הלימוד היומי
הלימוד היומי: כיצד מבקשים מחילה מהנפטר, ומה עושים כששוכחים לכבות את האור במקרר לפני שבת? (יום שישי, ט"ו באלול)
גם אם אתם עסוקים ואין לכם זמן, הקדישו כמה דקות ביום ללימוד היומי. שתפו משפחה וחברים
- הידברות
- פורסם ט"ו אלול התשפ"ג
הציטוט היומי
"אמר רבי שמעון בן פזי, אמר רבי יהושע בן לוי משום בר קפרא:
כל המקיים שלוש סעודות בשבת, ניצון משלוש פורענויות: מחבלו של משיח, ומדינה של גיהנום וממלחמת גוג ומגוג".
2 הלכות ביום מתוך 'בהלכה ובאגדה', עפ"י פסקי מרן הרב עובדיה יוסף זצ"ל
כיצד מבקשים מחילה מהנפטר?
החוטא לחברו, ומת חברו קודם שיבקש ממנו מחילה, מביא עשרה בני אדם על יד קברו, ואומר לפניהם: "חטאתי לה' אלוהי ישראל ולפלוני זה שעשיתי לו כך וכך". אם הוא קבור בעיר אחרת, די שיבקש ממנו מחילה מהנפטר בפני עשרה. ואמנם אם יש לו חבר המתגורר בעיר מנוחתו של הנפטר, יעשהו שליח שיבקש בשמו מחילה מהנפטר בפני עשרה שיהיו על קברו. אם היה חייב לו ממון, יחזירו ליורשיו.
מהי מעלת זיכוי הרבים?
סגולה נפלאה, כאשר אדם מתאמץ ומשתדל בטובתם של אחרים, ובפרט כשמזכה את נשמתם להעלותה ברוחניות ולקרבם אל צור מחצבתם, אם בשמירת השבת, טהרה ועוד ועוד. זכות זו עומדת לו להרבות, להכפיל ולשלש זכויותיו, פי כמה וכמה, ולהכריע את כף המאזניים בדינו לזכות.
פרשת כי תבוא – דבר תורה קצר לשולחן השבת
תחת אשר לא עבדת את ה’ אלוקיך בשמחה ובטוב לבב, מרוב כול (כח, מז)
בפסוק זה יש תוכחה לאדם על כך שלא עבד את השם מתוך שמחה.
רבינו בחיי מסביר כי השמחה בעשיית המצוות היא בעצמה מצווה שמקבלים עליה שכר: “תחת אשר לא עבדת את ה’ אלוקיך בשמחה. יאשימנו הכתוב בעבדו השי”ת ולא הייתה העבודה בשמחה. לפי שחייב האדם על השמחה בהתעסקו במצוות, והשמחה במעשה המצווה, מצווה בפני עצמו, מלבד השכר שיש לו על המצווה, יש לו שכר על השמחה. ועל כן יעניש בכאן למי שעובד עבודת המצווה כשלא עשאה בשמחה. ולכך צריך שיעשה אדם המצוות בשמחה ובכוונה שלמה”.
וכך כותב הרמב”ם: “השמחה שישמח האדם בעשיית המצווה ובאהבת הא-ל שציווה בהן, עבודה גדולה היא, וכל המונע עצמו משמחה זו ראוי להיפרע ממנו, שנאמר ‘תחת אשר לא עבדת את ה’ אלוקיך בשמחה ובטוב לבב'” (הלכות לולב, ח, טו).
חיזוק לנשמה
מרן הרב יצחק יוסף: שכח לכבות את האור במקרר - מה יעשה בשבת? צפו