פורום מומחיות
בין קנאת אחים לסטרס מהחדשות: מה עושים?
מה עושים כשהילדה מקנאת בתינוקת, ואיך מתמודדים עם חרדה בעקבות פיגוע?
- הידברות
- פורסם כ"א שבט התשפ"ג |עודכן
(צילום: shutterstock)
בתי בת השנתיים מקנאה מאוד בתינוקת שנולדה לפני חודש וחצי. היא כל הזמן ניגשת אליה, מסירה לה את השמיכה, תוקעת לה את המוצץ ממש חזק, ומושכת את העגלה. אני ממש מודאגת מזה, כי אני מפחדת שתעשה לה משהו רע. אני מאיימת עליה שאם תעשה את זה, אתן לה עונש, אבל זה לא עוזר לי. מה עד אפשר לעשות?
ילדים מקנאים באח שנולד, איך לא? חשבי על כך, שעד היום הם היו לבדם, או הקטנים שבחבורה, ופתאום מישהו מבחוץ נכנס לתוך המערכת הזו ומפריע. אם מישהו היה לוקח לנו את המקום לא היינו נוהגים אחרת.
אנחנו יכולים למתן את הקנאה, להקל על הילדה, בכך שננהג באופן נכון כלפיה.
במקום לתת לה עונש, שתפי אותה בטיפול בקטנה, תני לה תפקידים של גדולה, הראי לה כמה חשוב שהיא גדולה, כי היא מסוגלת לעשות דברים ויכולה.
הישארי בסביבה כל הזמן, כדי שהיא לא תזיק לאחותה, לא תמשוך אותה בגסות ולא תהפוך את העגלה.
הקדימי רפואה למכה, והיי ערנית לדעת מתי היא עלולה לגשת ולחבל בקטנה. לפני שתעשה זאת, הפני אותה למשחק או לתעסוקה אחרת.
כך, בלא כעס על התנהגותה כלפי אחותה, ועם הרבה רגש ואהבה כלפיה, תצליחי למתן.
(מנוחה פוקס, סופרת ומומחית תהליכי חינוך)
* * *
לא פעם, אחרי אירוע טרור או מקרים טראומטיים שמדווחים בחדשות, אני נכנסת לסטרס נוראי. איך אפשר להתמודד עם חרדה כזו?
אנחנו חיים במצב לחוץ גם ככה. בנוסף לגורמי המתח השגרתיים, כמו שעות ארוכות בעבודה ובלימודים - המצב הביטחוני לא ממש רגוע גם ביום יום. אבל מה עושים כשהשגרה הלא ממש רגועה נהייתה מפחידה ומעוררת חרדה עוד יותר? איך אפשר להירגע בכלל?
1. שמרו על שגרה: חשוב לעשות דברים שמחזירים לנו את השליטה לחיים. גם אם מפחדים, צריך להמשיך בתפקוד היומיומי ולצאת לעבודה. ככה אנו מעבירים לגוף ולראש מסר של התגברות על קושי.
2. צמצמו את החשיפה לחדשות: תישארו מחוברים, אבל לא מכורים. נסו לצרוך חדשות רק פעם ביום. החשיפה הבלתי פוסקת למבזקים ולחדשות מעצימה את תחושת החרדה.
3. הפוגות מהנות: נסו להסיח קצת את הדעת מהמצב, אפילו הרבה. כל אחד עם מה שהוא יודע שמרגיע אותו ומעודד אותו. גם תרגילי הרפיה ומדיטציה מומלצים למי שאלו מרגיעים אותו. אם ספר טוב ישתיק את הדאגות, לכו על זה. אם טיול על חוף הים או פגישה עם חברים - גם טוב. מה שמתאים לכם.
4. פעילות גופנית: כשעוסקים בספורט ומאמצים את הגוף, הוא משחרר הורמונים שמשפרים את מצב הרוח. תוכלו גם לפרוק מתחים ולשחרר קצת את השרירים, אם נתפסו.
העיסוק בספורט ידוע ומוכח כאמצעי יעיל להעצמה עבור אנשים שמתמודדים עם תופעות פיזיות כמו גם נפשיות, שמקשות עליהם בחיי היום יום.
5. דברו על זה: עוזר מאוד לשתף ולא להיות לבד עם החששות. דברו עם חברים, משפחה, או אם המחשבות לא מרפות – שיחה על הפחדים והתחושות בפני אדם שאינו שיפוטי או ביקורתי יכולה לסייע לנו לפוגג את החרדה.
6. תרגלו נשימות: הנשימות מכניסות חמצן לגוף, ועוזרות להרגיע אותו מהלחץ ומהנוקשות של השרירים.
7. פנו לטיפול רגשי: מרגישים שהכל גדול עליכם? שניסיתם הכל ושום דבר לא עוזר? אל תהססו לפנות לעזרה מקצועית שתוכל לסייע ולהחזיר לכם את תחושת הביטחון. (אורלי סמירה, יועצת זוגית ופסיכותרפיסטית CBT)