ונשמרתם
קדחת מערב הנילוס: כל מה שרציתם לדעת על המחלה שמתפשטת
מספר הנפטרים כתוצאה מהתפשטות קדחת הנילוס בארץ עומד על ארבעה. מהי המחלה, מי נמצא בסכנה, כיצד ניתן למנוע אותה ואיך מטפלים בה?
- שירי פריאנט
- פורסם י"ט סיון התשפ"ד
משרד הבריאות עדכן היום (שלישי) כי חולה בקדחת מערב הנילוס נפטר שלשום במרכז הרפואי שיבא בתל השומר וכי ישנו חשש שאדם נוסף נפטר אתמול מהנגיף בבית החולים בלינסון. שני הגברים היו בשנות ה-80 לחייהם, ובכך עולה מספר הנפטרים מהנגיף לארבעה לאחר ששתי נשים נוספות נפטרו בסוף השבוע האחרון.
מהי קדחת מערב הנילוס?
קדחת מערב הנילוס היא מחלה זיהומית הנגרמת על ידי וירוס הנילוס המערבי (West Nile Virus). הווירוס מועבר בעיקר על ידי עקיצות של יתושים נגועים, ובמקרים נדירים יותר, דרך עירויי דם, השתלות איברים, מאם לעובר או בהנקה. קדחת מערב הנילוס יכולה לגרום לתסמינים קלים עד חמורים, כולל דלקת מוח (אנצפליטיס) או דלקת קרום המוח (מנינגיטיס), ובמקרים חמורים ביותר - למוות.
איך נדבקים?
הדרך העיקרית להידבק בקדחת מערב הנילוס היא דרך עקיצות יתושים נגועים. היתושים נדבקים בווירוס כאשר הם ניזונים מדם של ציפורים נגועות. לאחר מכן, היתושים יכולים להעביר את הווירוס לבני אדם ולבעלי חיים אחרים דרך עקיצות.
דרכים נוספות ונדירות להדבקה כוללת:
עירוי דם: וירוס הנילוס המערבי יכול לעבור דרך תרומת דם מזוהמת.
השתלות איברים: מטופלים יכולים להידבק בווירוס דרך השתלת איבר מאדם נגוע.
מאם לעובר: הווירוס יכול לעבור מאם נגועה לעובר במהלך ההיריון, בלידה או בהנקה.
מי בסכנה?
קדחת מערב הנילוס יכולה לפגוע בכל אדם שנעקץ על ידי יתוש נגוע, אך ישנן קבוצות שנמצאות בסיכון גבוה יותר לפתח תסמינים חמורים:
אנשים מעל גיל 60: גיל מבוגר מעלה את הסיכון לסיבוכים חמורים עקב המחלה.
אנשים עם מערכת חיסון מוחלשת: כגון חולי סרטן, מושתלי איברים וחולי HIV.
חולים במחלות כרוניות: כגון סוכרת, מחלות כליה ומחלות לב.
איך נזהרים?
מניעת עקיצות יתושים היא הדרך העיקרית להימנע מהידבקות בקדחת מערב הנילוס. להלן כמה טיפים:
- תכשירים דוחי יתושים כמו ספריי ורול-און לגוף, מכשירים חשמליים לחדר, נר ציטרונלה או לפידי במבוק לחצר יכולים לסייע בהרחקת יתושים.
- בגדים ארוכים יכולים למנוע עקיצות יתושים.
- רשתות לחלונות ולדלתות יכולות למנוע מיתושים להיכנס לבית.
- הימנעות מפעילות בחוץ בשעות השיא של היתושים, בעיקר בשעות הבוקר והערב המוקדמות.
- יתושים מתרבים במים עומדים, לכן חשוב לרוקן דליים, צלחות מתחת לעציצים וכל מיכל שאוגר מים.
- לדרכים טבעיות להרחקת יתושים – לחצו כאן
מה הסכנות של המחלה?
רוב האנשים שנדבקים בקדחת מערב הנילוס לא מפתחים תסמינים או מפתחים תסמינים קלים בלבד, כמו חום, כאבי ראש, כאבי שרירים, פריחה ובלוטות לימפה נפוחות. אולם, בכ-1% מהנדבקים הווירוס יכול לגרום למחלות קשות יותר, כגון: דלקת מוח ודלקת קרום המוח, שיתוק פתאומי או מוות ל"ע.
איך מטפלים?
אין טיפול ספציפי לווירוס הנילוס המערבי. הטיפול במחלה הוא סימפטומטי ותומך, וכולל: מנוחה, שתייה מרובה כדי למנוע התייבשות, משככי כאבים וכדורים להורדת חום, ובמקרים חמורים ייתכן צורך באשפוז בבית החולים.