פרשת שמיני
הרמב"ן על פרשת שמיני: דבר תורה קצר לשולחן השבת
למה צריך לאכול כשר? דבר תורה לפרשת שמיני מפירושו הנפלא של הרמב"ן. שתפו משפחה וחברים
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ה אדר ב' התשפ"ד
בפרְשת השבוע, פרְשת שמיני, מפרטת התורה את העופות הטמאים – האסורים באכילה.
כה נאמר בפרק י"א:
"וְאֶת-אֵלֶּה תְּשַׁקְּצוּ מִן-הָעוֹף, לֹא יֵאָכְלוּ שֶׁקֶץ הֵם: אֶת-הַנֶּשֶׁר, וְאֶת-הַפֶּרֶס, וְאֵת, הָעָזְנִיָּה וְאֶת-הַדָּאָה--וְאֶת-הָאַיָּ
התורה לא מפרטת את סימני הטהרה בעופות, אלא מציינת את שמות העופות הטמאים. ממילא, כל שאר העופות שאינם מפורטים בפסוקי התורה – הינם טהורים ומותרים באכילה.
כך מובא בספר החינוך (מצוה קנז): " ....סימני העוף לא נאמרו, לפי שהתורה פירשה לנו בשם כל הטמאים שבעולם, וכיון שכן הוא אין צורך לכתוב לנו סימניהן, כי כל עוף הנמצא בעולם חוץ מהם הוא כשר. ומכל מקום, מפני שכל אותן מינין שהודיעתנו התורה אין כל אדם בקי בהן, הודיעונו חכמים סימנין בהן, כדי שיכיר אותן כל אדם ויוכל לאכול מן העופות אף על פי שאינו מכיר אפילו אחד מכל המינין הטמאים המפורשים בכתוב".
הרמב"ן מבאר כי כל העופות אותם אוסרת התורה לאכול הינם עופות טורפים ודורסים. כה דבריו: "הסימן הגדול בעופות היא הדריסה, שכל עוף הדורס לעולם טמא, כי התורה הרחיקתהו מפני שדמו מחומם לאכזריותו... ונותן אכזריות בלב".
קובע הרמב"ן: "והנה כל עוף שידרוס נדע שהוא מאלו הנזכרים, ואם בידוע שאינו דורס – ודאי מותר".
מדוע אסרה התורה לאכול עופות טורפים?
מבאר הרמב"ן: "והנה טעם האיסור בעופות, מפני אכזריות תולדותם, והבהמות ייתכן שיהיו כן, מפני שאין בבעלי הגרה והפרסה השסועה דורס, והשאר כולם יטרופו".
רבנו בחיי מוסיף על דברי הרמב"ן, כי כשם שבורא עולם אסר את הקרבת הקרבן מעופות טמאים – כך אסר על עמו, בניו אהוביו, לאוכלם. כה דבריו:
"והנה יש לתת טעם באיסור העופות, כי לפני שהקב"ה בוחר הטוב ואוהב השפלות וכל שאר המידות הטובות, ושונא האכזריות וכל שאר המידות הרעות. לכך בחר בקרבנו בבריות השפלות והתמות, ומאותן שהוא יתעלה בחר בהן לקרבן – ציווה את ישראל שיהיה מאכלם מהן, וכשם שהוא יתברך מרחיק העופות הטמאים לצורך קרבן, כן מרחיק אותם לצורך מאכלם של ישראל, וכל זה ללמדנו שהוא יתעלה שונא מידת הרע והאכזריות, ואוהב מידת הטוב והשפלות והתמות".
כלומר, העופות האסורים באכילה הינם אכזריים, וכאשר אוכלים מהם – נכנסת מידת האכזריות בגופו של האוכל. משום כך ציווה עלינו ה' יתברך לא לאכול עופות טמאים, כדי שלא תיכנס בדמנו מידת האכזריות. באיסור זה מלמדנו בורא עולם כי "הוא יתעלה שונא מידת הרע והאכזריות, ואוהב מידת הטוב והשפלות והתמות".
למה לאכול כשר? הרב זמיר כהן ב-4 דקות משנות חיים:
למה זה משנה איזה אוכל אנחנו צורכים, ומה התועלת שאנו מרוויחים בהקפדה על כשרות? הרב זמיר כהן מסביר את הנושא מההיבט הרוחני והבריאותי: