חדשות בארץ
עסקה לשחרור חטופים: מחלוקת בין ישראל לחמאס
משלחת בראשות ראש השב"כ רונן בר יוצאת למצרים לדון על פרטים מסוימים בעסקה, הנוגעים למצרים. ברביעי, ראש המוסד ייפגש בקטאר עם ראש הממשלה המקומי ועם ראש ה-cia, כדי לנסות לקדם את העסקה הכוללת
- שלומי דיאז
- פורסם ב' תמוז התשפ"ד
מיצג למען שחרור החטופים (צילום: Avshalom Sassoni/FLASH90)
ראש השב"כ רונן בר צפוי להמריא היום (שני) לקהיר, בראש משלחת ישראלית שתדון מול המצרים בחלק מפרטי העסקה שהוצעה לחמאס, ואשר נוגעים למצרים. הנושא העיקרי הוא הישארות כוחות צה"ל לאורך ציר פילדלפי בשלב הראשון של הפסקת האש, שיימשך כ-42 יום, ובדרישה המצרית לנסיגה מלאה מצד ישראל לאחר השלב השני של העסקה.
התקשורת המצרית דיווחה היום כי הממשל מוכן, בשיתוף ארה"ב, להקים מכשול שימנע יצירת מנהרות חדשות, כדי לסכל את יכולת חמאס להבריח לרצועה אמצעי לחימה.
ביום רביעי עתיד גם ראש המוסד דדי ברנע להמריא לקטאר, כדי לנהל שיחות עם המתווכים: ראש ממשלת קטאר מוחמד א-ת'אני, ראש הcia וויליאם ברנס וראש המודיעין המצרי, עבאס כמאל. השיחות יתמקדו בעיקר בנקודות שבמחלוקת בין ישראל לחמאס, במטרה למצוא דרך להתגבר עליהן ולקדם את העסקה שתוביל לשחרור חטופים.
בארה"ב דווח שהצדדים הסכימו על בסיס המתווה לפיו, בעסקה שלושה שלבים של 42 יום כל אחד. בשלב הראשון חמאס ישחרר נשים, חיילות, פצועים, ילדים וקשישים, בחיים או שלא בחיים, תמורת כ-600 מחבלים שחמאס יקבע את זהותם, ולישראל תהיה זכות וטו על חלקם.
ביום ה-16 של שלב זה, יתחיל המשא ומתן על סיום הלחימה, שיימשך גם לתוך השלב השני. כמו כן, בשלב הראשון צה"ל ייסוג מאזורים מיושבים ברצועה ומצירי תנועה, ויאפשר לעזתים לחזור לבתיהם בצפון הרצועה.
בynet דווח כי בשלב השני ישוחררו החיילים והצעירים שנחטפו ממסיבה ברעים. תמורת הגברים, שמספרם פחות מ-20, ישוחררו עצירים פלסטיניים על פי מפתחות שעדיין לא נקבעו. בשלב זה יימשך המשא ומתן על הפסקת האש הקבועה, כלומר על סיום המלחמה.
בשלב השלישי יוחזרו גופות החללים הישראליים, תמורת מספר לא ידוע של עצירים פלסטיניים ואולי גם גופות. בסיום שלב זה הצדדים יכריזו על סיום המלחמה.
הנושאים במחלוקת
מספר נושאים עדיין במחלוקת ולכן המשלחות הישראליות, והמתווכות, ינסו לפתור אותם. הנושא הראשון הוא רצון חמאס שהשלב השני יהיה ללא הגבלת זמן. ישראל מתנגדת.
הסעיף השני: חמאס דורש הפסקת טיסות מודיעין ברצועה לכל אורך הפסקת האש ובשלב השני התחלת הנסיגה של צה"ל מכל הרצועה. ישראל מתנגדת ולא מוכנה לסגת למשל מציר פילדלפי או מציר נצרים, ודורשת בדיקה של כל עזתי שיחזור לצפון הרצועה.
הסעיף השלישי הוא דרישת חמאס לשחרור מאות גופות ואסירים תמורת גופות החטופים ללא וטו ישראלי על הרשימה. כמו כן, ארגון הטרור דורש שישראל אל תימנע חזרת האסירים לרצועה, בעוד ישראל מתנה את שחרורם לחו"ל ולא לעזה. ישראל דורשת בנוסף לרשום כי תגיב על כל הפרה של תנאי הפסקת האש הקבועה על ידי חמאס. ארגון הטרור מתנגד.
סמוטריץ' ומשפחות שכולות נגד העסקה
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' היה הראשון היום להודיע כי הוא מתנגד לעסקה במתכונת שדווחה. לדבריו, "העסקה הזאת היא תבוסה והשפלה של ישראל וניצחון של סינוואר. היא תגזור למוות את דינם של 90 חטופים וחטופות שאינם חלק מהעסקה והיא תביא לאלפי נרצחים שימותו בטבח הבא של סינוואר והחמאס. אדוני ראש הממשלה, זה לא הניצחון המוחלט. זה הכישלון המוחלט. לא נהיה חלק מעסקה של כניעה לחמאס. עם ישראל, המשפחות השכולות ולוחמי צה״ל דורשים ניצחון. אסור לנו לאכזב אותם. אסור לנו לסכן את המדינה".
גם משפחות שכולות, חברות בפורום "הגבורה" פרסמו הודעת התנגדות. דורון פרידמן, אביו של סמ"ר שחר הי"ד שנפל בקרבות ברצועת עזה, וחבר הפורום, אמר: "שחר במותו ציווה לנו להמשיך ולהילחם עד הסוף. אנחנו לא רואים שום דרך אחרת, אלא להילחם עד שנשיג את הניצחון, כדי שדם הבנים שלנו לא ישפך לשווא. שחר האמין בכל ליבו שצריך איחוד, שכל העם צריך להתאחד למען המטרה הזאתי. הוא נלחם בשביעי ובשמיני וראה את כל הזוועות שנעשו שם ואמר שאחרי זה שאין מצב שלא מחזירים את הכבוד לעם ישראל וגואלים את כל המדינה מהמחבלים".
מנגד, ראש האופוזיציה יאיר לפיד אמר בפתח ישיבת סיעת יש עתיד כי ראש הממשלה בנימין נתניהו לא צריך לבחור בין ממשלה לעסקת חטופים. "שיעשה את העסקה. אם סמוטריץ' ובן גביר יפרשו, הוא יקבל ממני רשת ביטחון. הבטחתי, ואני אעמוד בהבטחה הזו".