כתבות מגזין
"כך חשפנו מטבע נדיר מימי בית שני"
אחרי שמרכז דוידסון היה סגור במשך שלוש שנים, הוא נפתח בימים אלו מחדש ומציג תגליות היסטוריות מרעישות, ביניהן מטבע נדיר מימי בית שני
- מיכל אריאלי
- פורסם ו' ניסן התשפ"ג |עודכן
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות. בעיגול: נדב מונק
אם גם אתם עברתם באזור מרכז דוידסון בירושלים בשנים האחרונות, ושאלתם את עצמכם מדוע המקום המרתק הזה סגור, תשמחו בוודאי לשמוע שבשבוע האחרון הוא נפתח מחדש, ואף חושף כמה וכמה תגליות היסטוריות נדירות.
מרכז דוידסון הוא אחד מאתרי התיירות המפורסמים ביותר בירושלים, והוא מציע חוויה של חזרה בזמן לימים של לפני למעלה מ-2000 שנה. למעשה, אין הרבה מקומות בעיר בהם ניתן לסייר ולחוש כאילו שנתונים בתוך ההיסטוריה, אבל כאשר מבקרים בגן הארכיאולוגי-מרכז דוידסון, זוהי בדיוק התחושה.
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
תגליות מרעישות
נדב מונק, מנהל תיירות בחברה לשיקום ופיתוח הרובע היהודי, מספר על כך שהייחודיות במרכז דוידסון היא בכך שהוא ממוקם בדיוק במקום שבו היה אחד מהמוקדים החשובים ביותר של העיר במשך הדורות. "כדי לחשוף את השרידים העתיקים נעשו במקום כבר בשנות ה-2000 חפירות ארכיאולוגיות בהן הוצאו מהאתר כ-350 אלף מטרים מעוקבים של עפר", הוא מציין, "ובזכות זה החלו להתגלות השרידים המרשימים: מקוואות הטהרה ששימשו את עולי הרגל בדרכם לבית המקדש, שרידי החנויות בצידי הדרכים, המדרגות הרחבות שבנה המלך הורדוס, החדרים הביזנטיים, ועוד שרידים נוספים ומרגשים".
לפני כשלוש שנים נסגר מרכז דוידסון, ולא היה ניתן לבקר בו כלל, בשל שיפוצים, אולם כעת הוא נפתח מחדש לציבור, ומסתבר שבתקופת השיפוצים גם התגלו כמה וכמה ממצאים אוטנטיים ומעוררי התרגשות.
"במהלך תקופת השיפוצים הגדלנו גם את שטח המוזיאון", מציין נדב, "וכעת ניתן להתרשם מהממצאים ומהסיור במקום, ולצד זאת גם לצפות באחת עשרה תצוגות מרגשות שהקמנו, שלרובן מתלווים פריטים ארכיאולוגיים נדירים. כך למשל מוצגים בחלל התצוגה הראשון שמותיה של ירושלים באמצעות שישה פריטים ארכיאולוגיים שנמצאו בתקופות שונות ובמקומות שונים, החל מתקופת התנ"ך ועד שחרור ירושלים לפני 55 שנה. בתצוגה אחרת ניתן להתרשם מממצאים ארכיאולוגיים שנמצאו בגן הארכיאולוגי ובנוסף אנו מספרים על הכותל הדרומי שנחשף בשלמותו והיה מהחשובים בכותלי הר הבית, יש גם מיצג על המנורה, וכן מיצגים נוספים.
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
"במסגרת המיצגים יש לנו שני פריטים שנחשפים כעת בפעם הראשונה לציבור. האחד הוא מטבע שטבע מתתיהו אנטיגונוס השני שהיה המלך החשמונאי האחרון, ושעליו מופיע תיאור של מנורת בית המקדש. אנחנו מדברים על התקופה של 107 שנים לפני חורבן הבית השני. המוצג הנוסף הוא קטע טיח ממערת קבורה מימי בית שני שנחשפה בשנות ה-50 בשכונת רחביה, ושעל אחד מקירותיה מופיעות חמש חריטות של מנורות. מערה זו מתוארכת לימי בית שני. במהלך השנה הקרובה אנו עומדים לצרף מוצג נוסף – אבן שמצאו דייגים בסמוך לכינרת, וגם עליה נראות חריטות של המנורה, כפי הנראה מאותה תקופה".
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
עם הפנים קדימה
נדב מציין כי יש גם תצוגה נוספת וראשונית מסוגה, בה נחשפים שברי מדרגות מקוריים של קשת רובינסון ששימשה כאחת מהכניסות למתחם הר הבית, ולאחר מכן ניתן לעבור לגלריה שמוצגת באגף חדש עם ממצאים רבים נוספים שניתן גם לגעת בהם וממש למשש את ההיסטוריה.
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
צילום: שי הלוי, רשות העתיקות
אחרי שני עשורים של חפירות ארכיאולוגיות, נראה לכם שכבר מצאתם את רוב הממצאים החשובים?
"חפירות ארכיאולוגיות אף פעם לא ממצים", סבור מונק, "אבל כמי שמנהל את התיירות ברובע היהודי, אני יכול לציין כי החברה לשיקום הרובע ממשיכה כל הזמן לפעול. בימים אלו מתבצעות עבודות להנגשת החומה הרחבה שברובע היהודי, כדי שאנשים יוכלו ממש לגעת בה ולהתרשם ממנה מקרוב. כמו כן נעשות בימים אלו עבודות רבות לשיקום הרובע ההרודיאני, ישנן עבודות נמרצות גם על בית כנסת 'תפארת ישראל' בשאיפה לחנוך אותו במהלך השנתיים הקרובות, וכמובן – גולת הכותרת – עבודות אינטנסיביות על מעלית הכותל, שככל הנראה תתחיל לפעול בתוך שלוש שנים. זו תהיה בשורה עצומה לציבור".
בנימה אישית מציין נדב שהעבודה באזור מרגשת לאין שיעור. "אתה מגיע מידי יום למקום שבו אתה דורך ברחוב של לפני 2000 שנה, ופשוט מתרגש. אתה לא צרך להיות אדם דתי כדי להתחבר לרגש הזה, הוא פשוט מציף אותך מאליו".
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>