בריאות ותזונה
מרגישים עייפים ועצובים? זה הויטמין שחסר לכם
גם אתם מרגישים ירידה חדה במצב הרוח ואומרים לעצמכם: "זה בגלל המצב"?! יתכן שזו לא הסיבה הנכונה. חוסר בוויטמינים ובמינרלים, ובפרט בוויטמין B12 יכול להשפיע ישירות על הגוף והנפש ולגרום לתחושות של דכדוך, דיכאון ועייפות קיצונית. איך מזהים את החוסר בוויטמין, ומה עושים על מנת להשלים אותו?
- אורית גרוסקוט
- פורסם ח' טבת התשפ"ד
הוא נחשב לאחד הוויטמינים החשובים ביותר בגוף האדם, ומחסור בו עשוי לגרום לתופעות נוירולוגיות קשות. נהוג לחושב שרק הצמחוניים סובלים ממחסור של הוויטמין, אך מחקרים מראים ש-40 אחוזים מאוכלוסיית הבוגרים בעולם יסבלו בשלב זה או אחר בחייהם מחוסר משמעותי עקב בעיות ספיגה. B12 הוא אחד מ-8 ויטמינים המכונים "קומפלקס "B, והוא אחד הגורמים המשפיעים ישירות על מצב הרוח שלנו.
1. נעים להכיר:
B12 מסייע לתפקוד מערכות רבות בגוף האדם, לרבות מערכות העצבים, הלב וכלי הדם. בנוסף הוא חשוב ליצירת ה-DNA וכדוריות הדם האדומות. מחקרים מדעיים הוכיחו שיש לוויטמין B12 חשיבות גדולה בכל הקשור לתפקוד קוגניטיבי תקין, למצב נפשי מאוזן ולשינה סדירה.
2. איך אדע שחסר לי?
מחסור בוויטמין B12 עשוי להתבטא בתחושה בריאותית ירודה ובנטייה מוגברת למחלות זיהומיות. בנוסף לכך יתבטא המחסור בחולשה כללית, עייפות, דופק מהיר, סחרחורות, עצבנות, קוצר נשימה, לחץ דם נמוך ותחושת קור בלתי מוסברת. עם הזמן, כשמאגרי הוויטמין מתרוקנים, מתחילות בעיות ביכולת הריכוז ובזיכרון, ירידה מתמשכת במצב הרוח עד כדי תחושת דיכאון, נימול בגפיים, כאבים בפה, נפיחות בלשון, בעיות בראייה, מיגרנות, נשירת שיער, בחילות ושלשולים. לוויטמין B12 השפעה רבה על מצב הרוח. חוסר בויטמין B12 עלול לגרום לנזק למערכת העצבים, חרדתיות, מתח נפשי ואף דיכאון.
3. איך משיגים?
כאמור, הוויטמין נמצא כמעט אך ורק במזון מן החי, וניתן למצוא אותו בבשר, ביצים ודגים:
- כבד הוא המזון העשיר ביותר בוויטמין B12. מנה אחת של 100 גר’ כבד עוף מכילה 16 מק”ג.
- ביצה קשה מכילה כ-0.6 מק”ג - כרבע מכמות ה- B12היומית הנדרשת לאדם מבוגר.
- 100 גר’ בשר בקר טחון מכיל 2 מק”ג ויטמין B12.
- טונה בשמן במשקל של 100 גר’ תספק לכם 2 מק”ג B12.
- 170 גר' של יוגורט דל שומן מכילים 1.3 מק"ג של הוויטמין החשוב.
- 100 גר’ דג סלמון מכילים 3 מק”ג ויטמין B12, שהם בדיוק הכמות המומלצת לאדם מבוגר ליום.
4. ומה לגבי תוסף?
במידה והתגלה אצלכם חוסר לאחר בדיקת דם, כדאי להתייעץ עם הרופא לגבי נטילת תוסף תזונה. חשוב לבדוק עם הרופא אם כדאי לקחת קומפלקס B או רק B12. בנוסף, יש לוודא שהתוסף שאתם לוקחים נמס מתחת ללשון ואינו מיועד לבליעה (ספיגה תת לשונית).
בריאות איתנה!
הכתבה הינה לצורך מסירת מידע בלבד, ואינה מהווה תחליף לייעוץ רפואי.