ביאורי תפילה
המת חשף סוד מצמרר: "אלו 4 המילים שיוציאו אותי מהגיהנום"
הנפטר שפגש ברבי יוחנן בן זכאי חשף סוד מצמרר על כוחה של תפילת "ברכו את ה' המבורך"
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ז סיון התשפ"ד
ב"תנא דבי אליהו זוטא" (פרק י"ז) מובאים דבריו של רבי יוחנן בן זכאי:
"פעם אחת הייתי מהלך בדרך, מצאתי אדם אחד שהוא היה מלקט עצים, ודיברתי עמו ולא החזיר לי דבר. ואחר כך בא אלי ואמר לי: 'אני מת ולא חי.'
אמרתי לו: 'אם מת אתה, עצים למה לך?'
אמר לי: 'רבי, האזן לי עד שאומר לך דבר אחד. כשהייתי חי אני וחברי בפלטורין שלי היינו עוסקים בעבירה. כשבאנו כאן, גזרו עלינו גזר דין שריפה: כשאני מלקט עצים, שורפין את חברי, וכשהוא מלקט עצים, שורפין אותי.'
אמרתי לו: 'דינכם עד מתי?'
אמר לי: 'כשבאתי לכאן, הנחתי אשתי מעוברת, ויודע אני שזכר היא מעוברת. בבקשה ממך, הווי זהיר בו משעה שיהיה נולד עד שיהיה בן חמש שנים, הוליכהו לבית רבו למקרא, כי בשעה שהוא יאמר: 'ברכו את ה' המבורך' – אז יהיו מעלים אותי מדינה של גיהנום''.
דברים אלו מצביעים על חשיבותה של אמירת "ברכו את ה' המבורך", ואת גודל הזכות בהעמדת דורות שיעבדו את ה' ויקדשו את שמו.
הכירו את התפילה הקצרה "ברכו את ה' המבורך", המכונה בקיצור "ברכו".
1. תפילה קצרה
"ברכו" היא תפילה קצרה, שבה קורא הש"ץ "ברכו את ה' המבורך", והקהל עונה "ברוך ה' המבורך לעולם ועד", ואז חוזר הש"ץ: "ברוך ה' המבורך לעולם ועד".
2. מתי נאמרת?
התפילה נאמרת במקומות הבאים:
- על ידי שליח הציבור לפני ברכות קריאת שמע בתפילת שחרית.
- על ידי שליח הציבור לפני ברכות קריאת שמע בתפילת ערבית.
- על ידי העולים לתורה בתחילת ברכות התורה.
3. נאמרת רק במנין
בשל חשיבותו וקדושתו המיוחדת, "ברכו" נחשב אחד מה'דברים שבקדושה', הנאמרים בציבור בלבד, כלומר שאין לאומרו אם אין מניין אנשים בבית הכנסת.
4. חשיבות מיוחדת בקבלה
על פי הקבלה אין הנשמה מתיישבת בגוף האדם עד שיאמר ברוך ה' המבורך לעולם ועד (זוהר סוף מדרש רות), ולכן יש בברכו חמש תיבות כנגד כנגד נפש, רוח, נשמה, חיה ויחידה (פרי עץ חיים שער קריאת שמע א, סדר היום).
5. התפילה משפיעה שפע רב לעולם
ב"ספרי" פרשת האזינו על הפסוק: "כי שם ה' אקרא" נאמר: אמר רבי יוסי: "מנין לעומדים בבית הכנסת ואומרים: 'ברכו את ה' המבורך', שעונים אחריהם: 'ברוך ה' המבורך לעולם ועד'? תלמוד לומר: 'כי שם ה' אקרא הבו גודל לאלוקינו', דהיינו, שהמברך אמר רק 'המבורך', והעונים מגדילים שמו ואומרים "לעולם ועד".
כל אדם על ידי ברכתו מוסיף כוח בפמליא של מעלה להוריד שפע מלמעלה אל הנבראים. לכן פונה הש"ץ אל הקהל ואומר להם: "ברכו את ה'", ומוסיף: "המבורך", שהוא תמיד מבורך בפי כל נשמה. והקהל עונה: "ברוך ה' המבורך לעולם ועד", שהוא תמיד מבורך לעולמי עולמים.
כלומר: "ברוך ה'" שהוא מקור השפע והברכות, והוא "מבורך" על ידי הנבראים, המוסיפים כח בפמליא של מעלה "לעולם ועד".
הרב זמיר כהן בשיעורו השבועי: בשביל מה לחיות? – החיים ותכליתם: