חדשות בארץ
לוויין הריגול "אופק 13" שוגר בהצלחה לחלל
משרד הביטחון, צה"ל והתעשייה האווירית שיגרו בהצלחה את לוויין התצפית המכ"מי "אופק 13". עם כניסתו של הלוויין לפעילות, יעביר משרד הביטחון את הפעלת הלוויין לאחריות יחידת 9900 - יחידת המודיעין הגיאוגרפי חזותי של אגף המודיעין בצה"ל
- גבי שניידר
- פורסם ז' ניסן התשפ"ג |עודכן
(קרדיט: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
מנהלת החלל במפא"ת (המנהל למחקר, פיתוח אמל"ח ותשתית טכנולוגית) שבמשרד הביטחון, צה"ל והתעשייה האווירית שיגרו הלילה (רביעי) בהצלחה את לוויין הריגול "אופק 13" לחלל. השיגור בוצע בשעה 02:10 משדה ניסויים במרכז הארץ, באמצעות משגר לוויינים תלת-שלבי מסוג "שביט".
מדוברות משרד הביטחון נמסר, כי "על פי תוכנית השיגור המקורית, נכנס הלוויין למסלולו סביב כדור הארץ, החל לשדר נתונים ועבר סדרת בדיקות ראשוניות. מהנדסי מנהלת החלל במפא"ת שבמשרד הביטחון, יחד עם מהנדסי מפעל 'חלל' בתעשייה האווירית, ממשיכים בסדרת הבדיקות שתוכננו מראש, עד לכניסתו של הלוויין לפעילות מלאה בתקופה הקרובה".
(קרדיט: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
הלוויין 'אופק 13' פותח על בסיס ניסיון שצברו מערכת הביטחון והתעשייה האווירית בפיתוח סדרת לווייני התצפית "אופק", ששוגרו לחלל החל משנת 1988. את פיתוח וייצור הלוויין והמשגר מוביל משרד הביטחון, באמצעות מנהלת החלל במפא"ת. בפיתוח מעורבים גורמים שונים מצה"ל, בהם יחידת 9900 באגף המודיעין וחיל האוויר. התעשייה האווירית הינה הקבלן הראשי של הפרויקט, לייצור הלוויין, טיל השיגור ומערכת הניטור בתחנת הקרקע. חטיבת מערכות טילים וחלל, בהובלת מפעל 'חלל', מבצעת את הפרויקט בשיתוף עם חטיבת אלתא ומפעל מל"מ. חברות 'תומר' ו'רפאל' ייצרו את מנועי טיל השיגור.
עם כניסתו של הלוויין לפעילות, יעביר משרד הביטחון את הפעלת הלוויין לאחריות יחידת 9900 - יחידת המודיעין הגיאוגרפי חזותי של אגף המודיעין בצה"ל.
שר הביטחון, יואב גלנט, שנכח בחדר הבקרה בשיגור הלוויין, אמר: "מי שנזקק להוכחה נוספת לחדשנות הטכנולוגית פורצת הדרך המאפיינת את מערכת הביטחון הישראלית - קיבל אותה היום באופן מובהק, בשיגורו המוצלח של הלוויין המהווה הישג חשוב מאין כמוהו. ישראל כבר הוכיחה פעמים רבות את יכולותיה המגוונות בתחום החלל, והיא נמנית על שורה מצומצמת של מדינות האוחזות ביכולות אלו, אותן נמשיך לפתח ולהעמיק".
"ההישג בו אנו יכולים להתגאות היום נשען, בראש ובראשונה, על היצירתיות, הכישרון והדבקות במשימה של המהנדסות, המהנדסים וכלל אנשי המקצוע המעולים השותפים במשימה. נמשיך להוכיח כי גם השמיים אינם הגבול עבור מערכת הביטחון הישראלית, המשפרת את יכולות הפעולה שלה בכל מימד ולמול מגוון אתגרים".
(קרדיט: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון)
ראש מפא"ת במשרד הביטחון, תא"ל (מיל') ד"ר דני גולד, הוסיף: "הצבנו בחלל לוויין מבוסס מכ"מ, שמצויד ביכולות עליונות בפסגת הטכנולוגיה העולמית. שיגור הלוויין 'אופק 13' מוכיח פעם נוספת את עליונות מדינת ישראל בחלל. הוא גם מייצר את קפיצת המדרגה המבצעית והטכנולוגית לשימור ושיפור עליונות החלל של מדינת ישראל בשני העשורים הבאים".
מפקד 9900, תא"ל ארז אסקל, ציין כי "להצלחת השיגור משמעויות רבות למערכת הביטחון בכלל וליחידת 9900 בפרט, ולמיצובה כמעצמת חלל אזורית ובין-לאומית. מודה לשותפים בקהילת החלל, ומכאן העבודה רק החלה. חיילי ומפקדי היחידה ימשיכו לעסוק לילות כימים בכדי להבטיח את הפעלתו המוצלחת ולהשלמת תמונת המודיעין המבצעי".
מנכ"ל התעשייה האווירית, בועז לוי, מסר: "מעתה למדינת ישראל מתווספות יכולות מודיעיניות פורצות דרך. בזכות לוויין 'אופק 13', המתקדם מסוגו בעולם, בעל יכולות תצפית מכ"מית ייחודית, מדינת ישראל תקבל מודיעין בכל מזג אוויר וראות, לשיפור נוסף ביכולת המודיעין האסטרטגית".
ראש מנהלת החלל במפא"ת שבמשרד הביטחון, אבי ברגר, אמר כי "השיגור עבר בהצלחה, בהתאם לתוכנית. גם האינדיקציות הראשונות מהלוויין מצוינות. בשבועות הקרובים נשלים את הבדיקות הטכניות ונקבל תמונות ראשונות, לקראת העברת הלוויין לשימוש מבצעי בצה"ל. לוויין המכ"מ יאפשר, בין השאר, יכולות צילום ביום ובלילה וישפר משמעותית את האחיזה המודיעינית של מדינת ישראל מהחלל, לשנים קדימה".