ראש השנה
האם מותר לחמם אוכל בשבת בשביל סעודת החג במוצ"ש? דיני ראש השנה שחל בשבת
ראש השנה שחל בשבת ויום ראשון: איך עושים הבדלה במוצ"ש שהוא לילה שני של ראש השנה? מתי אוכלים סעודה שלישית בשבת? איך ומתי מדליקים נרות חג בלילה השני? ריכזנו עבורכם את התשובות, מתוך סרטונים, מתוך הספר 'בהלכה ובאגדה' והספר 'אשרי האיש'
- שולי שמואלי
- פורסם כ"ה אלול התשפ"ג |עודכן
1. אין להכין דברים משבת ליום טוב, אז איך מחממים את האוכל של מוצ"ש? הרב ירון אשכנזי משיב:
2. איך מסתדרים עם מנחה וסעודה שלישית, כשראש השנה חל בשבת? הרב ירון אשכנזי מסביר:
3. מה עושים במוצאי שבת שהוא גם לילה שני של ראש השנה – קידוש או הבדלה? הרב ירון אשכנזי משיב:
4. על אילו נרות מברכים במוצ"ש "בורא מאורי האש"?
תשובה: מותר לברך ברכת 'בורא מאורי האש' על נרות שהודלקו לכבוד יום טוב, מכיוון שעיקר מטרתם להאיר, ומבואר בשולחן ערוך (סי' רחצ סי"א) שנרות העשויים להאיר מותר לברך עליהם 'בורא מאורי האש'.
5. איזו ברכה יש לברך בהדלקת הנרות בלילה הראשון של ראש השנה?
תשובה: מכיוון שמקבלים גם שבת וגם את החג, יש לברך "להדליק נר של שבת ויום טוב".
6. איך מדליקים נרות לכבוד יום טוב בלילה השני שחל במוצ"ש?
תשובה: הדלקת הנרות לכבוד יום טוב שני, תֵעשה אך ורק לאחר צאת השבת, ועל ידי הבערה מאש שהיתה דלוקה מלפני שבת, כמו 'נר נשמה' (מעל 24 שעות).
אישה המוציאה את השבת לפי זמן רבנו תם, לא תדליק את הנרות אלא לאחר זמן זה.
יש להזכיר לנשים שאסור להדליק נר ביום טוב אלא תעביר מאש לאש. וכן שלא תכבה את הגפרור או הנר אחר ההדלקה, כי אסור לכבות אש ביום טוב, אלא תניח בעדינות במקום שיכבו מאליהם ולא תשליכנו בתנופה הגורמת בודאי כיבוי ביום טוב.
7. האם מותר בשבת להתחיל בסידור השולחן וההכנות לקראת סעודת החג שתחול במוצ"ש?
תשובה: לא יתחילו בסידור השולחן ושאר ההכנות אלא אחר צאת השבת, שהרי אסור להכין משבת ליום טוב. וקודם ההכנות יאמרו: "ברוך המבדיל בין קודש לקודש".
ומכל מקום אם בני הבית מרובים והזמן דחוק, יכולים להתחיל בסידור השולחן מיד לאחר השקיעה, אבל את שאר המלאכות כהדלקת אש אפילו מאש לאש, לא יתחילו בשום אופן אלא לאחר צאת השבת.
הרגיל להוציא את השבת כזמן רבנו תם, ישים לב שלא להדליק אפילו מאש לאש קודם זמן זה, ורק בשאר ההכנות שאינן איסור מלאכה מן התורה בשבת, כשטיפת כלים וסידור השולחן, רשאי לעשות קודם זמן זה. ומכל מקום רשאי לומר לחברו שאינו מוציא את השבת כזמן רבנו תם או לילדו הקטן, שידליק עבורו את האש והגז, ואז יהיה רשאי בעצמו לתת על האש את התבשילים המבושלים כבר מיום שישי כדי לחממם, ואפילו תבשילים לחים כמרק וכיוצא בזה שבשבת אסור לחממם, עתה מותר לחממם ולהרתיחם. וכמו כן, מי שיש לו 'פלאטה של שבת' דלוקה, אף שהוא מוציא את השבת כרבנו תם, מותר לו לכתחילה לחמם על הפלאטה מרק קודם זמן רבנו תם, אף שהמרק ירתח.
8. יש לי שופר בבית. האם מותר לי לתקוע בשופר בשבת?
תשובה: ראש השנה שחל בשבת אסור לתקוע בו, שמא יוציא השופר מרשות היחיד לרשות הרבים. וביום השני של ראש השנה תוקעים בשופר ומברכים לשמוע קול שופר וברכת שהחיינו. ואם יש מקומות שנהגו לתקוע בשופר ביחידות בראש השנה שחל בשבת, יש לבטל מנהגם.
וכן, אין לטלטל את השופר אלא לצורך גופו או מקומו, כדין כלי שמלאכתו לאיסור.
9. מהם פסוקי 'צדקתך', והאם יש לומר אותם בראש השנה שחל בשבת? הרב ירון אשכנזי מסביר, על פי המנהגים השונים:
10. האם אומרים בשבת את סדר התשליך?
תשובה: גם בשבת אומרים את סדר התשליך. ובמקום שאין עירוב, יאמרו את שלושת הפסוקים בלבד [מי אל כמוך וכו'] ולא יוציאו את המחזורים. אולם אם יש חשש שיוציאום לרשות הרבים, יאמרו את התשליך ביום השני של ראש השנה.
11. איזה שינוי יש בתפילה של ערבית במוצ"ש, שהינה בערב יום שני של ראש השנה?
תשובה: בערבית של יום שני שחל במוצאי שבת, מוסיף בעמידה 'ותודיענו' [במקום 'אתה חוננתנו' שבכל מוצאי שבת] כמובא בסידורים. ואם שכח ולא אמרו, אם נזכר כשאמר 'ברוך אתה' קודם שהמשיך 'ה' מקדש ישראל ויום הזכרון' – חוזר ואומר 'ותודיענו', אבל אם כבר אמר ברוך אתה ה' – כיוון שהזכיר שם ה', אינו חוזר.
קראו גם:
הלכות ראש השנה ויום הכיפורים: חוברת "בהלכה ובאגדה" להורדה בחינם
להורדה: הלכות ראש השנה שחל בשבת, על פי פסקי מרן הרב עובדיה יוסף
ראש השנה שחל בשבת: הלכות מיוחדות
הרב זמיר כהן - עצות אחרונות לקראת ראש השנה. צפו:
הלכות ראש השנה בצורה מבוארת וקלה לאוזן מפי הרב אברהם יוסף, רב העיר חולון:
אולי גם יעניין אתכם:
המדריך: הלכות ראש השנה - כל מה שחשוב לדעת