מעניין
"רוב המדענים סבורים": כל מה שרציתם לדעת על צנזורה מדעית
ביקורת עמיתים עשויה לטשטש הטיות על ידי הסוואה של החלטות סלקטיביות, שרירותיות וסובייקטיביות. הצנזורה פוגעת בזכות של הציבור לקבל מידע מדויק, ומפחיתה את אמון הציבור במדע, וחבל
- יהוסף יעבץ
- פורסם כ"ז אדר א' התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הגיאולוג ד"ר קייסי לוסקין מדווח: מחקר חדש שפורסם ב-Proceedings of the National Academy of Science מדווח על צנזורה מדעית הולכת ומתגברת, מסיבות של פרספקטיבה ואג'נדה מחקרית.
יותר ויותר מאמרים מדעיים נדחים מפרסום, בטענה שהם סותרים את הדעות המקובלות בנוגע לאבולוציה וחומריות. יותר ויותר אנשי מדע נפסלים מלדבר בכנסים מדעיים מסיבות של שמרנות: הדעות שלהם והמחקרים שלהם לא תומכים בדעות המקובלות.
מאות חוקרים קיבלו סנקציות על ביטוי רעיונות שנויים במחלוקת, ושיעור הסנקציות גדל באופן משמעותי במהלך 10 השנים האחרונות. יתירה מכך, סקרים בין אקדמאים גילו תמיכה בצנזורה ובסנקציות: בין 25% ל-43% מהסטודנטים הביעו תמיכה בפיטורים, סנקציות וחסימה, של חוקרים שמדווחים על ממצאים "שנויים במחלוקת", מה שמצביע על כך שככל שדור העתיד של הסטודנטים יתפוס את הקתדרות באקדמיה, הצנזורה רק תתגבר.
חוקרים שמרנים מוכשלים בכוונה בגיוסי עבודה, בקידום מכירות, במענקים ובפרסומים, מה שמוביל אותם לשתיקה ולצנזורה עצמית, מפחד שמא ייפגעו.
יש מקרים של צנזורה קשה ואלימה, פיטורין, ביטול מאמרים אחרי שפורסמו, נידוי והכפשה. אבל ייתכן שמפחידה יותר היא הצנזורה הרכה, הפחד היומיומי, הקושי להתבטא, הצורך למצוא חן בעיני פרופסורים ודיקנים.
ביקורת עמיתים עשויה לטשטש הטיות על ידי הסוואה של החלטות סלקטיביות, שרירותיות וסובייקטיביות. הצנזורה פוגעת בזכות של הציבור לקבל מידע מדויק, ומפחיתה את אמון הציבור במדע, וחבל.
בפעם הבאה שאומרים לכם "רוב המדענים סבורים כך וכך", תדעו איך הושג הרוב הזה...