ביאורי תפילה
סגולה לומר בעת צרה: 5 דברים שחשוב לדעת על מזמור קכ"א בתהילים
"שיר למעלות, אשא עיני אל ההרים" – פסוק השגור בפי כמעט כל יהודי בעת צרה. מה כוחו של מזמור זה? הכירו את מזמור קכ"א בתהילים
- מוריה חן
- פורסם ו' כסלו התשפ"ד
"שיר למעלות, אשא עיני אל ההרים" – לפניכם מזמור קכ"א בתהילים, כולל 5 פרטים מרתקים שחשוב לדעת:
קראו את מזמור קכ"א להשבת החטופים, לרפואת הפצועים, לשמירה על החיילים היקרים ועם ישראל:
{א} שִׁיר לַמַּעֲלוֹת אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים מֵאַיִן יָבֹא עֶזְרִי: {ב} עֶזְרִי מֵעִם יְהוָה עֹשֵׂה שָׁמַיִם וָאָרֶץ: {ג} אַל יִתֵּן לַמּוֹט רַגְלֶךָ אַל יָנוּם שֹׁמְרֶךָ: {ד} הִנֵּה לֹא יָנוּם וְלֹא יִישָׁן שׁוֹמֵר יִשְׂרָאֵל: {ה} יְהוָה שֹׁמְרֶךָ יְהוָה צִלְּךָ עַל יַד יְמִינֶךָ: {ו} יוֹמָם הַשֶּׁמֶשׁ לֹא יַכֶּכָּה וְיָרֵחַ בַּלָּיְלָה: {ז} יְהוָה יִשְׁמָרְךָ מִכָּל רָע יִשְׁמֹר אֶת נַפְשֶׁךָ: {ח} יְהוָה יִשְׁמָר צֵאתְךָ וּבוֹאֶךָ מֵעַתָּה וְעַד עוֹלָם:
1. שירת הלוויים
מזמור קכ"א הינו מזמור בן 8 פסוקים, והוא חלק מ-15 פרקי תהילים קצרים הפותחים במילים "שיר המעלות" (פרקים ק"כ - קל"ד).
המילה "מעלות" פירושה "מדרגות" ובזמן שמחת בית השואבה היו הלויים עומדים ומנגנים על 15 המדרגות בבית המקדש שבהן ירדו מעזרת ישראל לעזרת הנשים.
על פי פירוש רש"י, הלויים אמרו את שירי המעלות על 15 המדרגות. ואילו על פי פירוש רב סעדיה גאון, המילה "מעלות" מציינת טון גבוה, כלומר, מדובר במזמורים ששרים אותם בלחן גבוה.
2. שיר למעלות
בשונה משאר מזמורי שיר המעלות, ייחודו של מזמור קכ"א בכך שנכתב עם האות ל' ולא עם האות ה' - "שיר למעלות אשא עיני אל ההרים..."
רש"י (פס' א') מסביר בשם הספרי את סיבת השינוי – "שיר (מזמור) למי שעתיד לעשות מעלות לצדיקים לעתיד לבוא".
דוחה פורענויות: הסגולות האדירות של קריאת תהילים, בפרט בעת צרה
3. סגולה לומר בעת צרה
למזמור זה יש כוח עצום לשמירה והגנה ונהוג לאומרו בעת צרה, כזעקה ותחינה לישועה גדולה. לפני ניתוח או כל מעמד שיכול להביא לידי סכנה. מדוע?
המזמור פותח במילים: "אשא עיני אל ההרים, מאין יבוא עזרי" – מתוארת כאן מציאות של אדם השרוי במצוקה נוראית, בתחושת חוסר אונים וחוסר תקווה להיוושע.
ואף על פי כן, ברור וידוע כי הישועה היא אך ורק מאת ה', וגם מתוך הייאוש, הכל יכול להתהפך לטובה:
"עזרי מעם ה', עושה שמים וארץ" –הנחמה והעידוד מעם ה'. גם כשאתה בטוח שאין מי שיכול לשנות את המצב והרמת ידיים – תדע שה' מביט עליך, שומר עליך וממנו ההצלה.
ניגון הבריאה עם דוד ד’אור והרב זמיר כהן - מזמור קכ"א: שיר למעלות
כמו כן, סגולה לומר מזמור זה ללידה קלה, כך מובא בשם הרבי מלובביץ', ולאחר מכן לשמירה על היולדת והתינוק. זאת הסיבה שבבתי חולים נהוג לתלות "שיר למעלות" בחדרי הלידה.
ועוד, נוהגים לקרוא מזמור זה כסגולה לזיווג הגון.
4. מוטיב השמירה
"ה' שֹׁמְרֶךָ, ה' צִלְּךָ עַל יַד יְמִינֶךָ" – מוטיב השמירה בולט מאוד במזמור זה, שכן השורש ש.מ.ר בהטיותיו השונות מופיע 6 פעמים במזמור, ובכך בא לידי ביטוי הביטחון המלא בהשגחת ה' על ברואיו. הוא השומר, המגן והמציל בכל רגע ורגע.
5. אמירת מזמור קכ"א במנהגים שונים:
על פי מנהג בני עדות המזרח ורוב עדות אשכנז, מזמור זה נאמר בימות החול, לאחר תפילת העמידה של ערבית, לפני 'עלינו לשבח'.
מנהג הספרדים ומתפללי נוסח ספרד לומר את מזמור קכ"א יחד עם שירי המעלות הצמודים לו (קכ"ב–קכ"ד) עם מזמורי התוספת לפסוקי דזמרא בשבת.
יש הנוהגים לאומרו כחלק מתפילת הדרך, כחלק מסדר קריאת שמע וכחלק מסדר ברכת הלבנה (כנראה בשל הפסוק "יוֹמָם הַשֶּׁמֶשׁ לֹא יַכֶּכָּה, וְיָרֵחַ בַּלָּיְלָה").
יש הנוהגים לומר את המזמור יחד עם מזמור ק"ד ו-15 שירי המעלות, לאחר תפילת מנחה של שבת.