חם ברשת
מגישת החדשות: "מי שמקלל את האחר לא מבין שהוא מקלל את עצמו"
מגי טביבי לעוקביה: "נרצה להסכים או לא, העולם עומד על קארמה שנסתרת מעינינו. תעשו טוב - ותבורכו חזרה". ומה הקשר לבלעם?
- יצחק איתן
- פורסם ט"ו תמוז התשפ"ג |עודכן
(צילומים: שלומי כהן / פלאש 90, shutterstock)
"חתיכת שיעור. החיים הם מראה, והמילים, לטוב או לרע, הן חוט מקשר בינינו לבין מה שאנחנו מקבלים חזרה. איחולי כישלון לאחר או שמחה בנופלו של חבר, הן דוגמאות מופלאות לכך. נרצה להסכים או לא, העולם עומד על קארמה שנסתרת מעינינו. תעשו טוב - ותבורכו חזרה". כך כתבה מגישת החדשות מגי טביבי לעוקביה בסוף השבוע.
טביבי שאבה את הדברים מפרשת השבוע. "הפרשה היא שיעור גדול במערכת היחסים שלנו עם הסביבה - החיים הם בומרנג", כתבה. "בלק בן ציפור, מלך מואב, עוקב אחרי מסע הכיבוש והניצחונות של בני ישראל שהיו בדרכם לארץ המובטחת. הוא נתקף פחד וחרדה שהם יגיעו גם אליו, ולכן הוא פונה אל בלעם שהיה ידוע כמכשף גדול. מה מבקש המלך בלק מבלעם? לקלל את בני ישראל כדי להביס אותם, שהרי באותה תקופה האמינו כולם שכל אשר יברך בלעם יבורך וכל אשר יקלל יקולל.
"בלעם נענה לדרישה של המלך אבל מבקש להמתין מעט כדי שיוכל הוא לקבל את הסכמת השם לשליחות. בלילה אכן מתגלה אלוקים אל בלעם ומאשר לו לבצע את המשימה שנדרש לה. באותה נשימה מדגיש השם בפניו של בלעם: 'דבר רק את אשר אומר לך'. במילים אחרות, 'אתה תקשיב לי ותהיה רשאי לומר רק את אשר אגיד לך'.
היא מתארת כי "בלעם יוצא למסע ומגיע למלך בלק. השניים מתמקמים בנקודת תצפית על מחנה ישראל כדי להתחיל בטקס הקללה. במשך שלוש פעמים ברציפות מנסה בלעם לקלל, אך לא מצליח!! רק ברכות יצאו מפיו לבני ישראל. לאחר הכישלון של הניסיון השלישי, המלך ההמום, דורש מבלעם הסברים, ובסוף אחרי כל זה הוא גם מפסיד את ממלכתו לעם ישראל שרק הלך והתעצם.
"אז איך זה בכל זאת קשור אלינו? התשובה נמצאת במשפטו האחרון של בלעם שיצא מפיו אחרי שלושה ניסיונות של קללה: 'מְבָרֲכֶיךָ בָרוּךְ וְאֹרְרֶיךָ אָרוּר'. במילים פשוטות - מי שמקלל את האחר לא מבין שהוא מקלל את עצמו. מלך מואב ביקש לקלל את עם ישראל כדי לשמור בסך הכל על כוחו. מה שמלך מואב לא הבין - שהקללה תתהפך על ראשו".