היסטוריה וארכיאולוגיה
"הירייה שנשמעה ברחבי העולם": המלחמה שפרצה בעקבות כדור אחד
הרצח, שקיבל את הכינוי "הירייה שנשמעה ברחבי העולם", הניע שרשרת אירועים שהביאו לפרוץ מלחמת העולם הראשונה
- יהוסף יעבץ
- פורסם י"ח אדר ב' התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
אנחנו יודעים שמה שמכריע את המלחמות הוא לא הכוח הצבאי. כמו שראינו בעינינו, צבא חזק יכול להיכשל על ידי קומץ אנשים חלשים, וצבא חלש יכול לנצח, רבים ביד מעטים.
לפעמים כדור רובה אחד יכול להצית מלחמה, ולפעמים להיפך, להרגיע אספסוף שלם של פורעים.
מלחמת העולם הראשונה התחילה כתוצאה מיריית כדור אחת. ב-28 ביוני 1914 נרצחו ביריות, בעיר סרייבו שבבוסניה, יורש העצר האוסטרו-הונגרי, הארכידוכס פרנץ פרדיננד, ואשתו סופיה. הרצח, שקיבל את הכינוי "הירייה שנשמעה ברחבי העולם", הניע שרשרת אירועים שהביאו לפרוץ מלחמת העולם הראשונה.
לעומת זאת, פרעות תרפ"ט בחברון, שבהם טבחו הערבים ביהודי חברון ועוד, הסתיימו ביריית רובה באוויר. בחודש אב תרפ"ט, מאות מערביי חברון והאזור טבחו ביהודי חברון, ביזה שוד והתעללות. כ-70 יהודים נרצחו, בעוד הקצינים הבריטיים לא עושים דבר. בשלב מסוים, כאשר אחד הקצינים הרגיש מאוים, הוא ירה כדור אחד באוויר, וכל הפורעים נסו והתפזרו.
גם במלחמת השחרור, העיר צפת שוחררה מכל הלוחמים הערבים באמצעותו של תותח אחד, שהועמד במקום הנכון והפחיד אותם.
ואילו מקומות אחרים נפלו, אף על פי שהיו בהם מערכות משוכללות מאד, כפי שראינו באירועים האחרונים, לצערנו, ובעוד הרבה הזדמנויות.
המסקנה: אנחנו עושים את כל ההשתדלות להיות מוכנים מול האויב, אבל בסופו של דבר, כשה' רוצה – גם מטאטא יורה, וכשה' רוצה – גם יריה אחת מכריעה קרב שלם.