עובדות ביהדות
הרב יצחק זילברשטיין מפתיע: "זו הסגולה הנפלאה הטמונה בברכת 'בורא נפשות'"
ברכת "בורא נפשות" מרגילה את האדם להודות לבורא עולם על כל פרט, והיא סגולית לזרע של קיימא
- נעמה גרין
- פורסם כ"ה אייר התשפ"ד
(צילום: shutterstock)
הרב יצחק זילברשטיין, חבר מועצת גדולי התורה ורבה של שכונת רמת אלחנן, עורר לאחרונה על סגולתה של ברכת "בורא נפשות".
"מדובר בכלי מחזיק ברכה עצום", אמר הרב, "ברכה קצרה זו מרגילה את האדם להודות לבורא על כל פרט".
"הדבר דומה לאב שיש לו בן קטן, וכאשר הבן מודה לאב – הדבר גורם לחיבה עצומה אצל האב. כך ה' יתברך ברא בעולמו דברים טובים, כדי שנודה לו בברכה זו. ושמעתי מאחד האדמו"רים מעשה נורא על חייל שעבר מלחמות רבות וניצל בנס כמה וכמה פעמים. ואמר החייל שהוא מרגיש בנפשו שזכה לשמירה העליונה והמיוחדת, בזכות הקפדתו לברך 'בורא נפשות' בכוונה, מתוך רגש של הודיה אל ה'".
הרב הוסיף שברכת "בורא נפשות" היא גם סגולה לזרע של קיימא, כאשר בזכות הכוונה בה ייבראו נפשות, כפשוטן של המלים: "בורא נפשות".
1. נוסח הברכה
בָּרוּךְ אַתָּה יְהֹוָה, אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם, בּוֹרֵא נְפָשׁוֹת רַבּוֹת וְחֶסְרוֹנָן עַל כָּל מַה שֶּׁבָּרָאתָ לְהַחֲיוֹת בָּהֶם נֶפֶשׁ כָּל-חָי. בָּרוּךְ חֵי הָעוֹלָמִים
2. מהות הברכה
ברכת בורא נפשות היא ברכה אחרונה הנאמרת לאחר אכילת רוב סוגי המזון והשתיה, (כגון: מים, אורז, עופות ובשר, פירות וירקות). למעט מוצרי בצק (לחם ועוגות), יין ופירות שנשתבחה בהן הארץ - שאחריהם נאמרת ברכת המזון או ברכת מעין שלוש.
3. משמעות הברכה
"בורא נפשות רבות" - בורא את בני האדם ובעלי החיים
"וחסרונן" - ואת כל מה שהם חסרים, את כל צורכיהם
"על כל מה שברא(ת)" - על כל הדברים שברא(ת) בעולם
"להחיות בהם" - שבאמצעותם להחיות
"נפש כל חי" - את נפשות כל היצורים החיים
"ברוך חי העולמים" - ה' המחיה את כל העולמות.
4. הודיה גם על המזון שאינו הכרחי
בעל הטור מפרש בספרו כי הברכה מתייחסת לכל מה שנברא בעולם שאינו חיוני לחיי האדם, להבדיל מלחם למשל, שזכה לברכה מיוחדת בשל חיוניותו, ברכת המזון. על כן אנו מזכירים את מציאות המזון החיוני, ומודים גם על בריאת מזון שאינו חיוני לחיינו.
5. הלכות ברכת בורא נפשות (מתוך "ילקוט יוסף")
* על פירות האילן, חוץ מחמשת המינים שנשתבחה בהם ארץ ישראל, וכן על פירות האדמה וירקות, וכל דבר שאין גידולו מן הארץ אם אכל מהם שיעור כזית (כ-27 גרם) בכדי אכילת פרס, (שהוא כ-7.5 דקות), מברך עליהם ברכה אחרונה ברכת בורא נפשות רבות.
* וכן אם שתה רביעית בבת אחת ממים או משאר משקים, (חוץ מן היין), מברך ברכה אחרונה בורא נפשות רבות.
* ואם שהה מתחילת השתיה עד סוף השתיה יותר משיעור שתיית רביעית בבת אחת, אין מצטרפים לברך ברכה אחרונה.
* אם אכל כזית מפירות העץ (שלא משבעת המינים), וכזית מפירות האדמה, או כזית מגבינה, ושתה רביעית מים, מברך לאחר כולם ברכה אחת.
* בכל אכילה שהאדם אוכל אינו מברך ברכה אחרונה אלא אם כן אכל כזית בכדי אכילת פרס. אבל אם אכל כזית ביותר מכדי אכילת פרס, אינו מברך ברכה אחרונה כלל.
* באכילה של מצוה, כגון אכילת מצה ומרור וכיוצא, צריך לדקדק לאכול כזית בכדי אכילת פרס. ושיעור זה הוא כשבע דקות וחצי. וטוב להחמיר בדברים שהם מן התורה לאכול כזית בארבע דקות.
ברכות הודאה - כיצד אומרים תודה לבורא עולם? צפו: