לא יודע מה זה"), וזה מה שהניע לפעולה – לבקש שנדבר על כך. מה שחווית, זה רגש!
ואם נרצה לחוות בצורה ברורה יותר, דמיין איזה רגע קשה בחייך, אולי רגע משמח במיוחד. תן שם לרגש שהרגשת (פחד, שמחה וכן הלאה).
עתה, נרחיב ונדייק יותר: רגש שונה ממחשבה. שימו לב, בכל מצב יש "מה שעבר לי בראש" – מחשבה, ויש "מה שהרגשתי" - רגש.
למשל, מול להקת לביאות רעבות, תחשבו "אימאל'ה, זה נגמר...", ותרגישו פחד נורא.
שימו לב, באנגלית, רגש הוא "Emotion", ואם תורידו את ה'E', זה motion – תזוזה. כלומר, באנגלית, הכינוי לרגש נגזר מתזוזה, כי רגש הוא המוביל לפעולה!
יתכן שגם בעברית, "רגש", דומה ל"גש" - גם היא מילה המורה על פעולה (שורשים דומים בעברית, מעידים על קרבה עניינית). "למה רגשו גוים" (תהילים ב') – למה חברו יחד הגויים (אבן עזרא).
חשיבותו של הרגש היא בהנעתו לפעולה. וזה גם מה שהוליד את המאמר הזה...
כאשר יש מחסום רגשי, כדאי – ממש כמו בסרטון שהעלינו בעבר, לתרגל שימת לב ל"כאן ועכשיו". אתה הולך יחף? מקד את הקשב בתחושת הקור שבמגע עם הרצפה. שוטף ידיים? הקשב לצליל המים על ידיך והתמקד בתחושה שלהם. הולך ברחוב? עצור רגע, הקשב לרעשים השונים, והתמקד באחד מהם.
או נסה פשוט: כשעוברת בך מחשבה שלילית במיוחד / חיובית במיוחד - עצור והקשב ל"מה שאני מרגיש עכשיו", ותן שם לרגש ולעוצמתו.
אימון כזה, יומיומי, לתקופת מה, ייתן תוצאות נהדרות בשבירת כהות רגשית.