הלימוד היומי
הלימוד היומי: איך לא לצער את הסועדים, והאם מותר לשתות מפה לפה? (יום רביעי, י"א בסיון)
גם אם אתם עסוקים ואין לכם זמן, הקדישו כמה דקות ביום ללימוד היומי. שתפו משפחה וחברים
- הידברות
- פורסם י"א סיון התשפ"ג |עודכן
הציטוט היומי
"אם כיוון אדם את דעתו בתפילה - יהא מובטח שתפילתו נשמעת,
שנאמר (תהלים י') 'תכין לבם תקשיב אזנך'"
(תנחומא, חיי שרה א').
2 הלכות ביום מתוך 'בהלכה ובאגדה', עפ"י פסקי מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל
כיצד לנהוג בארוחה, על מנת שלא לצער את הסועדים?
כשמגישים את הסלטים לשולחן, ישימו לב לתת כפית בכל סלט וסלט כדי שממנה יקחו המסובים ויניחו בצלחתם, שבוודאי אין זה דרך ארץ שכל אחד יכניס את הכפית או המזלג שהיו בפיו לתוך הצלחת המרכזית, ורבים נגעלים מדבר זה ומחמת כן נמנעים מלאכול את הסלט.
כמו כן, לא יסתכל בפניו של האוכל ולא במנתו, כדי שלא יתבייש.
האם מותר לשתות מפה לפה?
וכיוצא בזה פסק מרן בשלחן ערוך (סימן קע סט"ז): לא ישתה מהכוס ויתן לחברו, מחשש שמא הדבר מאוס על חברו, ומחמת הבושה יקח ממנו את הכוס וישתה, ויכול לבוא ליד סכנה.
ובעיקר מצוי הדבר בשמחת מצוה כברית מילה וכיוצא בזה, שמתאספים הרבה אנשים ורוצים לטעום מכוס הברכה, ונותנים זה לזה מפה של אחד לחברו, וצריכים לתת לבם לזה, שלא יתנו את הכוס אלא למי שמבקש לטעום ממנו.
וכבר אמר שלמה המלך: "כִּי אֶת כָּל מַעֲשֶׂה, הָאֱלֹהִים יָבִא בְמִשְׁפָּט עַל כָּל נֶעְלָם", וביארו בגמרא: מה זה "על כל נעלם"? זה ההורג כינה בפני חברו ונמאס בה, או הרק בפני חברו ונמאס, וכל שכן בענייני מאכל שאדם מקפיד על זה ביותר.
ואמנם אם הטועמים מכוס הברכה הם בני הבית, אין צריך להקפיד בזה, וכגון בקידוש של שבת שבעל הבית מקדש ובני ביתו טועמים אחר כך מהיין, שבדרך כלל אין בני הבית מקפידים בזה, ורגילים הם לשתות מכוס המקדש, וממה שטעמו האחים והאחיות. ואמנם אם יש אורחים הנמצאים בקידוש, כגון החתנים והכלות, בודאי שצריכים להיזהר בזה.
חיזוק לנשמה
הרב שניר גואטה - בהתחלה זה איי, בסוף זה היי